Menu pro dva

03. února 2018

valentýn_image

 

Možná Valentýna slavíte a je pro váš partnerský vztah důležitý, možná ho vůbec neřešíte a možná vás valentýnské šílenství a přítomnost srdíček všude kam se podíváte, pěkně štvou. Možná je pro vás den sv. Valentýna příležitostí, jak si v každodenní rutině s partnerem či partnerkou udělat čas jen sami na sebe, možná tak činíte bez ohledu na datum v kalendáři.

 

V každém případě vězte, že jídlo spojuje a staletími ověřená pravda praví, že láska prochází žaludkem. A tak se pár tipů na více či méně romantickou snídani, „vymazlený“ oběd, večeři nebo jen svačinu ve dvou či pro dva může hodit. Ať svátek slaví práce, Valentýna, Leontýna nebo třeba Hermína. :)

 

 

Sušenky z ořechového másla s kakaovými boby

(cca 20 srdíček)

 

arašídové sušenky

 

Světlá srdíčka:

70 g polohrubé špaldové mouky (bílé)

70 g celozrnné špaldové mouky hrubě mleté

¼ lžičky jedlé sody

½ menšího banánu

30 g arašídového másla

15 g másla nebo rostlinného tuku

30 g třtinového cukru

1 lžíce drcených kakaových bobů

špetka soli

Tmavá srdíčka:

70 g polohrubé špaldové mouky (bílé)

70 g celozrnné špaldové mouky hrubě mleté

¼ lžičky jedlé sody

½ menšího banánu

30 g lískooříškového másla nebo karobového krému

15 g másla nebo rostlinného tuku

30 g třtinového cukru

1 lžíce drcených kakaových bobů

špetka soli

 

Těsto pro tmavé a světlé sušenky zpracujeme samostatně, ale stejným způsobem: mouky promícháme se solí a jedlou sodou. V druhé misce vyšleháme změklé máslo s máslem ořechovým (karobovým) a cukrem. Banán rozmixujeme a přidáme k vyšlehanému máslu. Postupně zapracujeme moučnou směs a vypracujeme těsto, které necháme zabalené ve fólii min. 30 min odpočinout (příp. dáme na pár minut do mrazáku). Poté s pomocí papíru na pečení rozválíme a vykrájíme srdíčka. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 8 – 10 min, před jakoukoli manipulací necháme sušenky vychladnout.

 

 

Rýžová kaše s granátovým jablkem

(2 porce)

 

rýžovka s granátem

 

120 g kulatozrnné rýže (nejlépe arborio nebo mléčné rýže)

450 ml mandlového, kokosového, příp. jiného mléka či smetany

1 menší granátové jablko

mletá vanilka

2 lžičky ghí nebo kokosového másla (krému)

1 lžička kůry z bio citrónu

datlový sirup dle chuti

špetka soli

 

Rýži v sítku propláchneme a necháme okapat. Do mléka přidáme špetku soli a přivedeme jej k varu. Vsypeme propláchnutou rýži a na mírném plameni vaříme do změknutí (cca 25 min).  Vmícháme ghí, mletou vanilku a citrónovou kůru, necháme chvilku chuťově propojit a rozdělíme do misek. Posypeme granátovými zrnky a dle chuti doladíme datlovým sirupem.

 

 

Choco chia pudink

(2 porce)

 

čoko chia pudink

 

250 ml kokosového mléka s co největším extraktem kokosu (PROČ se dozvíte v tomto článku)

pár kapek vanilkového extraktu

3 lžíce chia semínek

1,5 lžíce kvalitního kakaového prášku

1 vrchovatá lžíce mletých lískových oříšků (ideálně předem opražených a oloupaných)

1 lžíce loupaných konopných semínek

xylitol, med, sirup nebo jiné oblíbené sladidlo dle chuti

200 ml šlehačky nebo tuhé části vychlazeného kokosového mléka

kakaový prášek, drcené kakaové boby, bobulovité nebo jiné drobné ovoce či cokoli jiného dle chuti na doladění

 

V menší misce smícháme 250 ml kokosového mléka, vanilkovou esenci, sladidlo a kakaový prášek. Dobře prošleháme, aby ve směsi nebyly žádné hrudky. Potom vmícháme ořechy, konopné semínko a chia a opět dobře promícháme. Necháme 5 min stát, promícháme a totéž opakujeme ještě 2x. Poté směs rozdělíme do dvou mističek nebo skleniček a dáme nejméně na 2 hodiny vychladit do lednice (klidně i přes noc). Druhý den (nebo po vychlazení) vyšleháme šlehačku (klasickou nebo kokosovou) a ozdobíme dle chuti.

