ZÁZRAK JMÉNEM KURKUMA |
14. ledna 2019
Kurkuma, čili oddenek kurkumovníku dlouhého, má velmi pestrou historii i rodokmen. Pochází z jihovýchodní Asie, přezdívá se jí také indický šafrán a v současnosti se pěstuje především v Indii, Číně, na Jávě a Filipínách.
Svým vzhledem se velmi podobá zázvoru (s nímž patří do jedné čeledi) nebo kosatcům, hlízy jsou však drobnější a odlišují se také sytě žluto oranžovou barvou. Za její „slunečnou“ vizáž jsou zodpovědné kurkuminy (jedny ze tří druhů tzv. polyfenolických kurminoidů – účinných látek – obsažených v kurkumě /viz níže/).
Proč se vyplatí zařadit ji do jídelníčku?
Kurkuma představuje velmi zdravé, protizánětlivé koření plné antioxidantů. Její mimořádné účinky se využívají již nejméně 4 000 let. Nezastupitelnou úlohu hrála už u zrodu nejstarší celostní medicíny světa – ajurvédy.
Pro zdraví
Od pradávna se kurkuma považovala za vynikající prostředek k nastolení správné funkce jater. O pár desítek let později bylo experimentováním zjištěno, že účinky kurkumy lze posílit jejím zkombinováním s dalším kořením. A tak se narodilo kari koření, používané v mnoha variantách po celém světě. V žádném z nich kurkuma nechybí (nebo by rozhodně chybět neměla).
Její účinky při zánětlivých onemocněních jsou skutečně pozoruhodné. Řada studií prokázala, že aktivní látky – kurkuminoidy – mají na akutní zánětlivý proces (v případě chronického zánětu je jejich účinek zhruba poloviční) stejný vliv jako běžně předepisované léky (kortizon, ibuprofen…).
Působí jako přírodní antibiotikum, pomocnou ruku přidá při snaze o snížení hladiny cholesterolu, podporuje zdravé srdce, hubí bakterie v trávicím traktu, podporuje tvorbu žluči, čímž přispívá k lepšímu trávení tuků.
Kurkuminoidy působí také silně detoxikačně a antioxidačně – chrání náš organismus před negativními účinky volných radikálů, vědecky prokázány byly její preventivní účinky vůči rakovinotvornému bujení. Pozitivně působí také na naši vitalitu, psychickou odolnost a obranyschopnost - tomto ohledu se dokládá, že je 5x účinnější než vitamín C.
Pro krásu
Kurkuma dokáže v našem organismu působit nejen při „vnitřním“, ale také „zevním“ užití. Přidává se do řady kosmetických přípravků, jelikož příznivě působí proti akné a dalším kožním problémům, dokáže navíc regulovat činnosti mazových žláz, zlepšit prokrvení pokožky a přispívá ke stimulaci tvorby kolagenu.
Na co si dát pozor
V prvé řadě na důležitý fakt, že pro účinnost kurkuminodů je nezbytné kurkumu zkombinovat s pepřem. Ten obsahuje piperin – alkaloid, jenž pepři nejenže dodává jeho štiplavost a ostrost, ale také enormně zvyšuje vstřebávání kurkuminoidů v těle – až 2000 x!
Při volbě doplňků stravy, čajů atp. je proto potřeba vždy dbát na přítomnost pepře či deklaraci obsahu piperinu (např. vysoce účinný a 100 % přírodní doplněk stravy CURCUMIN TOGETHER© nebo KURKUMOVÝ SEN Zlatý a Jemný od Sonnentor pepř/piperin obsahují).
Zapomenout nesmíme ani na přidání kvalitního tuku, a to proto, že kurkumin je látka nerozpustná ve vodě, naopak dobře rozpustná v tucích.
Pracujete-li s kurkumou, veďte v patrnosti, že její barvicí účinky jsou skutečně velkolepé, často více, než byste si přáli. S čerstvou kurkumou proto raději pracujte v rukavicích, při obarvení kuchyňského náčiní, linky atp. použijte kombinaci jedlé sody a soli, příp. octa. Nebo tomu dejte čas :)
Jak ji kulinářsky využít?
Kurkumu si rozhodně pusťte do kuchyně! Má zemitou, jemně štiplavou, lehce pepřovitou až hořčičnou chuť. Nejlepší je samozřejmě v ČERSTVÉM STAVU (k dostání také v Bazalce BIO – oloupaná a pokrájená, příp. nastrouhaná (tak předá výslednému pokrmu více barviva).
Praktické je její použití v sušeném stavu, u kterého je vhodné dbát důraz na kvalitu – vyzkoušejte např. kurkumu v BIO KVALITĚ od Sonnentor nebo Cereus.
Kurkuma jídlo nejen příjemně dochutí, ale dodá mu i „šarmantní“ vzhled. Ten vynikne především v kombinaci se smetanovými (při využití smetany klasické i její rostlinné alternativy) polévkami nebo omáčkami, pomazánkami s tvarohem nebo tofu, ve vaječných jídlech, světlém těstě v pečivu nebo sušenkách, ale třeba i při přípravě masa – potřete-li jej před pečením marinádou s přidanou kurkumou, odměnou Vám bude zlatavá kůrčička.
Výborně si rozumí se zázvorem – vzájemně se doplňují, kosovým tukem i mlékem, dýní, mrkví (výtečná v mrkvové polévce), batáty nebo lilkem, ale i vajíčky nebo koprem (vyzkoušejte např. „obyčejnou“ vajíčkovou pomazánku s čerstvým sýrem či tvarohem osvěžit čerstvou kurkumou a koprem a budete velmi mile překvapeni!). Chuťově zajímavě vynikne i ve snídaňové ovesné kaši (jak slané, tak sladké).
