Budulínku, dej mi hrášku

03. července 2018

hrášek

 

Ne nadarmo se o lišce říká, že je chytrá, dobře věděla, co po Budulínkovi žádá…zelený hrášek patří k tradičním symbolům letních prázdnin, ale také k nositelům svěží křupavé chuti a řady zdraví prospěšných látek.

 

Hrášek není hrách

Ačkoli hrášek i hrách jsou plody stejné rostliny, z hlediska výživového i z pohledu jejich využití v kuchyni v naprosté většině případů nejsou vzájemně zastupitelní. Zatímco sušený hrách patří do rodiny luštěnin, hrášek je příbuzný se zeleninou. Zelený hrášek jakožto nedozrálý plod hrachu setého je přirozeně šťavnatější a sladší, obsahuje také více vitamínů (viz níže).

Hrách je pro změnu bohatší na minerální látky, energeticky vydatnější a samozřejmě – podstatně trvanlivější. Vzhledem k aktuální sezóně se v tomto článku budeme věnovat hrášku zelenému.

 

Proč se vyplatí ho jíst?

Hrášek v sobě koncentruje velké množství vitamínů i minerálů – zejména vitamín C, K, karotenoidy, draslík, železo, ale i značný podíl vlákniny a bílkovin. Prospívá tudíž našemu zažívání, imunitě, pozitivně působí na nervovou soustavu a zavděk jím jistě vezme i naše pleť, vlasy a svaly. Stimuluje činnost slinivky břišní, zasytí, dodá rychlou energii, zlepší náladu, díky menšímu podílu oligosacharidů zdaleka nenadýmá tolik jako hrách a v neposlední řadě skvěle chutná!

 

Na co si dát pozor

V každém případě na čerstvost. Hrášek po sklizni (podobně jako chřest) velmi rychle ztrácí svoji svěžest i přirozeně nasládlou chuť, která se po utržení hrachového lusku postupně vytrácí a zelené hrášky tvrdnou. Proto nemáte-li jistotu, že se k Vám hrachové lusky dostávají čerstvé, více si pochutnáte na kvalitním hrášku mraženém (byť samozřejmě vitamín C v něm vezme za své).

 

Jak hrášek kulinářsky využít?

Hrášek lze „zobat“ syrový, přidat do salátů, rizot, nákypů, zeleninových karí, zeleninových smoothie bowls, užít si jej v polévce vařené i v raw provedení, připravit z něho chutné pesto nebo dip, využít jej jako přílohu nebo zkombinovat s řadou jiných surovin. Skvěle si rozumí s bramborami (zkuste třeba hráškem osvěžit běžnou bramborovou kaši), smetanou, česnekem, miluje bazalku i mátu. Mladé lusky můžete připravovat celé – stačí je překrájet na poloviny a orestovat na lžíci ghí s trochou přidané mořské soli. Chystáte-li se hrášek tepelně upravovat, před vařením dejte vždy přednost blanšírování nebo alespoň tepelnou úpravu zkraťte na minimum. Pomůžete tak hrášku zachovat si svěží chuť i barvu.

 

 

Houbové rizoto s bazalkovo hráškovým krémem

 

houbové rizoto s bazalkovým krémem


400 g čerstvých žampionů

400 g rýže (ideálně kombinace rýže natural a jasmínové)

100 g čerstvého mladého hrášku

3 – 4  stroužky česneku

kousek pórku

250 g ricotty

1 lžíce citrónové šťávy

čerstvý tymián a oregano dle potřeby a chuti

1 – 2 lžíce tamari

olivový olej dle potřeby

mořská sůl dle potřeby a chuti

 

Bazalkovo hráškový krém:

hrst čerstvého hrášku

velká hrst čerstvé bazalky

50 ml olivového oleje

3 – 4 lžíce umeocta

2 stroužky česneku

velká hrst slunečnicových semínek

mořská sůl dle potřeby a chuti

příp. trocha vody v případě, že je pesto příliš husté

 

Na lžíci olivového oleje orestujeme pokrájený pórek, přidáme propláchnutou rýži, osolíme, orestujeme a zalijeme vodou. Postupným přiléváním vody rýži uvaříme doměkka, dochutíme citrónovou šťávou a solí. Žampiony pokrájíme na plátky, na trošce oleje orestujeme pokrájený česnek, žampiony zakápnuté tamari, oregano a tymián a restujeme, dokud se tekutina nevstřebá.

Na bazalkovo hráškový krém rozmixujeme veškeré suroviny, slunečnicová semínka můžeme předem nasucho opražit na pánvi.

Při servírování navrstvíme pesto na rýži nebo jej můžeme s rýží přímo promíchat, doladíme restovanými žampiony, ricottou a hráškem.

