MALINY A MERUŇKY: POKLADY PRO BYSTROZRAKÉ

15. července 2019

Mají společného víc než jen počáteční písmeno svých běžně užívaných jmen a červenec jakožto dobu plné tuzemské zralosti.

 

V obou těchto božsky chutnajících plodech najdeme spoustu draslíku, křemíku a také betakarotenu – tj.  provitaminu A a velmi účinného antioxidantu. Není proto žádným překvapením, že jak maliny, tak meruňky prospívají našemu zraku, zlepšují ostrost vidění a pomáhají při šerosleposti. Díky antioxidačním schopnostem zároveň pomáhají předcházet některým civilizačním nemocem – např. kardiovaskulárním chorobám nebo některým typům rakoviny.

 

Spojuje je také nebývale vysoký obsah železa (v případě meruněk znásobený jejich usušením). Pomocnou ruku proto podají např. při chudokrevnosti a dalších neduhách spojených s naší krví.

 

maliny image

 

MALINY navíc disponují hotovou sbírkou barevných kovů – kromě železa v nich najdeme také zinek nebo germanium, díky nimž se stávají cennými spojenci při léčbě cirhózy jater, v kombinaci s jódem, fosforem a křemíkem uplatní svoji sílu při snaze o snížení hladiny cholesterolu, omezení bolesti kloubů a četnosti revmatických zánětů.

 

Obsažený rutin pomáhá zpevňovat cévy a malinová šťáva díky kyselině salicylové pomáhá při horečce nebo žlučníkových potížích. Díky biotinu maliny prospějí naší kůži, nehtům a vlasům. Příroda dala do vínku léčitelské schopnosti nejen malinovým plodům, ale také listům. Odvar z nich pomůže při nachlazení, při pravidelném užívání v posledním trimestru těhotenství přispěje také k hladšímu průběhu porodu.

 

meruňky image

 

MERUŇKY obsahují málo kalorií, zato hodně vlákniny, čímž pomáhají harmonizovat naše trávení. I ony jsou bohaté na barevné kovy – najdeme v nich např. měď nebo kobalt, ale také spoustu vápníku, kyseliny listové a vitamínu C, což je předurčuje být dokonalými pomocníky našemu imunitnímu systému.

 

Podle moudrostí starých Číňanů, ale i starých francouzských léčitelských spisů prodlužují život.  V těle vyvolávají zásaditou reakci a co se obsahu železa a vápníku týče, vyplatí se smlsnout si nich hlavně po usušení, díky kterému se obsah těchto minerálů zněkolikanásobí! Díky koncentrovanějšímu obsahu sacharidů se v sušených meruňkách (resp. sušeném ovoci obecně) samozřejmě násobí také obsah cukru, je proto vhodné konzumovat je s rozumem.

 

Poněkud kontroverznější pověsti se těší meruňková jádra. Obsahují totiž amygdalin – kyanogenní glykosid označovaný také jako vitamin (dle odborníků ne zcela správně) B17, odborníky zkoumaný pro údajné antioxidační a protirakovinné účinky. I zde platí, že hranici mezi jedem a lékem určuje podávané množství (doporučují se obvykle max 3 meruňková jádra denně při krátkodobém užívání).

 

Jak maliny a meruňky kulinářsky využít?

Stejně jako u jiného letního ovoce platí, že nejvíce si jich užijeme zasyrova! Když je natrháte v čisté přírodě přímo pod letním sluncem a hned si na nich smlsnete, zalije Vaše tělo nekonečné chuťové blaho. Měkoučkým meruňkám sladkým jako med a sladce nakyslým osvěžujícím malinám se nevyrovná žádný dezert na světě! :)

 

I přesto skvěle doplní všechny ty vyletněné kombinace koláčů, bublanin, muffinů, ovocných knedlíků, ale i cheesecaků, tapiokových nebo třeba chia pudinků. Jak maliny, tak meruňky můžete také bez obav zmrazit – jak krátkodobě na famózní zmrzlinu (stačí je ve výkonném mixéru rozmixovat s mraženým banánem a tuhou částí kokosového mléka), tak na dobu podstatně delší – v zimě díky nim na léto zavzpomínáte třeba nad smoothies nebo snídaňovými kašemi, které svou chutí pozvednou o několik tříd výše.

 

Z meruněk připravíte i fantastické pyré, které Vám možná kompletně zbaští děti, protože chutná mnohem lépe než meruňková přesnídávka :) (stačí pokrájené vypeckované meruňky krátce povařit s trochou vody, rozmixovat, naplnit vyvařené skleničky a sterilovat na 80 stupňů cca 45 – 50 min – při použití malých skleniček).

