Kovbojské fazole |
Ingredience:
2 lžíce nakrájeného špeku* (lze vynechat)
2-3 lžíce EP olivového oleje*
1 cibule*, 4 stroušky česneku*
sekané bylinky dle chuti (tymián, oregáno, rozmarýn)
2 rajčata*
2 plechovky nebo 2 hrnky vařených fazolí*
5 lžic javorového sirupu*
4 lžičky jemné hořčice*
šťáva z 1/2 citronu*
rajský protlak* 100g
na dochucení mořská sůl, pepř*, event. kousek másla*
V hluboké pánvi osmahneme špek na troše oleje, přidáme cibuli, česnek a bylinky a osmažíme do sklovata. Přisypeme nakrájená rajčata, počkáme, až pustí šťávku, a přidáme zbytek ingrediencí. Podlijeme trochu vody a zvolna dusíme pod pokličkou asi 30 minut, dokud se vše nespojí a nezměkne. Ke konci sundáme pokličku a za občasného míchání necháme odpařit přebytečnou vodu. Osolíme, opepříme a můžeme zjemnit kouskem másla.
TIP: Bylinky nejsou nutné, pokud nám chuťově ke sladkým fazolím nesedí, zlepšují však jejich stravitelnost.
Více na www.bionebio.cz
*=bio