Koleda s nápadem |
28. března 2018
Nechcete malé koledníky na Velikonoční pondělí obdarovat konvenčními sladkostmi a nad nabízeným ovocem ohrnují nosy? Zkuste to letos trochu jinak a uvidíte, že se po koledě jen zapráší ;).
Cake pops
(od každého druhu cca 10 zvířátek – viz úvodní foto – nebo cca 12 kuliček – dle velikosti)
Fantazii se meze nekladou – experimentujte, kombinujte sušené ovoce, semínka, oříšky, kakao, kokos, karob…prostě cokoli máte rádi. Hotové kuličky nebo zvířátka můžete obalovat podle chuti a zvolené kombinace surovin v mletém máku smíchaném se skořicí, mletých kakaových bobech smíchaných s mletými ořechy nebo sušenými banány, v lyofilizovaných jahodách či jiném mrazem sušeném ovoci, v prášku z červené řepy, dýňové mouce (mletých dýňových semínkách) nebo třeba v mleté sušené pomerančové kůře…
Citrónové matcha:
60 g kešu
15 g para ořechů
15 g mandlí
100 g strouhaného kokosu
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce kokosového tuku (rozehřátého)
2 lžičky kůry z bio citrónu
1 lžička matcha prášku (čaj)
1,5 lžíce agávového nebo rýžového sirupu
Ořechy rozmixujeme do středně jemné konzistence (nesmí být hladká kašovitá), přidáme kokos, opět rozmixujeme, smícháme s ostatními surovinami a navlhčenýma rukama ze směsi vytvoříme kuličky nebo jimi naplníme rozevírací formičky ve tvaru zvířátek, zapíchneme špejli a necháme v chladu ztuhnout.
Piña Colada:
80 g kešu
60 g sušeného ananasu (neproslazeného)
20 g sušeného banánu
20 g sušeného kokosu
20 g konopných semínek (loupaných)
20 g vanilkového extraktu
Veškeré suroviny dáme do mixéru a rozmixujeme na vysoké otáčky do konzistence lepivé hmoty. Dále postupujeme jako v předchozím případě.
Švestkové makovky:
70 g mandlí
80 g sušených švestek
15 g máku (lépe mletého)
½ lžičky skořice
Veškeré suroviny dáme do mixéru a rozmixujeme na vysoké otáčky do konzistence lepivé hmoty. Dále postupujeme jako v předchozích případech.
Bramborové muffiny
(cca 20 – 25 ks)
Ideální volba pro těch pár vzácných malých mlsalů, co sladké nechtějí ;)
Těsto:
200 g brambor
2 lžíce strouhané goudy (evt. veganského sýra)
100 g kvalitní šunky (např. krůtí) nebo sójové „uzeniny“
150 ml kefíru nebo sójového jogurtu s bifi kulturou
hrst v páře uvařených a pokrájených fazolek nebo vařeného zeleného chřestu
1 vejce nebo vrchovatá lžíce hrašky rozmíchaná v trošce vody
80 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
¾ lžičky mořské soli
Ozdobení:
1 sýr „lučinového“ typu (evt. odpovídající množství tofu natural nahrubo rozmixovaného s 1 lžící umeocta)
1 lžíce posekané pažitky
1 lžička citrónové šťávy
mořská sůl dle chuti
čerstvá červená paprika
Brambory oloupeme a nastrouháme (střední jemnost). V míse je smícháme s nastrouhaným sýrem, pokrájenou šunkou a fazolkami (chřestem), kefírem, vejcem a olejem. Do druhé mísy prosejeme obě mouky s přidaným práškem do pečiva a vmícháme sůl. Spojíme sypké a tekuté složky, dobře promícháme a těstem naplníme muffinové košíčky. Upečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů (cca 25 – 30 min) a necháme vychladnout. Sýr nebo rozmixované tofu smícháme s pažitkou a ochutíme citrónovou šťávou a solí. Vychladlé muffiny podle fantazie ozdobíme.