 

Uchovat si plnou chuť meruněk a malin (ale i jiného sezónního ovoce – jahod, rybízu, višní, borůvek…) snadno můžete také přípravou „ovocných hadů“.  Stačí Vás mixér a sušička. Omyté (dobře okapané) ovoce rozmixujete a nalijete do pečícím papírem vyložených plátů sušičky. Po usušení (cca 12 h na 65 stupňů) můžete lehce potřít např. datlovým nebo čekankovým sirupem), smotat, upevnit párátkem a uzavřít do šroubovacích lahví – v lednici Vám tak bez problémů vydrží do další sklizně – čistě teoreticky, prakticky je sníte hned, jakmile se k nim dostanete :).

 

Jak z malin, tak z meruněk také připravíte skvělé marmelády – pokud rádi kombinujete různé chutě, zkuste maliny doplnit třeba kokosovým likérem nebo čokoládou, meruňkám bude slušet například levandule nebo mák. Čokoláda nebo kokos maliny perfektně doplní nejen v marmeládě, ale i v dezertech. Totéž platí o meruňkách a jejichž vřelém vztahu s mákem (už jste zkusili meruňkové ovocné knedlíky posypat mákem a zalít roztopeným ghíčkem? – mana nebeská! ;)) nebo levandulí – ne nadarmo se meruňkám skvěle daří v oblasti francouzské Provence…

 

Na obou zmiňovaných plodech si však skvěle pochutnáte nejen nasladko! Perfektně doplní také letní saláty! Např. meruňky výborně sekundují rajčatům a kozímu sýru, polníčku nebo rukole; maliny doladí chuť i exotičtějším salátům, pasují třeba k sezamu a panýru, ale i k  ingrediencím italské kuchyně – např. salátu lollo rosso a balzamiku.

 

Na co si dát pozor?

V prvním případě na kvalitu. Meruňky i maliny patří k chemicky nejhojněji ošetřovanému ovoci. Proto máte-li možnost, dejte přednost bio kvalitě nebo natrhání v místech, kde si jejich čistotou můžete být jistí. A takové maliny natrhané v lese Vám jeho energii přenesou i do kuchyně!

Maliny navíc (společně s ostružinami) platí za bobuloviny nejnáchylnější na tvorbu plísní. Po natrhání Vám bez úhony v lednici vydrží max 2 dny (či spíše méně) a to za předpokladu, že je skladujete prodyšným způsobem v jedné vrstvě. Je proto nabíledni, že dovozové celoroční maliny v supermarketech, které to během 2 dnů z keře na Váš stůl nemají sebemenší šanci stihnout, jsou krajně podezřelé…

 

 

Dvouzrnkové bábovičky s meruňkami

(cca 14 ks)

meruňkové bábovičky

300 g celozrnné mouky z dvouzrnky (máte-li výkonný mixér, snadno si mouku namelete/namixujete z celého zrna)

130 ml slunečnicového oleje

100 g sušené třtinové šťávy (panely)

80 g lískových ořechů

240 g čerstvých meruněk

15 g vinného kamene

250 ml farmářského mléka (ideálně Bemagro, použít můžete i mléko rostlinné)

2 vejce z volného chovu

kůra z 1 velkého bio citrónu

 

Lískové ořechy opražíme nasucho v troubě (na 120 stupňů cca 15 min). Tento krok můžeme vynechat, ale pokud jej provedeme, chuti to velmi prospěje. Po zchladnutí ořechy nahrubo nasekáme. V míse smícháme mouku s vinným kamenem, ve druhé misce prošleháme vejce s olejem, panelou a citronovou kůrou. Obě směsi postupně smícháme za současného přilévání vlažného mléka, dokud nezískáme hladké těsto, kterým naplníme formičky (nemáme-li silikonové, nezapomeneme je vymazat a vysypat). Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 25 – 30 minut.

 

 

Meruňkový salát s rajčaty a mátou

meruňkový salát s rajčaty

450 g meruněk

500 g malých rajčátek

1 větší hrst čerstvé máty

3 lžíce olivového oleje

2 lžíce umeocta

solný květ (hrubší mořská sůl) dle potřeby

180 g kozího žervé (lze vynechat)

 

Rajčata i meruňky omyjeme, rajčata pokrájíme na čtvrtiny, meruňky vypeckujeme a pokrájíme na menší kousky. Otrháme mátové lístky, omyjeme, necháme oschnout a posekáme. Olivový olej smícháme s umeoctem a zlehka promícháme se salátovým základem. Můžeme přidat kousky kozího žervé. Dle potřeby dochutíme solným květem. Podáváme vychlazené.

