Den pro super tátu!

13. června 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udělejte radost tátovi, dědovi, prostě každému chlapovi, který kromě otce chce být také tatínkem!

Pro všechny tatínky současné i budoucí máme spousty dobrot, výběr dle jejich chuti už ale bude na Vás! ;)

 

Máme pro Vás pár tipů, ale když se stavíte na našich prodejnách, zejména pak v Bazalce BIO na Gočárově třídě, společně toho určitě vymyslíme mnohem víc! :)

 

 

PLNĚNÝ ROHLÍK SE SÓJOVÝM PÁRKEM CUKETOU nebo s KYSANÝM ZELÍM 110 g – naše „bazalkovská“ novinka letošního léta!

RAW BIO SNACK TERIYAKI MANDLE 90 g – ochucené mandle ve sladkopálivé omáčce inspirované Japonskem, více druhů

SNACK S MOŘSKOU ŘASOU NORI S WASABI PŘÍCHUTÍ 4,8 g ; také bez příchuti

RAW BIO PROTEIN DRINK 35 g – kakaový protein nejen pro sportovce, obsahuje konopný, slunečnicový, dýňový a chia protein, lucumu, spirulinu, nepražený kakaový prášek a vanilku, v prodeji více druhů

BEZLEPKOVÉ PIVO CELIA 0,5 l – tmavé nebo světlé

VIVANI ČOKOLÁDA 70 % S CHILLI 100 g

LIFEBAR PLUS S GUARANOU (RAW, BIO) 47 g – nahradí až 2 hrnky silné kávy, obsahuje guaranu, ořechy, kokos, datle a vanilku

LUŠTĚNINOVÉ CHIPSY 100 g - bezlepkové „chroupání“ s hrachovou moukou, více druhů

RAWSAGE 25 g – BIO RAW VEGANSKÁ „KLOBÁSKA“ , chuť jí dávají sušená rajčata, kešu, konopné semínko, bylinky a chilli

 

A co se na Den otců blýsknout nějakým vlastním mňamózním překvapením? Mrkněte na níže uvedené recepty…

 

Čokodort s černým pivem (nebo muffiny)


pivní čokodort

 

Korpus:

250 ml tmavého piva (ideálně typu stout)

125 g hladké špaldové mouky

125 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté

2 vejce z volného chovu (nebo 2 vrchovaté lžíce hrašky vanilky rozmíchané s troškou vody)

250 g másla nebo alsanu

100 g kvalitního kakaového prášku

250 g tmavého třtinového cukru

2 lžičky vanilkového extraktu

2 ½ lžičky jedlé sody

140 ml zakysané smetany nebo (120 g silken tofu prošlehaného se špetkou mořské soli a lžící citrónové šťávy)

tuk a např. kakaový prášek na vymazání a vysypání formy

Krém:

500 g mascarpone

200 ml šlehačky

(nebo tuhá část ze 2 velkých plechovek kvalitního kokosového mléka)

xylitol dle chuti

¾ lžičky mleté vanilky

kakaový prášek na doladění

 

Máslo rozpustíme ve vodní lázni, přilijeme pivo a do směsi zašleháme prosáté kakao a cukr a odstavíme z ohně. V misce prošleháme vejce se zakysanou smetanou a vanilkovým extraktem. Obě směsi spojíme a dobře promícháme. Nakonec postupně vmícháme prosátou mouku se sodou. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy (o průměru cca 22 cm) a upečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů (cca 60 min).

Na krém vyšleháme mascarpone s xylitolem a vanilkou, zlehka promícháme s dotuha ušlehanou šlehačkou (v případě vegan verze vyšleháme tuhou část kokosového mléka s xylitolem a vanilkou do hladkého krému) a naneseme na vychladlý dort. Před podáváním posypeme (přes sítko) povrch dortu kakaem.

 

 

Vegan jahodová zmrzlina s chilli a balzamikem


jahodová zmrzlina s balzamikem a chilli

 

500 g čerstvých jahod

1 velký banán

1,5 lžíce bílého balzamikového octa

cca 0,5 lžičky chilli vloček (nebo dle chuti)

1 - 2 lžičky tapiokového nebo jiného škrobu

450 ml mandlové smetany (příp. smetany klasické)

xylitol (příp. jiný cukr) dle chuti

 

Jahody lehce promačkáme mačkadlem na brambory společně s trochou cukru a balzamikem, a zahřejeme. Jakmile se chutě spojí, přidáme na kusy pokrájený banán, směs rozmixujeme, promícháme se škrobem, smetanou a chilli vločkami a dle chuti dosladíme. Nalijeme do vhodné formy (ideální jsou malé 1 porcové mističky) a dáme mrazit. Zejména pokud jsme zvolili větší formu, čas od času směs promixujeme, abychom rozbili tvořící se krystaly, díky kterým má směs tendenci zmrznou na kámen (zejména z tohoto důvodu jsou vhodnější menší formičky – např. nanukové).