Čokoládové chia sušenky
(cca 30 kusů)
100 g mandlí
90 g lískových oříšků
100 g hladké bílé pohankové mouky
25 ml datlového sirupu
25 ml agávového sirupu
5 ks předem namočených sušených datlí
2 lžíce kvalitního kakaa
2 lžíce chia semínek
1 lžíce kokosového oleje
Lískové ořechy i mandle vsypeme do mixéru a mixujeme, dokud se nevytvoří mouka (cca 2 min). Poté přidáme ostatní ingredience, zalijeme 35 ml vody a znovu rozmixujeme, čímž nám vznikne sušenkové těsto. Z těsta tvoříme kuličky, které přendáme na plech s pečicím papírem a mírně je zploštíme např. pomocí dna skleničky. Pokud máme k dispozici dekorovací razítko na sušenky, můžeme dotvořit různé vzory. Pečeme cca 12 minut na 180 stupňů.
Hruškové cookies
(cca 15 kusů)
1 středně velká hruška
½ hrnku ovesných vloček
½ hrnku celozrnné špaldové mouky
¼ hrnku sušené třtinové šťávy
1 lžíce kvalitních čokoládových vloček
necelá ½ hrnku drcené směsi ořechů
½ lžičky skořice
65 g másla nebo rostlinného tuku
1,5 lžíce medu
1 malé vejce nebo 1 lžíce jablečného pyré
Hrušku nastrouháme včetně slupky nahrubo, přidáme skořici a vejce a promícháme. Vločky smícháme s moukou a ořechy. Máslo rozehřejeme v hrnku, přidáme sušenou třtinovou šťávu a necháme chvilku „probublat“. Jakmile směs mírně zchladne, přidáme med. Hruškovou směs smícháme s moučnou směsí a vypracujeme těsto. Lžící tvoříme na plechu menší placičky, navrch každé dáme pár čokovloček. Pečeme na 180 stupňů cca 10 min, poté teplotu snížíme na 160 stupňů a ještě 10 – 12 min dopékáme.
Borůvkové muffiny
(cca 12 malých muffinů)
60 g celozrnné špaldové mouky (ideálně hrubě mleté)
1 lžička prášku z vinného kamene
1 lžička jedlé sody
4 vrchovaté lžíce medu
30 g rozpuštěného ghí nebo kokosového tuku
100 ml podmáslí nebo sójové smetany
1 vejce nebo 1 vrchovatá lžíce jablečného pyré
1 – 2 hrsti mražených borůvek nebo jiného ovoce (nerozmrazujeme, do těsta je přidáme rovnou z mrazáku)
1 vrchovatá lžíce kakaového prášku
ghítela a oblíbené sušenky (ideálně bez cukru) na doladění
Oba druhy mouky smícháme a společně s kakaem prosejeme do misky. Ve druhé misce smícháme vejce s podmáslím, rozpuštěným máslem a medem a prošleháme. Obě směsi spojíme, lehce vmícháme borůvky a těstem naplníme muffinové košíčky. Pečeme na 180 stupňů cca 30 – 35 min. Po vychladnutí naneseme na každý muffin malinko ghítely a přilepíme sušenku.
Mini rautík
Jedna z nejoblíbenějších a nejpraktičtějších možností, kterak uspokojit chutě každého koledníka :). Zkombinujte oříšky, sušené ovoce, přírodně barvené želatinky, kukuřičné křupky, ovoce (na obrázku mandarinky z poloviny namočené v tmavé čokoládě slazené stévií a obalené ve strouhaném kokosu), krekry…prostě cokoli Vás napadne a cokoli se Vám u nás v Bazalce zalíbí :).
Zdroje inspirace: Dobroty Country Life; Lahodně s Ellou (E. Woodward); Gurmet; http://slunecnyzivot.cz
©Bazalka s. r. o.