BATÁTOVÁ BÁBOVKA

batátová bábovka

 

250 ml batátového pyré

180 ml řepkového nebo slunečnicového oleje (nebo jejich kombinace)

2 vejce

70 g polohrubé špaldové mouky (bílé)

100 g špaldové mouky celozrnné

(lépší je pro tento případ hrubě mletá, ale lze použít i jemně mletou – v tom případě jen 70 g a 100 g bílé polohrubé)

110 g kokosového cukru

60 g lískových oříšků

60 ml smetany na vaření (nebo její rostlinné varianty)

60 g kvalitní tmavé čokolády (stačí cca 60 % kakaové sušiny)

1 lžička vinného kamene (kypřicí prášek bez fosfátů)

1 lžička jedlé sody

1 lžička skořice

cca 1/4 mletého zázvoru

cca 1/4 lžičky tlučeného hřebíčku

cca 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku

1/2 lžičky vanilkového extraktu

větší špetka soli

tuk a např. mleté oříšky na vymazání a vysypání formy

 

Batátové pyré připravíme tak, že batáty omyjeme, oloupeme, pokrájíme na kostičky, zalijeme trochou vody a udusíme doměkka (cca 15 min), slijeme, necháme v sítku okapat a zchladnout a poté rozmixujeme. Batátové pyré prošleháme s olejem, postupně zašleháme vejce. V míse smícháme oba druhy prosáté mouky, cukr, vinný kámen, jedlou sodu, sůl a veškeré koření. Suchou směs postupně zapracujeme do směsi batátové, nakonec vmícháme nahrubo nasekané oříšky. Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme a nalijeme do ní asi dvě třetiny těsta. Do zbylé třetiny vmícháme vanilkový extrakt a ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu a nalijeme na světlejší těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 45 minut.

 

Zdroj inspirace: Apetit

nofoto

Zboží bylo přidáno do nákupního košíku. Zpět k nákupu K objednávce