Den pro super tátu! |
13. června 2018
Udělejte radost tátovi, dědovi, prostě každému chlapovi, který kromě otce chce být také tatínkem!
Pro všechny tatínky současné i budoucí máme spousty dobrot, výběr dle jejich chuti už ale bude na Vás! ;)
Máme pro Vás pár tipů, ale když se stavíte na našich prodejnách, zejména pak v Bazalce BIO na Gočárově třídě, společně toho určitě vymyslíme mnohem víc! :)
PLNĚNÝ ROHLÍK SE SÓJOVÝM PÁRKEM CUKETOU nebo s KYSANÝM ZELÍM 110 g – naše „bazalkovská“ novinka letošního léta!
RAW BIO SNACK TERIYAKI MANDLE 90 g – ochucené mandle ve sladkopálivé omáčce inspirované Japonskem, více druhů
SNACK S MOŘSKOU ŘASOU NORI S WASABI PŘÍCHUTÍ 4,8 g ; také bez příchuti
RAW BIO PROTEIN DRINK 35 g – kakaový protein nejen pro sportovce, obsahuje konopný, slunečnicový, dýňový a chia protein, lucumu, spirulinu, nepražený kakaový prášek a vanilku, v prodeji více druhů
BEZLEPKOVÉ PIVO CELIA 0,5 l – tmavé nebo světlé
VIVANI ČOKOLÁDA 70 % S CHILLI 100 g
LIFEBAR PLUS S GUARANOU (RAW, BIO) 47 g – nahradí až 2 hrnky silné kávy, obsahuje guaranu, ořechy, kokos, datle a vanilku
LUŠTĚNINOVÉ CHIPSY 100 g - bezlepkové „chroupání“ s hrachovou moukou, více druhů
RAWSAGE 25 g – BIO RAW VEGANSKÁ „KLOBÁSKA“ , chuť jí dávají sušená rajčata, kešu, konopné semínko, bylinky a chilli
A co se na Den otců blýsknout nějakým vlastním mňamózním překvapením? Mrkněte na níže uvedené recepty…
Čokodort s černým pivem (nebo muffiny)
Korpus:
250 ml tmavého piva (ideálně typu stout)
125 g hladké špaldové mouky
125 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
2 vejce z volného chovu (nebo 2 vrchovaté lžíce hrašky vanilky rozmíchané s troškou vody)
250 g másla nebo alsanu
100 g kvalitního kakaového prášku
250 g tmavého třtinového cukru
2 lžičky vanilkového extraktu
2 ½ lžičky jedlé sody
140 ml zakysané smetany nebo (120 g silken tofu prošlehaného se špetkou mořské soli a lžící citrónové šťávy)
tuk a např. kakaový prášek na vymazání a vysypání formy
Krém:
500 g mascarpone
200 ml šlehačky
(nebo tuhá část ze 2 velkých plechovek kvalitního kokosového mléka)
xylitol dle chuti
¾ lžičky mleté vanilky
kakaový prášek na doladění
Máslo rozpustíme ve vodní lázni, přilijeme pivo a do směsi zašleháme prosáté kakao a cukr a odstavíme z ohně. V misce prošleháme vejce se zakysanou smetanou a vanilkovým extraktem. Obě směsi spojíme a dobře promícháme. Nakonec postupně vmícháme prosátou mouku se sodou. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy (o průměru cca 22 cm) a upečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů (cca 60 min).
Na krém vyšleháme mascarpone s xylitolem a vanilkou, zlehka promícháme s dotuha ušlehanou šlehačkou (v případě vegan verze vyšleháme tuhou část kokosového mléka s xylitolem a vanilkou do hladkého krému) a naneseme na vychladlý dort. Před podáváním posypeme (přes sítko) povrch dortu kakaem.
Vegan jahodová zmrzlina s chilli a balzamikem
500 g čerstvých jahod
1 velký banán
1,5 lžíce bílého balzamikového octa
cca 0,5 lžičky chilli vloček (nebo dle chuti)
1 - 2 lžičky tapiokového nebo jiného škrobu
450 ml mandlové smetany (příp. smetany klasické)
xylitol (příp. jiný cukr) dle chuti
Jahody lehce promačkáme mačkadlem na brambory společně s trochou cukru a balzamikem, a zahřejeme. Jakmile se chutě spojí, přidáme na kusy pokrájený banán, směs rozmixujeme, promícháme se škrobem, smetanou a chilli vločkami a dle chuti dosladíme. Nalijeme do vhodné formy (ideální jsou malé 1 porcové mističky) a dáme mrazit. Zejména pokud jsme zvolili větší formu, čas od času směs promixujeme, abychom rozbili tvořící se krystaly, díky kterým má směs tendenci zmrznou na kámen (zejména z tohoto důvodu jsou vhodnější menší formičky – např. nanukové).
