STRÁVIT LÉTO S NEJBLIŽSÍM BIO VINAŘSTVÍM SE DVOJNÁSOBNĚ VYPLATÍ

09. července 2020

Léto se blíží a s ním dlouhé teplé večery vybízející k setkáním s přáteli, spousta příležitostí rozpálit grily a potěšit chuťové buňky delikátními „majstrštyky“. K takovým večerům neodmyslitelně patří i sklenka dobrého vína. Toho nejlepšího! A přesně takové seženete v Bazalce!

 

VSKH AKCE PLAKÁT

RODINNÉ VINAŘSTVÍ

Ve vinařství rodiny Rudolfských v Kutné Hoře na Vás na každém kroku dýchne tradice spojená s poctivostí, citlivým přístupem a odvahou jít si svou vlastní cestou. A tento přístup se samozřejmě odráží i v chuti všech vín, v tomto vinařství narozených.

Obhospodařuje více než 80 ha půdy, z nichž vinice tvoří 54 ha. Je tak druhým největším vinařstvím v Čechách a za své sídlo si jeho majitelé vybrali překrásné prostory s neopakovatelnou atmosférou - klášter sv. Voršily v Kutné Hoře.

 

VSKH

HOSPODÁŘSTVÍ V SOULADU S KOSMICKOU ENERGIÍ

Vinné sklepy Kutná Hora hospodaří BIODYNAMICKY. Biodynamické zemědělství popsal již v roce 1924 rakouský filozof, pedagog a esoterik Rudolf Steiner a ústřední motto tohoto alternativního způsobu hospodaření demonstruje myšlenku, že životu rostlin nelze porozumět, aniž by se bralo v potaz, že všechno, co na Zemi existuje, je vlastně jen odrazem toho, co se odehrává ve vesmíru.

 

V praxi to zjednodušeně znamená snahu biodynamického statku o co největší nezávislost na okolí, soběstačnost a uzavřenost koloběhu, při zachování produkce pro vnější svět. Zároveň zahrnuje aktivní práci s léčivými přírodními silami, uznává hodnoty nejen fyzické, ale i spirituální a při své práci reflektuje jednotlivé fáze měsíce. Svým počínáním se snaží harmonizovat život na Zemi a přitom produkovat zdravé produkty.

 

vskh

BOŽSKÁ KVALITA

Veškerá vína z Vinných sklepů Kutná Hora disponují prestižní certifikací DEMETER. Je jakousi nadstavbou nad BIO kvalitu, nese jméno řecké bohyně úrody a plodnosti a pro produkty biodynamického zemědělství se používá ve více než 50 zemích světa. Každý zemědělec, vinař nebo zahradník, mající zájem o ochrannou známku pro své produkty, musí projít velmi náročným procesem certifikace a podrobit se pravidelným přísným kontrolám.

 

Celostní úhel pohledu souvisí také s citlivým přístupem k ošetřování vinic i samotné vinné révy. V kutnohorském vinařství k péči využívají homeopatické  preparáty a extrakty z bylin, které si sami vyrábějí. Ošetřování rostlin a půdy se v podání Vinných sklepů blíží alchymii plynoucí z tradičních poznatků a postupů, využívajících osobitých specifik jednotlivých bylin a dalších ryze přírodních složek.

 

vskh

VÍNO V BYLINNÉ PÉČI

Věděli jste například, že kopřiva díky obsaženému dusíku, železu a chlorofylu tvoří ideální postřik rostliny, který v době sucha uzavře povrch listu a brání odpařování vody?

A že než se takový kopřivový postřik narodí, uplyne rok, během něhož posečené kvetoucí kopřivy odpočívají uložené v jámě, aby se nakonec proměnily v černou prsť?

Nebo že přeslička s tymiánem přispívají ke zlepšení obranyschopnosti rostlin a chrání je proti plísním?

A že roháček nebo křemenáček nejsou jména pohádkových postav, nýbrž sofistikovaných preparátů podporujících kořenový systém rostlin a aktivnější podzemní život (v případě roháčku) a vyšší odolnost vůči houbovitým chorobám (v případě křemenáčku)?

Více zajímavostí se o biodynamických preparátech používaných na kutnohorských vinicích dozvíte na FB Vinných sklepů.