 

 

Košíčky s malinovou náplní

malinové košíčky

Základ:

200 g ovesných vloček

60 g máku

50 g tmavého třtinového cukru

70 ml slunečnicového oleje

tuk na vymazáni formy (nebo menších formiček)

Náplň:

400 g čerstvých malin

200 ml hustého kokosového mléka (v plechu)

100 g datlového sirupu

7 g agaru

čerstvá máta nebo meduňka na doladění

 

Ovesné vločky nahrubo nameleme nebo rozmixujeme, smícháme s mákem, cukrem a olejem, promačkáme, aby se hmota spojila, a poté ji vtlačíme do formy (okraje necháme zvýšené). Pečeme cca 20 min na 180 stupňů, necháme vychladnout. Maliny rozmixujeme na pyré, v hrnci promícháme kokosovou smetanu, datlový sirup a agarový prášek, přivedeme k varu a necháme krátce projít varem. Promícháme s malinovým pyré a nalijeme na upečený makový korpus. Necháme zatuhnout a doladíme mátovými nebo meduňkovými lístky.

 

 

Bezlepkové meruňkové knedlíky sypané mákem

(3 porce)

bezlepkové merunkové knedlíky

100 g kešu ořechů

180 g tofu natural

nastrouhaná citrónová kůra a šťáva z ½ bio citrónu

2 lžíce agávového či jiného oblíbeného sirupu

1 lžíce kokosového oleje

½ hrnku hladké rýžové (bílé) mouky

½ hrnku hladké pohankové (bílé) mouky

meruňky dle potřeby

mletý mák dle chuti

3 lžičky roztopeného ghí nebo kokosového oleje

špetka soli

 

Kešu předem na pár hodin namočíme, poté společně s tofu, agávovým sirupem, kokosovým olejem a citrónovou kůrou i šťávou rozmixujeme. Do vzniklé hmoty postupně zapracujeme obě mouky do konzistence nelepivého těsta. Rozdělíme na menší části dle požadované velikosti knedlíčků a každý kousek naplníme ovocem a „ukoulíme“ do tvaru knedlíčku. Knedlíčky vaříme v mírně osolené vodě asi 6 minut. Podáváme posypané mákem a polité přepuštěným máslem nebo kokosovým olejem.

 

 

Bezlepkový čokokoláč s lesním ovocem

vegan malináč

150 g pohankové mouky
100 g ořechového másla (jakéhokoli oblíbeného-arašídové, lískooříškové, kešu...)
50 g datlového sirupu
200 ml rostlinného mléka
50 g jablečného pyré
100 g kvalitní bezmléčné čokolády
2 lžičky prášku z vinného kamene
200 - 250 g směsi malin a ostružin + další na doladění při servírování
kokosový tuk a kvalitní kakaový prášek na vymazání a vysypání formy

 

Ve vodní lázi rozehřejeme čokoládu a prošleháme ji s ořechovým máslem, datlovým sirupem, jablečným pyré a mírně ohřátým rostlinným mlékem. Ve druhé misce promícháme prosátou pohankovou mouku s vinným kamenem. Obě směsi spojíme a připravené těsto nalijeme dovymazané a vysypané menší koláčové formy. Povrch koláče posypeme ovocem a upečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 min. Při sevírování doladíme čerstvým lesním ovocem.

 

 

Slané meruňkové koláčky s kozím sýrem a rukolou

(cca 8 – 10 ks)

meruňkové koláčky s rukolou

Těsto:
150 g celozrnné žitné mouky
150 g hladké špaldové mouky (bílé)
1 sušené droždí
175 ml teplé vody
2 lžíce olivového nebo řepkového oleje
2 lžíce loupaných konopných semínek
1 lžičku soli
Náplň:

250 g meruněk
150 g hustého bílého jogurtu nebo sojade natural
2 lžičky umeocta
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky lehce podrceného růžového pepře
1/2 lžičky sušeného nebo 1 lžičku čerstvého a pokrájeného rozmarýnu

120 g čerstvého kozího sýra

Ozdoba:
30 - 40 g pinií nebo slunečnicových semínek (nasucho opražených)
2 lžíce javorového sirupu
hrst rukoly

 

Oba druhy mouky promícháme s droždím a následně se solí. Postupně přidáváme teplou vodu a vypracujeme nelepivé těsto. Nakonec vmícháme konopná semínka. Těsto necháme asi hodinu na teplém místě kynout.

