Koleda s nápadem

28. března 2018

cake pops velikonoce

 

Nechcete malé koledníky na Velikonoční pondělí obdarovat konvenčními sladkostmi a nad nabízeným ovocem ohrnují nosy? Zkuste to letos trochu jinak a uvidíte, že se po koledě jen zapráší ;).

 

 

Cake pops

(od každého druhu cca 10 zvířátek – viz úvodní foto – nebo cca 12 kuliček – dle velikosti)

cakepops

Fantazii se meze nekladou – experimentujte, kombinujte sušené ovoce, semínka, oříšky, kakao, kokos, karob…prostě cokoli máte rádi. Hotové kuličky nebo zvířátka můžete obalovat podle chuti a zvolené kombinace surovin v mletém máku smíchaném se skořicí, mletých kakaových bobech smíchaných s mletými ořechy nebo sušenými banány, v lyofilizovaných jahodách či jiném mrazem sušeném ovoci, v prášku z červené řepy, dýňové mouce (mletých dýňových semínkách) nebo třeba v mleté sušené pomerančové kůře

 

Citrónové matcha:

60 g kešu

15 g para ořechů

15 g mandlí

100 g strouhaného kokosu

1 lžíce citrónové šťávy

2 lžíce kokosového tuku (rozehřátého)

2 lžičky kůry z bio citrónu

1 lžička matcha prášku (čaj)

1,5 lžíce agávového nebo rýžového sirupu

Ořechy rozmixujeme do středně jemné konzistence (nesmí být hladká kašovitá), přidáme kokos, opět rozmixujeme, smícháme s ostatními surovinami a navlhčenýma rukama ze směsi vytvoříme kuličky nebo jimi naplníme rozevírací formičky ve tvaru zvířátek, zapíchneme špejli a necháme v chladu ztuhnout.

 

Piña Colada:

80 g kešu

60 g sušeného ananasu (neproslazeného)

20 g sušeného banánu

20 g sušeného kokosu

20 g konopných semínek (loupaných)

20 g vanilkového extraktu

Veškeré suroviny dáme do mixéru a rozmixujeme na vysoké otáčky do konzistence lepivé hmoty. Dále postupujeme jako v předchozím případě.

 

Švestkové makovky:

70 g mandlí

80 g sušených švestek

35 g slunečnicových semínek

15 g máku (lépe mletého)

½ lžičky skořice

Veškeré suroviny dáme do mixéru a rozmixujeme na vysoké otáčky do konzistence lepivé hmoty. Dále postupujeme jako v předchozích případech.

 

 

Bramborové muffiny

(cca 20 – 25 ks)

bramborové muffny

 

Ideální volba pro těch pár vzácných malých mlsalů, co sladké nechtějí ;)

 

Těsto:

200 g brambor

2 lžíce strouhané goudy (evt. veganského sýra)

100 g kvalitní šunky (např. krůtí) nebo sójové „uzeniny“

150 ml kefíru nebo sójového jogurtu s bifi kulturou

hrst v páře uvařených a pokrájených fazolek nebo vařeného zeleného chřestu

1 vejce nebo vrchovatá lžíce hrašky rozmíchaná v trošce vody

80 ml slunečnicového nebo řepkového oleje

80 g hladké špaldové mouky

50 g celozrnné špaldové mouky

20 g prášku z vinného kamene

¾ lžičky mořské soli

Ozdobení:

1 sýr „lučinového“ typu (evt. odpovídající množství tofu natural nahrubo rozmixovaného s 1 lžící umeocta)

1 lžíce posekané pažitky

1 lžička citrónové šťávy

mořská sůl dle chuti

čerstvá červená paprika

 

Brambory oloupeme a nastrouháme (střední jemnost). V míse je smícháme s nastrouhaným sýrem, pokrájenou šunkou a fazolkami (chřestem), kefírem, vejcem a olejem. Do druhé mísy prosejeme obě mouky s přidaným práškem do pečiva a vmícháme sůl. Spojíme sypké a tekuté složky, dobře promícháme a těstem naplníme muffinové košíčky. Upečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů (cca 25 – 30 min) a necháme vychladnout. Sýr nebo rozmixované tofu smícháme s pažitkou a ochutíme citrónovou šťávou a solí. Vychladlé muffiny podle fantazie ozdobíme.