Přestože nejpevněji „v kramflecích“ se kurkuma bude cítit doma, tj. v indické, thajské nebo pákistánské kuchyni, neváhejte experimentovat!
Přidat ji mimo jiné můžete i k nakládané zelenině, kde slouží nejen jako ochucovací, ale i jako konzervační prostředek!
Protichřipkový čaj s kurkumou
(1 porce)
1 hrnek vody
1 vrchovatá lžička nastrouhané čerstvé kurkumy - K ZAKOUPENÍ V BAZALCE BIO
1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru – K ZAKOUPENÍ V BAZALCE BIO
1 stonek nasekané citrónové trávy (lze vynechat)
2 lžičky medu
špetka kajenského pepře
čerstvě vylisovaná citrónová šťáva (dle chuti)
Zázvor a kurkumu očistíme a najemno nastrouháme. Zalijeme vodou, přidáme kajenský pepř a přivedeme k varu. Vaříme cca 5 min, odstavíme z ohně a přidáme posekanou citrónovou trávu. Necháme částečně zchladnout a dochutíme citrónovou šťávou a medem.
Zlaté mléko
(1 porce)
1 hrnek kokosového mléka (nebo jiného rostlinného)
2 lžíce čerstvé kurkumy (K ZAKOUPENÍ V BAZALCE BIO) neo 1-2 lžičky kurkumy sušené
½ lžičky skořice
špetka kajenského nebo černého pepře
1 lžíce medu
1 lžička rostlinného tuku (lze vynechat)
Mléko zahřejeme, přidáme tuk, koření a krátce povaříme. Poté mléko přecedíme do sklenice, a jakmile trochu zchladne, přisladíme medem.
Poznámka: vynikající a rychlý nápoj na způsob Zlatého mléka lze snadno připravit s KURKUMA LATTE VANILKA nebo KURKUMA LATTE ZÁZVOR – stačí rozmíchat voňavou směs s jakýmkoli mlékem (vč. rostlinného).
Kurkumový detox drink
(2 porce)
2 větší pomeranče
1 bio citrón
250 g ananasu
cca 5 cm čerstvého zázvoru
cca 5 cm čerstvé kurkumy (příp. cca 1/4 lžičky kurkmy sušené mleté - K ZAKOUPENÍ V BAZALCE BIO)
600 g mrkve
Zeleninu i ovoce očistíme a odšťavníme, dobře promícháme a nejpozději do 24 hod od vylisování vypijeme (do té doby uchováváme v lednici).
Kurkumové brownies
Těsto:
180 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté Probio
2 lžíce kakaa
90 g kokosového cukru
1,5 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
½ lžičky mleté vanilky
80 g kokosového oleje
100 g strouhaných jablek
1 lžíce jablečného octa
200 ml studené vody
Kurkumová mozaika:
100 g tvarohu
1,5 lžičky mleté kurkumy nebo 1 lžíce Kurkuma Latte vanilka Sonnentor
2 lžíce medu
V míse smícháme veškeré sypké suroviny určené na těsto. Kokosový olej rozehřejeme a ve druhé misce promícháme s nastrouhanými jablky a jablečným octem. Opatrně spojíme obsah obou misek za postupného přilévání vody. Vzniklé těsto vlijeme do menšího pekáčku vyloženého papírem na pečení.
Tvaroh prošleháme s kurkumou (nebo směsí Kurkuma Latte vanilka) a medem. Touto směsí lžičkou v pravidelných rozestupech poklademe těsto a vidličkou vytvoříme mozaiku. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 25 min.
Čočkovo arašídové kari s kadeřávkem
(4 porce)
1 – 2 lžíce kokosového oleje
1 větší cibule
250 g červené čočky
½ plechovky kokosového mléka
1 ½ hrnku očištěných kadeřávkových listů
kousek čerstvého zázvoru (K ZAKOUPENÍ V BAZALCE BIO)
kousek čerstvé kurkumy (K ZAKOUPENÍ V BAZALCE BIO)
4 stroužky česneku
1 větší vodnice
1 lžička mletého římského kmínu
1 – 2 lžičky mletého koriandrového semínka
1 hrnek zeleninového vývaru
½ hrnku arašídového másla
1 hrnek sekaných konzervovaných rajčat
½ lžičky kajenského pepře
1 lžička datlového sirupu
čerstvá nať koriandru dle potřeby
větší hrst nasekaných arašídů, nasucho opražených s trochou soli (v případě nesolených arašídů)
citrónová šťáva, čerstvě mletý pepř a mořská sůl dle chuti
basmati rýže
Na roztopeném oleji orestujeme najemno pokrájenou cibuli, přidáme na plátky pokrájený česnek a opečeme. Vsypeme propláchnutou čočku a na kostky nakrájenou vodnici, po chvilce vmícháme nastrouhaný zázvor a kurkumu, mletý římský kmín, koriandrové semínko a kajenský pepř a necháme propojit chutě. Poté přilijeme sekaná rajčata a kokosové mléko, krátce provaříme, zalijeme vývarem a pod pokličkou dusíme cca 15 minut. Vsypeme pokrájené listy kadeřávku, necháme zatáhnout, dochutíme datlovým sirupem a dle potřeby citrónovou šťávou, solí a pepřem a stáhneme z ohně.
Podáváme s přírodní basmati rýží, každou porci doladíme nasucho opraženými posekanými arašídy a posekanou koriandrovou natí.
Zdroj informací a inspirace: https://slunecnyzivot.cz; https://cs.wikipedia.org; https://kitchenette.cz; https://choosingchia.com; https://www.sonnentor.com/cs-cz; Pravý domácí časopis; Apetit
©Bazalka s. r. o.; Hana Košťálová