BATÁTOVÉ LÍVANCE |
(cca 10 – 12 ks dle velikosti)
200 g batátů
40 g celozrnné hrubé mouky špaldové
35 g pohankové mouky
120 ml rostlinného mléka
75 g zakysané smetany
1 lžička sušeného droždí
1/2 lžičky medu
1 vejce
špetka chilli
řepkový olej dle potřeby
mořská sůl dle chuti
Všechny tři druhy mouky smícháme se sušeným droždím, přidáme asi ½ lžičky soli a chilli. Rostlinné mléko mírně prohřejeme se zakysanou smetanou a medem. Necháme natolik zchladnout, abychom mohli bezpečně vmíchat žloutek, a vmícháme do mouky. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.
Batáty omyjeme, oloupeme a nastrouháme (nahrubo či najemno – příp. v kombinaci, jak Vám lépe vyhovuje). Z bílku vyšleháme tuhý sníh a společně s batáty vmícháme do těsta. Lívanečník vymažeme olejem a lívance na něm dozlatova upečeme.
Zdroj inspirace: Apetit Veggie