BATÁTOVÁ BÁBOVKA |
250 ml batátového pyré
180 ml řepkového nebo slunečnicového oleje (nebo jejich kombinace)
2 vejce
70 g polohrubé špaldové mouky (bílé)
100 g špaldové mouky celozrnné
(lépší je pro tento případ hrubě mletá, ale lze použít i jemně mletou – v tom případě jen 70 g a 100 g bílé polohrubé)
110 g kokosového cukru
60 g lískových oříšků
60 ml smetany na vaření (nebo její rostlinné varianty)
60 g kvalitní tmavé čokolády (stačí cca 60 % kakaové sušiny)
1 lžička vinného kamene (kypřicí prášek bez fosfátů)
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
cca 1/4 mletého zázvoru
cca 1/4 lžičky tlučeného hřebíčku
cca 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
1/2 lžičky vanilkového extraktu
větší špetka soli
tuk a např. mleté oříšky na vymazání a vysypání formy
Batátové pyré připravíme tak, že batáty omyjeme, oloupeme, pokrájíme na kostičky, zalijeme trochou vody a udusíme doměkka (cca 15 min), slijeme, necháme v sítku okapat a zchladnout a poté rozmixujeme. Batátové pyré prošleháme s olejem, postupně zašleháme vejce. V míse smícháme oba druhy prosáté mouky, cukr, vinný kámen, jedlou sodu, sůl a veškeré koření. Suchou směs postupně zapracujeme do směsi batátové, nakonec vmícháme nahrubo nasekané oříšky. Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme a nalijeme do ní asi dvě třetiny těsta. Do zbylé třetiny vmícháme vanilkový extrakt a ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu a nalijeme na světlejší těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 45 minut.
Zdroj inspirace: Apetit