 

 

Čokoládové chilli s barevnou rýží

 

čokoládové chilli

 

90 g fazolí červená ledvina

90 g fazolí černá ledvina

2 bobkové listy

120 g barevné rýže

1 malá červená cibule

4 stroužky česneku

50 g červené papriky

1 plechovka sterilovaných rajčat

1 červená chilli paprička (nebo např. pár kapek tabasca chipotle)

cca 125 – 150 ml zeleninového vývaru

1 lžička mletého římského kmínu

1/2 lžíce (příp. méně) mletého chilli

1/2 lžičky uzené papriky (koření)

1/2 lžičky sušeného oregana

1/2 lžičky tmavého přírodního cukru

12 g (nebo více dle chuti) kvalitní tmavé čokolády s co největším podílem kakaové sušiny

půl hrsti hladkolisté petrželky

1 lžíce olivového oleje

čerstvě mletý pepř a mořská sůl dle chuti

 

Fazole (každý druh zvlášť) propláchneme a min. na 10 hodin namočíme do studené vody. Druhý den je slijeme a s přidaným bobkovým listem samostatně uvaříme (červenou ledvinu v tlakovém hrnci cca 20 – 25 min, černou ledvinu cca 40 – 45 min).

Ve vysoké pánvi roztopíme olej a orestujeme na něm pokrájenou cibuli, po chvilce přidáme nadrobno pokrájený česnek a ještě pár minut restujeme. Přisypeme cukr, veškeré koření a necháme zkaramelizovat a rozvonět. Přidáme rajčata, čokoládu a pokrájenou chilli papričku a necháme projít varem. Poté přilijeme vývar, opět provaříme (cca 10 min) a nakonec přidáme i uvařené fazole, promícháme a necháme pár minut probublávat, aby se chutě propojily. Podáváme s uvařenou rýží.

 

 

 

Bezlepkové čirokové zelňáčky

 

čirokové zelňáky

 

200 g hladké čirokové mouky

35 g pohankové mouky (bílé)

15 g pohankové celozrnné mouky

50 g kukuřičného škrobu

1 vejce z volného chovu (nebo 1 lžíce mletého lněné semínka nabobtnalého ve 2 – 3 lžíce vody)

180 – 200 ml teplé vody

2 lžíce řepkového oleje

100 g uzeného tofu + 1 lžíce tamari

240 g kysaného zelí

2 lžičky soli

1 lžička uzené papriky (koření)

2 lžičky celého kmínu

tuk a např. polenta na vymazání a vysypání formy

 

Tofu pokrájíme na malé kousky a nasucho opražíme na pánvi s tamari omáčkou. Necháme zchladnout. Obě mouky smícháme se škrobem, solí, kořením, (tofu) škvarky a zelím. Přidáme vejce (příp. nabobtnalé lněné semínko) a olej a postupně přidáváme teplou vodu. Vypracujeme těsto, které navlhčenýma rukama rozprostřeme na vymazaný a vysypaný plech (velikost plechu cca 28 x 39 cm). Nožem nebo rádýlkem naznačíme jednotlivé krekry a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 - 200 stupňů na cca 45 - 50 min.

 

 

Grilované sójové plátky s avokádovým dipem

 

grilované sojové plákty

 

1 balení maxi sójových plátků

2 dcl olivového oleje

1,5 dcl tamari omáčky

3 – 4 lžíce plnotučné hořčice

9 – 10 stroužků česneku

3 – 4 lžičky uzené papriky

3 – 4 lžičky drceného kmínu

3 – 4 lžičky kari

3 – 4 lžičky tandori masala

1 lžička chilli

mořská sůl dle chuti

Avokádový dip:

200 g konzervovaných máslových fazolí (nebo jiných bílých)

1 tmavé avokádo

2 – 3 jarní cibulky

šťáva a kůra z ½ limetky

2 lžíce citrónové šťávy

mořská sůl dle chuti

 

Sójové plátky uvaříme podle návodu na obalu. Uvařené plátky přecedíme a necháme dobře okapat, zbytky tekutiny můžeme lehce vysát papírovou utěrkou a necháme plátky vychladnout. Na marinádu smícháme všechny suroviny (česnek nutno nadrtit) a uložíme do ní nejlépe přes noc uvařené plátky. Dáme do lednice, min. hodinu před grilováním z lednice vyndáme.

Na dip očistíme avokádo, pokrájíme na menší kousky, jarní cibulky také pokrájíme a společně s ostatními surovinami nasypeme do mixéru. Mixujeme do hladké krémové konzistence, podáváme vychlazené.

 

 

Zdroje inspirace: Radčina kuchařka bez lepku (R. Vrzalová); Rychlá veganská kuchařka (R. Robertson); Gurmet; Apetit

 

©Bazalka s. r. o.; Hana Košťálová

nofoto

Zboží bylo přidáno do nákupního košíku. Zpět k nákupu K objednávce