 

 

Čokoládové chia sušenky

(cca 30 kusů)

mandlové chia sušenky

100 g mandlí

90 g lískových oříšků

100 g hladké bílé pohankové mouky

25 ml datlového sirupu

25 ml agávového sirupu

5 ks předem namočených sušených datlí

2 lžíce kvalitního kakaa

2 lžíce chia semínek

1 lžíce kokosového oleje

 

Lískové ořechy i mandle vsypeme do mixéru a mixujeme, dokud se nevytvoří mouka (cca 2 min). Poté přidáme ostatní ingredience, zalijeme 35 ml vody a znovu rozmixujeme, čímž nám vznikne sušenkové těsto. Z těsta tvoříme kuličky, které přendáme na plech s pečicím papírem a mírně je zploštíme např. pomocí dna skleničky. Pokud máme k dispozici dekorovací razítko na sušenky, můžeme dotvořit různé vzory. Pečeme cca 12 minut na 180 stupňů.

 

 

Hruškové cookies

(cca 15 kusů)

hruškové cookies

1 středně velká hruška

½ hrnku ovesných vloček

½ hrnku celozrnné špaldové mouky

¼ hrnku sušené třtinové šťávy

1 lžíce kvalitních čokoládových vloček

necelá ½ hrnku drcené směsi ořechů

½ lžičky skořice

65 g másla nebo rostlinného tuku

1,5 lžíce medu

1 malé vejce nebo 1 lžíce jablečného pyré

 

Hrušku nastrouháme včetně slupky nahrubo, přidáme skořici a vejce a promícháme. Vločky smícháme s moukou a ořechy. Máslo rozehřejeme v hrnku, přidáme sušenou třtinovou šťávu a necháme chvilku „probublat“. Jakmile směs mírně zchladne, přidáme med. Hruškovou směs smícháme s moučnou směsí a vypracujeme těsto. Lžící tvoříme na plechu menší placičky, navrch každé dáme pár čokovloček. Pečeme na 180 stupňů cca 10 min, poté teplotu snížíme na 160 stupňů a ještě 10 – 12 min dopékáme.

 

 

Borůvkové muffiny

(cca 12 malých muffinů)

borůvkové muffiny

60 g celozrnné špaldové mouky (ideálně hrubě mleté)

40 g hladké pohankové mouky

1 lžička prášku z vinného kamene

1 lžička jedlé sody

4 vrchovaté lžíce medu

30 g rozpuštěného ghí nebo kokosového tuku

100 ml podmáslí nebo sójové smetany

1 vejce nebo 1 vrchovatá lžíce jablečného pyré

1 – 2 hrsti mražených borůvek nebo jiného ovoce (nerozmrazujeme, do těsta je přidáme rovnou z mrazáku)

1 vrchovatá lžíce kakaového prášku

ghítela a oblíbené sušenky (ideálně bez cukru) na doladění

 

Oba druhy mouky smícháme a společně s kakaem prosejeme do misky. Ve druhé misce smícháme vejce s podmáslím, rozpuštěným máslem a medem a prošleháme. Obě směsi spojíme, lehce vmícháme borůvky a těstem naplníme muffinové košíčky. Pečeme na 180 stupňů cca 30 – 35 min. Po vychladnutí naneseme na každý muffin malinko ghítely a přilepíme sušenku.

 

 

Mini rautík

mini rautík

Jedna z nejoblíbenějších a nejpraktičtějších možností, kterak uspokojit chutě každého koledníka :). Zkombinujte oříšky, sušené ovoce, přírodně barvené želatinky, kukuřičné křupky, ovoce (na obrázku mandarinky z poloviny namočené v tmavé čokoládě slazené stévií a obalené ve strouhaném kokosu), krekry…prostě cokoli Vás napadne a cokoli se Vám u nás v Bazalce zalíbí :).

 

 

Zdroje inspirace: Dobroty Country Life; Lahodně s Ellou (E. Woodward); Gurmet; http://slunecnyzivot.cz


©Bazalka s. r. o.

nofoto

Zboží bylo přidáno do nákupního košíku. Zpět k nákupu K objednávce