Meruňky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme na menší kousky. Ostatní suroviny na náplň smícháme.
Z vykynutého těsta vyválíme koláčky, které přendáme na plech vyložený papírem na pečení. Každý koláček potřeme náplní, poklademe pokrájenými meruňkami a rozdrobeným sýrem. Necháme ještě pár minut dokynout a poté upečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů (cca 30 min).
Koláčky necháme mírně zchladnout a před podáváním pokapeme javorovým sirupem a ozdobíme opraženými piniemi nebo slunečnicovými semínky a rukolou.

 

 

Vegan kokosovo meruňkový koláč

kokosovo meruňkový koláč

200 g strouhaného kokosu
100 g celozrnné špaldové mouky
100 g jemných ovesných vloček
80 g kokosového cukru
100 g slunečnicového oleje
1 kg meruněk nebo broskví
3 vanilkové pudingy
60 g rýžového sirupu
100 g sojade natural
špetka soli
lyofilizované jahody dle chuti
tuk a kokosová mouka na vymazání a vysypání pekáčku

 

Kokos nasypeme do výkonného mixéru, zalijeme 1200 ml vroucí vody, dobře uzavřeme a rozmixujeme na hustou kaši. Necháme vychladnout a přecedíme přes plátno nebo hodně husté síto. Vymačkanou kokosovou drť promícháme s moukou, vločkami a špetkou soli, kokosovým cukrem a olejem. Vzniklou drobenku natlačíme do vymazaného a vysypaného pekáčku a poklademe očištěným, na silnější plátky nebo klínky pokrájeným ovocem.
V části kokosového mléka smíchaného se sojadou, prošleháme pudinkové prášky, druhou část mléka osladíme sirupem a přivedeme k varu. Vešleháme pudinkovou směs a vaříme do zhoustnutí. Krém necháme chvíli stát a poté jím přelijeme korpus s ovocem. Pečeme na 180 stupňů cca 45 - 50 minut. Necháme vychladnout, vychladíme (ideálně přes noc) a před podáváním posypeme podrcenými lyofilizovanými jahodami.

 

 

Bezlepkový makový koláč s meruňkovým krémem

makový koláč s meruňkovým krémem

Makový korpus:
150 g másla nebo Alsanu
5 vajec z volného chovu
200 g hrubě mletého máku
100 g mletých (ideálně lískových) oříšků
50 g sušené třtinové šťávy (příp. 60 g třtinového cukru)
1/2 lžičky mleté vanilky
špetka soli
Krém:
400 g meruněk + pár kousků navíc (můžeme zkombinovat i s broskvemi nebo nektarinkami)
200 g vařených (oloupaných) brambor
3 vrchovaté lžíce medu
300 g kokosového krému (tj. tuhé části vychlazeného kvalitního kokosového mléka v plechovce)
6 g agaru (prášku)
cca 3 lžíce meruňkové marmelády
meduňka či máta dle chuti

 

Změklý tuk ušleháme se sušenou třtinovou š´Távou  a vanilkou a postupně zašleháváme žloutky. Vmícháme oříšky a mák a nakonec sníh vyšlehaný z bílků s přidanou špetkou soli. Nalijeme do pekáčku vyloženého papírem na pečení a upečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů (cca 25 - 30 min). Necháme vychladnout

Meruňky omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme. Asi 1/4 dáme stranou, ostatní přendáme do mixovací nádoby, přidáme med, prolisované nebo najemno nastrouhané vařené brambory a rozmixujeme na hladký krém. Kokosový krém rozšleháme šlehačem dohladka a smícháme s meruňkovou směsí. Meruňky, které jsme si dali stranou, také rozmixujeme, promícháme s agarem a přivedeme k varu. Jakmile projdou varem, ihned je prošleháme s připravenou meruňkovo kokosovou směsí. Pár meruněk pokrájíme na kousky a vmícháme do krému.
Vychladlý upečený korpus potřeme slabou vrstvou marmelády (krém nám tak na korpus dobře přilne a nebude se odlupovat) a potřeme krémem. Necháme ztuhnout, při servírování doladíme zbylými na plátky pokrájenými meruňkami a meduňkou nebo mátou.

 

Zdroje inspirace: Pravý domácí časopis; Apetit; Všechno je dobré (H. Synková); Dobroty Country Life; Probio; Sladkosti ze Svatojánu (E. Francová); Gurmet; Apetit; http://kucharkazesvatojanu.blogspot.cz/; https://majasokolova.cz


©Bazalka s. r. o.; Hana Košťálová

nofoto

Zboží bylo přidáno do nákupního košíku. Zpět k nákupu K objednávce