 

 

Hráškové cappuccino

 

hráškové cappuccino

 

350 g čerstvého hrášku (lze zkombinovat s hráškem mraženým) + hrst k servírování

350 ml vroucí vody

2 jarní cibulky

125 ml sójové smetany (příp. smetany klasické)

bouquet garni (spojený svazeček bylinek – ideálně snítka bazalky, tymiánu, máty a petrželky)

1 lžička kokosového nebo třtinového cukru

2 lžíce olivového oleje + na finální zakápnutí jednotlivých porcí

1 lžíce ghí

1 – 2 lžíce umeocta

čerstvě mletý pepř a mořská sůl dle chuti

 

Najemno nakrájenou cibulku orestujeme na oleji, přidáme hrášek a bouquet garni. Přidáme cukr, necháme jemně zkaramelizovat, zalijeme vodou a cca 5 min vaříme. Poté vyndáme bylinky, přilijeme smetanu a necháme projít varem. Rozmixujeme, zjemníme lžící ghí, dochutíme pepřem, umeoctem a případně solí. Při servírování každou porci zakápneme olivovým olejem a doladíme pár kuličkami hrášku.

 

 

Hrášková quinoa bowl

 

hrášková quinoa bowl

 

200 g quinoi

150 g čerstvého (příp. mraženého) hrášku

půl svazku zeleného chřestu (může být i mražený nebo jej lze nahradit zelenými fazolkami)

malý svazek ředkviček

1 menší mladá cuketa

pár snítek čerstvé bazalky a (nebo) máty na ozdobu

2 lžíce olivového oleje

himalájská sůl dle potřeby

 

Hráškové pyré:

400 g čerstvého hrášku

hrst čerstvé bazalky či máty

5 lžic olivového oleje

1 lžička javorového nebo čekankového sirupu

2 lžíce umeocta

čerstvě mletý pepř

 

Uvaříme quinou, chřest očistíme, krátce zblanšírujeme a nakrájíme na kousky, ředkvičky pokrájíme na plátky, stejně tak cuketu. Hráškové pyré připravíme rozmixováním uvedených surovin. Quinou promícháme s hráškovým pyré, doplníme pokrájenými ředkvičkami a cuketami, hráškem a bylinkami.

 

 

Pórkovo hráškové souflé


hráškové souflé


1 hrnek nadrobno pokrájeného pórku

1 hrnek čerstvého hrášku

1 lžíce řepkového oleje

4 lžíce másla

1 hrnek mléka

¼ hrnku polohrubé mouky

2 lžíce neloupaného sezamu

3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)

½ hrnku parmezánu nebo čedaru

čerstvý pepř a mořská sůl dle chuti

 

Pokrájený pórek orestujeme na lžíci oleje, osolíme, opepříme, zalijeme mlékem a cca 5 min povaříme. Poté vmícháme hrášek, společně prohřejeme a rozmixujeme ponorným mixérem. Z másla a mouky připravíme jíšku a prošleháme s hráškovou směsí. Jakmile směs mírně zchladne, vešleháme žloutky, vmícháme najemno nastrouhaný sýr a sezamová semínka a nakonec jemně vmícháme sníh z bílků. Směsí naplníme vymazané žáruvzdorné hrnečky nebo menší zapékací formy a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 20 – 25 min.

 

 

Bezlepkové tortilly s bazalkovo hráškovým humusem

 

hráškový hummus


Tortilly:

100 g rýže (ideálně kombinace rýže přírodní a broušené nebo přírodní a arborio)

100 g jáhel

100 g pohankových krup

2 lžíce řepkového oleje (příp. více dle potřeby)

½ lžičky mletého kmínu

½ - ¾ lžičky kořenící směsi Čarodějka

mořská sůl dle chuti

 

Hráškový hummus:

200 g mraženého hrášku

100 g sterilované cizrny

150 g čerstvého hrášku

malá hrst čerstvé bazalky

1 – 2 stroužky česneku

1 lžíce tahini

1 lžička citrónové šťávy

1,5 lžíce olivového oleje

1 – 2 lžíce umeocta

pepř a mořská sůl dle chuti

80 g čiroku

větší špetka würzelu

 

Den předem propereme jáhly, pohanku a rýži a přes noc necháme namočené (klidně společně v jedné misce). Čirok také propereme a alespoň na hodinu namočíme do studené vody. Poté jej slijeme, necháme na sítku okapat, roztopíme lžíci olivového oleje a čirok osmahneme. Přidáme würzl, zalijeme trochou vody a uvaříme doměkka (cca 15 – 20 min, vodu postupně přidáváme, stejně jako při vaření rýže).

Namočené jáhly, pohanku a rýži slijeme, zalijeme novou vodou (300 ml) a společně s lžící řepkového oleje, kmínem, čarodějkou a solí rozmixujeme do konzistence palačinkového těsta. Pánev potřeme řepkovým olejem a postupně upečeme tortilly (z každé strany stačí zhruba 2 – 3 minutky, před pečením další tortilly pánev olejem vždy opět lehce potřeme).

Část vyloupaného hrášku dáme stranou a zbytek společně s ostatními surovinami na hummus rozmixujeme. Do hotového hummusu zlehka vmícháme hrášek a uvařený čirok a zabalíme do tortill.

 

 

Zdroj informací a inspirace: www.vimcojim.cz; Pravý domácí časopis; Dobroty Country Life; Edice Apetit: Léto; Lahodně s Ellou každý den (E. Woodward); Gurmet;  http://cookingwithsusa.blogspot.com/; https://chokolatpimienta.com/


©Bazalka s. r. o.; Hana Košťálová

nofoto

Zboží bylo přidáno do nákupního košíku. Zpět k nákupu K objednávce