Čokoládové chilli s barevnou rýží
90 g fazolí červená ledvina
90 g fazolí černá ledvina
120 g barevné rýže
1 malá červená cibule
4 stroužky česneku
50 g červené papriky
1 plechovka sterilovaných rajčat
1 červená chilli paprička (nebo např. pár kapek tabasca chipotle)
cca 125 – 150 ml zeleninového vývaru
1 lžička mletého římského kmínu
1/2 lžíce (příp. méně) mletého chilli
1/2 lžičky uzené papriky (koření)
1/2 lžičky sušeného oregana
1/2 lžičky tmavého přírodního cukru
12 g (nebo více dle chuti) kvalitní tmavé čokolády s co největším podílem kakaové sušiny
půl hrsti hladkolisté petrželky
1 lžíce olivového oleje
čerstvě mletý pepř a mořská sůl dle chuti
Fazole (každý druh zvlášť) propláchneme a min. na 10 hodin namočíme do studené vody. Druhý den je slijeme a s přidaným bobkovým listem samostatně uvaříme (červenou ledvinu v tlakovém hrnci cca 20 – 25 min, černou ledvinu cca 40 – 45 min).
Ve vysoké pánvi roztopíme olej a orestujeme na něm pokrájenou cibuli, po chvilce přidáme nadrobno pokrájený česnek a ještě pár minut restujeme. Přisypeme cukr, veškeré koření a necháme zkaramelizovat a rozvonět. Přidáme rajčata, čokoládu a pokrájenou chilli papričku a necháme projít varem. Poté přilijeme vývar, opět provaříme (cca 10 min) a nakonec přidáme i uvařené fazole, promícháme a necháme pár minut probublávat, aby se chutě propojily. Podáváme s uvařenou rýží.
Bezlepkové čirokové zelňáčky
200 g hladké čirokové mouky
35 g pohankové mouky (bílé)
15 g pohankové celozrnné mouky
50 g kukuřičného škrobu
1 vejce z volného chovu (nebo 1 lžíce mletého lněné semínka nabobtnalého ve 2 – 3 lžíce vody)
180 – 200 ml teplé vody
2 lžíce řepkového oleje
100 g uzeného tofu + 1 lžíce tamari
240 g kysaného zelí
2 lžičky soli
1 lžička uzené papriky (koření)
2 lžičky celého kmínu
tuk a např. polenta na vymazání a vysypání formy
Tofu pokrájíme na malé kousky a nasucho opražíme na pánvi s tamari omáčkou. Necháme zchladnout. Obě mouky smícháme se škrobem, solí, kořením, (tofu) škvarky a zelím. Přidáme vejce (příp. nabobtnalé lněné semínko) a olej a postupně přidáváme teplou vodu. Vypracujeme těsto, které navlhčenýma rukama rozprostřeme na vymazaný a vysypaný plech (velikost plechu cca 28 x 39 cm). Nožem nebo rádýlkem naznačíme jednotlivé krekry a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 - 200 stupňů na cca 45 - 50 min.
Grilované sójové plátky s avokádovým dipem
1 balení maxi sójových plátků
2 dcl olivového oleje
1,5 dcl tamari omáčky
3 – 4 lžíce plnotučné hořčice
9 – 10 stroužků česneku
3 – 4 lžičky uzené papriky
3 – 4 lžičky drceného kmínu
3 – 4 lžičky kari
3 – 4 lžičky tandori masala
1 lžička chilli
mořská sůl dle chuti
Avokádový dip:
200 g konzervovaných máslových fazolí (nebo jiných bílých)
1 tmavé avokádo
2 – 3 jarní cibulky
šťáva a kůra z ½ limetky
2 lžíce citrónové šťávy
mořská sůl dle chuti
Sójové plátky uvaříme podle návodu na obalu. Uvařené plátky přecedíme a necháme dobře okapat, zbytky tekutiny můžeme lehce vysát papírovou utěrkou a necháme plátky vychladnout. Na marinádu smícháme všechny suroviny (česnek nutno nadrtit) a uložíme do ní nejlépe přes noc uvařené plátky. Dáme do lednice, min. hodinu před grilováním z lednice vyndáme.
Na dip očistíme avokádo, pokrájíme na menší kousky, jarní cibulky také pokrájíme a společně s ostatními surovinami nasypeme do mixéru. Mixujeme do hladké krémové konzistence, podáváme vychlazené.
Zdroje inspirace: Radčina kuchařka bez lepku (R. Vrzalová); Rychlá veganská kuchařka (R. Robertson); Gurmet; Apetit
©Bazalka s. r. o.; Hana Košťálová