TOPINAMBUR: KVĚTINA NABITÁ ZDRAVÍM

01. dubna 2019

Topinambury, přezdívané „židovské brambory“ nebo také „jeruzalémské artyčoky“, jsou podzemními hlízami slunečnice topinambur (slunečnice hlíznaté). Ta pochází ze severní Ameriky, pěstuje se však – a také roste planě – po celém světě. Za svůj název topinambury vděčí jihoamerickému indiánskému kmeni Topinambů, od nichž je v 16. století získali francouzští námořníci a kolonisté.


Ačkoli dříve topinambury sloužily i jako krmivo především pro černou zvěř, velmi často se objevovaly i na jídelních stolech. Zakořenily hlavně ve Francii, ale i zde je postupem času vytlačily brambory. Dnes se topinambury dostávají zpět na výsluní…

 

topinambury image


Proč se vyplatí zařadit je do jídelníčku?

Důvodů pro jejich konzumaci najdeme celou řadu, avšak nejčastěji skloňovaný v jejich souvislosti bývá inulin. Jedinečný přírodní polysacharid, jenž se v trávicím systému chová jako rozpustná vláknina. Navzdory sladké chuti nezvyšuje hladinu krevního cukru a nemá prakticky žádnou kalorickou hodnotu. Je tudíž vítaným pomocníkem v boji s diabetem. Přestože je nestravitelný a převážnou částí trávicího traktu prochází beze změny, v tlustém střevě funguje jako prebiotikum, tj. potrava pro přátelské střevní bakterie. V abnormálně velkém množství může způsobovat nadýmání, způsobené jeho štěpením za vzniku oxidu uhličitého nebo metanu.


Mimo inulinu v topinamburech najdeme i další biologicky aktivní látky, minerály (zejména železo, hořčík, křemík, zinek, draslík a vápník), vitaminy skupiny B, vitamín C, vlákninu, organické kyseliny a aminokyseliny.


Kromě krevního cukru konzumace topinamburů příznivě působí také na hladinu krevního tuku (cholesterolu), zlepšuje činnost trávicí soustavy, pomáhá při odvodňování organismu – pozitivně působí např. při dně či artritidě, chrání játra a ledviny, působí antistresově a detoxikačně. Pro svoji nízkou energetickou hodnotu a schopnost zvyšovat pocit sytosti, bývají topinambury doporučovány i k obohacení jídelníčku při redukčních dietách.


Jak je kulinářsky využít?

Ačkoli vzhledově nejsou topinambury žádné „modelky“, chuťově předčí Vaše očekávání.  Hodí se do teplé i studené kuchyně, a přestože tak většina receptů uvádí, není nezbytně nutné je loupat (znáte-li dobře zdroj jejich původu). Stačí zbavit je „fousků“ a vydrhnout kartáčkem. V mnoha případech je můžete použít namísto brambor (např. jako přílohu či pyré na způsob bramborové kaše), zaslouží si však i kreativnější přístup :). Připravíte z nich skvělou polévku, salát, gratin nebo třeba chipsy, jíst je můžete i syrové.


Na rozdíl od brambor chutnají delikátně oříškově, chuťově připomínají i již zmiňované artyčoky. Pokud se rozhodnete je v rámci kulinářské přípravy oloupat, namočte je po loupání do citrónem okyselené vody, aby nezešedly. Pozor také na rozvaření – velmi rychle mění konzistenci z tvrdé na příliš měkkou.


Pokud jim budete chtít najít ideální „parťáky“, vezte, že si skvěle rozumějí např. s jablky či hruškami, vlašskými (i jinými) ořechy, rozinkami, kvalitním sýrem, smetanou nebo třeba muškátovým oříškem.


Chcete-li si pozitiv topinamburů užít v maximální možné míře a netrpíte-li zvýšenou citlivostí na inulin, zkuste je odšťavnit. Čerstvou topinamburovou šťávu lze doplnit i jinou ovocnou či zeleninovou, pozor na styk s kovem!

