HALLOWEEN BEZ CHEMIE |
29. října 2018
Ačkoli Halloween u nás kořeny nezapustil a tudíž nemá rozvinutou tradici, hororové i úsměvné karikatury dýní, duchů, upírů a dalších tematických podobizen na nás v průběhu října a listopadu útočí ze všech stran.
Přestože se tento svátek jeví jako čistokrevně americký, halloweenské zvyky mají svůj původ v Římě, odkud vážily cestu do Irska a přes oceán přepluly až v 19. století. V USA jeho sláva vystřelila do nebes, nabalila na sebe umělý komerční podtext a s expanzí americké kultury se infiltrovala do dalších zemí světa.
U nás baví hlavně děti - a dospělé s dětskou duší :). V místních podmínkách se zvyky nejčastěji zúžily na vyřezávání dýní, zapalování svíček a křepčení v hrůzu nahánějících i legračních kostýmech. Téměř všechny děti školou a školkou povinné každoročně touží zúčastnit se minimálně jedné halloweenské párty. A žádná párty se neobejde bez občerstvení! :)
Nabízí se nepřeberné množství variant, kterak si dobroty vybarvit do všech myslitelných odstínů černé, oranžové, slizově zelené i krvavě rudé. Bohužel – povětšinou chemických…ale při troše kreativity lze vykouzlit báječně chutnající párty jídlo se zdravým základem a cool outfitem :)
Že to zrovna na Halloween nestíháte? To neřešte – s dětmi se můžete bez ohledu na datum v kalendáři kreativně dýňově i strašidelně vyřádit kdykoli, přinejmenším až do začátku Adventu! ;)
HALLOWEENSKÉ LINECKÉ S DATLOVÝM SIRUPEM
(cca 20 ks – podle velikosti vykrajovátek)
100 g špaldové chlebové mouky
50 g špaldové celozrnné mouky jemně mleté
100 g másla
50 ml datlového sirupu
kůra z 1 bio citrónu
oblíbený džem dle chuti a potřeby
Oba druhy mouky smícháme, máslo necháme změknout a z veškerých surovin s výjimkou džemu vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu (ideálně déle - klidně přes noc) v lednici odpočinout. Poté těsto rozválíme, vykrájíme libovolné tvary a pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů cca 15 min. Necháme je vychladnout (do zchladnutí s upečenými sušenkami nijak nemanipulujeme, jsou velmi křehké), poté slepíme oblíbeným džemem a případně dle fantazie dozdobíme.
DLABÁNÍ DÝNÍ VE STYLU ZERO WASTE :)
Když dlabete hokkaido nebo muškátovou dýni, není co řešit. Chuť jejich dužiny je v jakékoli podobě mana nebeská! Na světě existují desítky odrůd dýní, z nichž všechny jsou jedlé – včetně těch okrasných. Zdaleka ne pro všechny však platí, že jsou i chutné. Z velkých odrůd nepřipravíte jiné než vodnaté pyré nevýrazné chuti, do salátů se nehodí a polévce nedodají ani barvu, ani šmrnc. Což takhle zkusit HALLOWEENSKÉ SMOOTHIE?
Vydlabanou dužinu přendáte do mixovací nádoby, přidáte jedno až dvě jablka (ve srovnání s množstvím dýně cca 2:1 v dýňový prospěch), vodu dle potřeby a rozmixujete. Vnitřní stěny sklenice pokapete datlovým sirupem, nalijete smoothie, pro větší efekt můžete navrch přidat šťávu s kousky dužiny krvavých (červených) pomerančů nebo granátového jablka.
Zdroje inspirace: Nová biokuchařka Hanky Zemanové; www.funwithkids.com; www.brit.com; http://creativehealthyfamily.com