 

 

Čokoládový dort s červeným vínem a kaštanovým pyré

(malý 3 – 4 patrový dortík, průměr spodního patra cca 10 cm)

 

čokokaštan.dort

 

Korpus:

1 vanilkový lusk

100 g rostlinného tuku (+ trocha na vymazání formy), případně másla

med podle chuti

20 g hrašky vanilky rozmíchané v cca 35 ml vody (nebo jeden žloutek)

1 vejce (nebo cca 30 g hrašky vanilky rozmíchané v cca 45 - 50 ml vody)

75 g pohankové mouky

30 g kaštanové mouky

1 lžička vinného kamene

40 g kakaového prášku (+ trocha na ozdobu)

1,5 lžička mleté skořice

160 ml červeného vína (např. Cabernet Moravia)

tuk na vymazání formy

Smícháme tuk s medem, hraškou (příp. vejcem a žloutkem) a vanilkovými semínky. Prošleháme, postupně přidáváme prosátou mouku vinným kamenem a kakaem smíchaným se skořicí. Opatrně přilijeme 160 ml vína a znovu prošleháme. Pečeme ve vymazané dortové formě o průměru 26 cm na 180 stupňů cca 30 min.

Krém:

cca 10 jedlých kaštanů

12 g kakaového másla

2 lžíce datlového sirupu (nebo dle chuti)

1 lžíce mandlového másla

1/2 vanilkového lusku (semínka) nebo mletá vanilka

mandlové mléko (podle potřeby)

Kaštany na vyboulené boční straně nařízneme a upečeme v troubě cca 15 - 20 min. na 190 stupňů. Ihned po upečení je vyloupeme. Přendáme do mixéru, přidáme ve vodní lázni rozehřáté kakaové máslo a další suroviny a rozmixujeme do hladkého krému.

Čokoládová omáčka:

75 g bezmléčné hořké čokolády

25 ml červeného vína

Čokoládu ve vodní lázni smícháme s vínem.

Na dokončení:

dobrý brusinkový džem

čerstvé brusinky na dekoraci (lze nahradit i borůvkami)

Z korpusu vykrájíme jednotlivé části, hustě je pomažeme brusinkovým džemem, naneseme krém a spojíme. Ozdobíme čerstvými brusinkami, zasypeme kakaem a dekorujeme čokoládovou omáčkou.

 

 

Řepné muffiny s kozím sýrem

(8 ks)

 

řepné muffiny s kozím sýrem

 

Muffiny:

200 g uvařené a najemno nastrouhané červené řepy

60 g chlebové žitné mouky

50 g celozrnné žitné mouky

12 g vinného kamene

2 větší vejce

2 lžíce řepkového oleje

100 ml vody

1 lžička mořské soli

1 lžička drceného římského kmínu

1,5 lžičky růžového pepře

2 lžíce zlatých a hnědých lněných semínek

0,5 – 1 lžíce konopného semínka

50 g kozího sýra čerstvého nebo zrajícího (příp. jakéhokoli jiného oblíbeného sýra)

Krém:

200 g sýra lučinového typu

1 – 2 lžičky umeocta

prášek z červené řepy dle chuti

 

Červenou řepu uvaříme nebo upečeme doměkka (jak připravit červenou řepu se dozvíte v tomto článku). http://www.bazalkahk.cz/blog/177-cervena-repa-nenapadna-pani-uzasnakova-/

Uvařenou a zchladlou řepu najemno nastrouháme. Oba druhy mouky smícháme s vinným kamenem a prosejeme. V misce prošleháme vejce s olejem, kořením a solí, vsypeme semínka  a střídavě přidáváme moučnou směs a vodu. Vypracujeme tekutější těsto, kterým zhruba do poloviny plníme muffinové formičky, případně košíčky. Doprostřed vložíme kousek sýra a zalijeme těstem pár mm pod okraj formičky (košíčku). Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 40 – 45 min. Muffiny necháme vychladnout, mezitím připravíme krém. Sýr prošleháme s umeoctem a dle požadované sytosti barevnosti přidáváme prášek z červené řepy. Necháme chvilku vychladit v lednici a dekorativně ozdobíme vychladlé muffiny.