 

vskh

BEZ FILTRACE A SÍRY

Veškerá červená vína z Vinných sklepů Kutná Hora jsou NEFILTROVANÁ, bílá se filtrují jen minimálně, aby si zachovala maximum zdraví prospěšných látek. Kvasí spontánně bez umělých kvasinek a řízeného kvašení a sírou jsou vína ošetřována jen minimálně, aby nás po jejich konzumaci nebolela hlava.


Pod označením MLADÝ PUNK a WINE PUNK kutnohorské vinařství nabízí vína NESÍŘENÁ a NEFILTROVANÁ. Vznikají prastarou metodou PET-NAT, tj. dokvášením v láhvi. Tato vína jsou přirozeně perlivá a jejich hrdlo tak namísto korkového špuntu uzavírá korunkový uzávěr.

V Bazalce Vám z "PUNKOVÝCH" VÍN aktuálně nabídneme MLADÝ PUNK MUŠKÁT OTTONEL 2019 a WINE PUNK RYZLINK RÝNSKÝ 2019.


vskh

INTERSPECIFICKÉ ODRŮDY

V nabídce Vinných sklepů najdeme také tzv. PIWI ODRŮDY. Ty vznikly mezidruhovým křížením a disponují určitým stupněm odolnosti proti houbovým chorobám, díky čemuž přirozeně umožňují snížení používání pesticidů i v konvenčních vinařstvích. Jedná se např. o odrůdy Solaris, Cabernet Cortis, Regent, Johanniter, Phoenix  nebo Hibernal.

 

vskh

BUBLINKY

Vinné sklepy Kutná Hora stojí i za skvělými sekty – např. PINOT NOIR se narodil z vinných hroznů, pěstovaných ve vinici U všech Svatých. Je vyroben tradiční metodou kvašení na lahvi z odrůdy, již nám do Čech z Francie pod názvem Roučí modré (později Rulandské modré) přivezl samotný římský císař a český král Karel IV.

 

KVEVRI

Naprostým tuzemským unikátem ve vinné produkci jsou tzv. KVEVRI. Kvevri je obrovská keramická nádoba připomínající svým tvarem amforu. Pochází z Gruzie, kde se již v šestém tisíciletí před naším letopočtem používala pro výrobu vína. Dnes je tento způsob výroby nazýván jako tzv. kachetinská metoda. Velikost kvevri je různá, objem se pohybuje od 2-3 litrů po 6-8 tisíc litrů. Nádoby se vyrábějí postupným přidáváním kruhových vrstev hlíny na sebe. Následně se nádoba postupně vypaluje v cihlové peci. Po vypálení je vnitřní povrch potažen zahřátým včelím voskem a kvevri se následně zakopávají částečně nebo celé do země.

Víno se do lahví stáčí přímo z těchto nádob, bez číření, filtrace a síření a je stejně jako víno „punkové“ uzavřeno korunkovým uzávěrem. Zachovává si mladistvou svěžest, medově květinové aroma plné propolisu a rozvíjí se do plnosti zralého ovoce. Je zároveň plné prospěšných probiotických látek. Z Kvevri můžete v Bazalce ochutnat Cabernet Blanc 2018.

 

kvevri

 

K mimořádným vínům narozeným v kutnohorském vinařství zcela určitě patří také Cuvée Samet 2017. Víno připravené k výročí Sametové revoluce v roce 2019. Víno má připomínat hodnotu vlastenectví, slušnosti, lásky a ohleduplnosti.Zrálo 20 měsíců v 500 litrových francouzských dubových sudech a do lahví bylo plněno bez filtrace.

Na jeho blendování se podílel Karel Schwarzenberg. Cuvée Samet bylo přesně vyrobeno 1989 lahví. Vyznačuje se velmi hlubokou granátovou barvou, bohatou sametovou chutí s aromatem černého rybízu a koření.

 

cuvée samet

V Bazalce BIO každou lahev vína z Vinných sklepů Kutná Hora doplňujeme visačkou s charakteristikou daného vína a tipem na párování s jídlem.

vskh

Zdroj informací: Vinné sklepy Kutná Hora, www.wikipedia.org

Foto: archiv Vinných sklepů Kutná Hora

nofoto

Zboží bylo přidáno do nákupního košíku. Zpět k nákupu K objednávce