 


Topinamburové chipsy


topinamburové chipsy

 

500 g topinamburů *

300 ml studené vody

1 lžíce jablečného nebo vinného octa *

1 kostka chilli bujonu (Würzlu) *

mořská sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti *

olivový olej * nebo ghí * a citrónová šťáva dle potřeby


Topinambury oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Ihned je vložíme do vody s citronem, aby na vzduchu netmavly. Osušíme je a potřeme bujonem rozmíchaným v trošce teplé vody, přendáme na pečicí papír, lehce zakápneme olivovým olejem a pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů cca 15 – 20 min. Po upečení můžeme ještě dochutit solí a pepřem. Připravené plátky je také možné smažit ve vyšší vrstvě roztopeného ghí na pánvi – v tomto případě je ochutíme (vč. posypáním rozemnutým chilli bujónem) až po osmažení – pro zbavení přebytečného tuku necháme okapat na papírové utěrce.

 


Salát s topinambury a jablky

 

salát s topinambury

 

150 g menších topinamburů *

1 velké červené jablko*

3 lžíce citrónové šťávy * + trocha navíc na namočení topinamburů

1 hrst slunečnicových semínek *

1 svazek ředkviček

3 řapíky celeru

2 lžíce dijonské hořčice *

2 lžičky medu *

6 lžic olivového oleje *

malá hrst najemno nakrájené pažitky

mořská sůl dle chuti *


Topinambury vydrhneme kartáčkem, nakrájíme na plátky a namočíme do vody s trochou citrónové šťávy. Slunečnicová semínka nasucho opražíme se špetkou soli na pánvi, jablko nakrájíme na tenké plátky. Ředkvičky a řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na kousky. V misce smícháme 3 lžíce citrónové šťávy s hořčicí, medem a solí a postupně metličkou vešleháme po lžících olej. Topinambury slijeme a osušíme, spojíme s pokrájenými jablky, ředkvičkami a celerem a nakonec zlehka promícháme s připraveným dresinkem. Podáváme posypané opraženou slunečnicí a nasekanou pažitkou.

 


Topinamburová polévka

 

topinamburová polévka

 

1 kg topinamburů *

1 bulva fenyklu

2 řapíky celeru *

1 litr zeleninového vývaru (Würzl) *

1 cibule *

2 lžíce olivového oleje *

2 lžíce koriandrových semínek *

2 snítky čerstvého rozmarýnu

100 ml rostlinné smetany *

mořská sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti *

nasekaná pažitka k podávání


Topinambury oloupeme a nakrájíme na kostičky, stejně tak pokrájíme celer, fenykl očistíme a nakrájíme na proužky. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek na plátky. Na oleji zpěníme cibulku a česnek, společně cca 2 min. restujeme. Poté přisypeme semínka koriandru a odhrnutý rozmarýn. Přidáme topinambury, fenykl a celer a zprudka opečeme. Zalijeme vývarem a vaříme zhruba 20 min do změknutí zeleniny. Poté rozmixujeme na hladký krém, ochutíme a zjemníme smetanou. Při servírování doplníme nasekanou pažitkou.

 


Gratinované topinambury s cibulí

 

gratinované topinambury

 

600 g topinamburů *

150 zrajícího (příp. čerstvého) kozího sýra *

125 ml kysané smetany *

125 ml smetany ke šlehání *

20 g másla *

2 cibule *

2 lžíce třtinového cukru *

2 lžíce balzamikového octa *

2 stroužky česneku *

čerstvý tymián dle chuti a potřeby

větší špetka muškátového oříšku *

olivový olej dle potřeby *

mořská sůl a pepř dle chuti *


Topinambury očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli oloupeme, pokrájíme na plátky a zprudka opečeme na oleji. Přidáme cukr, necháme zkaramelizovat, přilijeme balzamiko a prohřejeme. Nakonec vsypeme odrhnutý tymián (jeho větší část). Obě smetany prošleháme s muškátovým oříškem, pepřem a solí. Do menší vymazané zapékací nádoby střídavě vrstvíme topinambury a cibulovou směs. Poslední vrstvu budou tvořit topinambury, které přelijeme smetanovou směsí, poklademe rozdrobeným kozím sýrem a posypeme zbytkem tymiánu. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 45 minut dozlatova.

 

Poznámka: suroviny označené * můžete zakoupit v Bazalce.


Zdroj informací a inspirace: https://cs.wikipedia.org; www.topinambury-rk.cz; www.cuketka.cz; www.apetitonline.cz; Vaříme podle Herbáře (K. Winterová, L. Rybová); Apetit; Gurmet

©Bazalka s. r. o.; Hana Košťálová

nofoto

Zboží bylo přidáno do nákupního košíku. Zpět k nákupu K objednávce