 

 

Čokoládové chilli s barevnou rýží

(2 větší porce)

 

čokoládové chilli

 

90 g fazolí červená ledvina

90 g fazolí černá ledvina

2 bobkové listy

120 g barevné rýže

1 malá červená cibule

4 stroužky česneku

50 g červené papriky

1 plechovka sterilovaných rajčat

1 červená chilli paprička (nebo např. pár kapek tabasca chipotle)

cca 125 – 150 ml zeleninového vývaru

1 lžička mletého římského kmínu

1/2 lžíce (příp. méně) mletého chilli

1/2 lžičky uzené papriky (koření)

1/2 lžičky sušeného oregana

1/2 lžičky tmavého přírodního cukru

12 g (nebo více dle chuti) kvalitní tmavé čokolády s co největším podílem kakaové sušiny

půl hrsti hladkolisté petrželky

1 lžíce olivového oleje

čerstvě mletý pepř a mořská sůl dle chuti

 

Fazole (každý druh zvlášť) propláchneme a min. na 10 hodin namočíme do studené vody. Druhý den je slijeme a s přidaným bobkovým listem samostatně uvaříme (červenou ledvinu v tlakovém hrnci cca 20 – 25 min, černou ledvinu cca 40 – 45 min).

Ve vysoké pánvi roztopíme olej a orestujeme na něm pokrájenou cibuli, po chvilce přidáme nadrobno pokrájený česnek a ještě pár minut restujeme. Přisypeme cukr, veškeré koření a necháme zkaramelizovat a rozvonět. Přidáme rajčata, čokoládu a pokrájenou chilli papričku a necháme projít varem. Poté přilijeme vývar, opět provaříme (cca 10 min) a nakonec přidáme i uvařené fazole, promícháme a necháme pár minut probublávat, aby se chutě propojily. Podáváme s uvařenou rýží.

 

 

Ovocný salát s kakaovými boby

(2 porce)

 

ovosalát s kakaoboby

 

jakékoli oblíbené ovoce – jablka, hrušky, kiwi, pomeranč, banán, kaki, hrozny…

sušené goji a sušená moruše (zhruba menší hrst)

citrónová šťáva a javorový nebo datlový sirup dle chuti

2 lžíce jemně podrcených kakaových bobů

 

Citrónovou šťávu promícháme se sirupem, moruší a goji. Ovoce pokrájíme a promícháme s připravenou zálivkou, doplníme moruší a při servírování posypeme kakaovými boby.

 

 

Matcha smoothie bowls

(2 porce)

 

matcha smoothie bowl

 

300 ml mandlového nápoje

100 g očištěného avokáda

2 banány (ideálně mražené)

1 vrchovatá lžíce chia semínek

1 lžíce arašídového nebo mandlového másla

2 lžíce rýžového nebo javorového sirupu

1,5 lžičky skořice

4 lžičky matcha čaje (prášku)

čerstvé nebo sušené ovoce, granola, včelí pyl či cokoli jiného dle chuti k podávání

Pozn.: pro sytější verzi lze přidat např. 50 g jáhel uvařených ve 200 ml rostlinného nápoje (nebo v mléce), následně rozmixovaných na krém a dle chuti doslazených.

 

Veškeré suroviny (kromě těch k doladění a podávání) dáme do mixéru a dohladka rozmixujeme. Dle potřeby dochutíme a doladíme ovocem, sušeným ovocem atp. dle fantazie a chuti.

 

 

Melounové smoothie s malinami a mátou

(2 porce)

 

melounové smoothie

 

70 g malin

300 g vodního melounu (po očištění)

1 banán

malá hrst čerstvých mátových listů

šťáva z 1 malé limetky

cca 100 ml vody (příp. více dle šťavnatosti melounu)

 

Meloun oloupeme, zbavíme jadérek a pokrájíme na menší kousky. Banán také pokrájíme a vše společně s ostatními ingrediencemi nasypeme do mixéru a promixujeme do hladké tekuté konzistence.

 

 

Zdroj inspirace: www.pgfoodies.com; www.lucieglaister.com; https://cukrfree.cz/; Vegan Smoothies (E. Maranik); Rychlá veganská kuchařka (R. Robertson); Jíme zdravě s Fitrecepty (B. Hlubučková a kol.); Vtipné kaše (V. Strnadová)

 

©Bazalka s. r. o.; Hana Košťálová

nofoto

Zboží bylo přidáno do nákupního košíku. Zpět k nákupu K objednávce