Bezmasý masopust Vás o chutě neochudí

31. ledna 2018

masopustní koblihy

 

Máte rádi tradice, ale maso až tak nemusíte, nebo na Vašem jídelníčku z jakéhokoli důvodu vůbec nefiguruje? Masopust si můžete užít i tak! O tom, kde se masopust v našich zemích vzal, o tradici fašánkových slavností i pár bezmasých, a přesto masopustních, kulinářských tipů najdete v tomto článku. Další přidáváme níže. :)

 

 

Falešná škvarková pomazánka

(4 - 5 porcí)

 

falešná škvarková pomazánka

 

100 g pohankových krup (loupaných)

2 cibule

2 – 3 ks nakládaných okurek

1 lžíce plnotučné hořčice

1 lžíce lahůdkového droždí

1 lžička majoránka

1 – 2 lžíce řepkového nebo olivového oleje

http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/potraviny/5827-bio-olej-repkovy-500ml-rapunzel/

http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/temata/1595-bio-slunecnicovy-olej-lisovany-za-studena-500ml-/

1 – 2 hrsti naklíčeného munga

sůl a pepř dle chuti

 

Pohanku uvaříme doměkka. Na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, po chvilce přidáme na plátky nakrájený česnek a orestujeme dozlatova. Uvařenou pohanku a orestovanou cibuli s česnekem lehce promixujeme (ne zcela dohladka), přidáme nastrouhanou okurku, hořčici, lahůdkové droždí a majoránku a promícháme. Dochutíme solí a pepřem, podáváme nejlépe s kváskovým chlebem a naklíčeným mungem.

 

 

Fazolová (á la „zabijačková“) polévka s ječnými krupkami

(4 porce)

 

falešná zabijačková polvéka

 

100 g ječných krup

100 g fazolí černá ledvina

100 g fazolek adzuki

1 červená cibule

½ žluté cibule

2 středně velké brambory

2 bobkové listy

2 – 3 lžíce majoránky

4 – 6 stroužků česneku

2 lžíce olivového oleje

1 svazek nasekané petrželové natě

5 – 6 lžic tamari

4 lžíce umeocta

1 lžíce ovesných vloček

sůl a pepř dle chuti

 

Oba druhy fazolí propláchneme a na několik hodin namočíme (cca 6 – 8 hodin). Kroupy propláchneme, cca na hodinu namočíme a uvaříme doměkka (před koncem varu osolíme). Po scezení propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. Na oleji orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme utřený česnek (cca 3 – 4 stroužky), vločky, majoránku (cca 1 – 2 lžíce), bobkový list, pepř a nahrubo nastrouhané brambory a společně asi 3 minuty restujeme. Poté přidáme slité fazole, zalijeme 1,5 litrem vody a uvaříme doměkka (v tlakovém hrnci cca 35 – 40 min). Po uvaření osolíme a rozmixujeme téměř dohladka (ne zcela). Přidáme uvařené kroupy, promícháme a dochutíme pomocí tamari, umeocta, zbylé majoránky, utřeného česneku, pepře a soli. Necháme velmi krátce přejít varem a podáváme posypané nasekanou petrželovou natí.

 

 

Seitanový guláš na černém pivě s křenem, špaldový knedlík s pukanci

(4 porce)

 

seitanový guláš s křenem

 

Seitanový guláš:

300 g seitanu

1 červená cibule

3 – 4 česnekové stroužky

200 ml černého (evt. polotmavého) piva

750 ml vývaru (würzl)

105 lžičky gulášového koření

3 lžíce tamari omáčky

1 lžička drceného kmínu

2 lžíce ghí

drcené (umixované) lněné semínko dle potřeby

3 – 4 lžíce celozrnné špaldové mouky

strouhaný křen dle chuti

2 lžíce olivového oleje

mořská sůl dle chuti

 

Na olivovém oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli. Seitan nakrájíme na široké nudličky a na cibulce zprudka opečeme. Přidáme gulášové koření a drcený kmín a ještě chvíli restujeme. Zalijeme pivem, cca 5 min provaříme, přilijeme vývar a vaříme asi 10 – 15 minut do spojení chutí. Z ghí a špaldové mouky připravíme jíšku, vmícháme do vroucího vývaru, dohustíme lněným semínkem a dochutíme tamari omáčkou. Stáhneme plamen na minimum, přidáme podrcený česnek a ještě cca 5 min vše společně prohříváme. Při servírování jednotlivé porce guláše posypeme strouhaným křenem (přílohou může být i kváskové pečivo - viz foto).

 

Špaldový knedlík:

300 g hrubé špaldové mouky

375 ml rostlinného mléka

30 g špaldových či jiných pukanců

15 g rýžových burizonů

2 malá vejce

ghí nebo libovolný olej na vymazání hrnků dle potřeby

sůl dle chuti (cca ½ lžičky)

 

Žloutky oddělíme od bílků. V misce prošleháme rostlinné mléko se žloutky, oba druhy mouky s přidanou solí a promícháme. Bílek se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu, který opatrně vmícháme do připravené směsi. Na závěr vmícháme pukance a burizony. Hrnky (o obsahu cca 250 ml, budeme potřebovat asi 4 ks) vymažeme rozpuštěným ghí a přibližně do 2/3 je naplníme knedlíkovou směsí. Každý hrnek dobře zakryjeme alobalem, do každého uděláme uprostřed špejlí asi 3 dírky a postavíme je do vroucí vody (předem si vodu odměříme tak, aby hrnkům sahala zhruba do jejich poloviny). Dáme pozor, aby se hrnky během vaření pokud možno nedotýkaly, a vaříme pod poklicí na mírném ohni 35 minut. Po uvaření hrnky vyndáme, odkryjeme alobal a po chvilce vyklopíme a nakrájíme na plátky.

 

 

Veganská masopustní sekaná

(4 porce)

 

pohank.sekaná

 

115 g loupaných pohankových krup

40 g bílé rýže

100 g celozrnného pečiva

60 g uzeného tofu

3 stroužky česneku

1 menší červená cibule

1 menší žlutá cibule

4 lžíce slunečnicového (evt. řepkového) oleje

1 – 2 lžíce dijonské nebo plnotučné hořčice

½ lžíce sladké papriky (koření)

½ lžíce sušené majoránky

1 lžíce nasekané petrželové nati

1 lžička sušeného zázvoru

1 lžička würzlu

1 lžíce lněného semínka

tuk na vymazání a např. polenta na vysypání formy

 

Lněné semínko namočíme ve 3 – 4 lžících vody, celozrnné pečivo rozkrájíme na menší kousky a namočíme do vlažné vody s rozmíchaným würzelem. Pohanku a rýži (zvlášť) uvaříme. Cibuli pokrájíme, česnek prolisujeme, tofu nastrouháme. Všechny suroviny vč. lněného semínka, hořčice a oleje smícháme a nahrubo promixujeme (do konzistence připomínající mleté maso, nesmíme rozmixovat příliš najemno). Dochutíme uvedeným kořením a solí. Formu na srnčí hřbet nebo menší chlebovou formu vymažeme a vysypeme, přendáme do ní připravenou směs a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 45 minut.

 

Zdroje inspirace: www.veganotic.cz; www.probio.cz; www.countrylife.cz; http://fitrecepty.info; http://blueveganpig.blogspot.cz; Zdravé talíře (J. Soukupová); Vaříme podle Herbáře (K. Winterová, L. Rybová)

©Bazalka s. r. o.; Hana Košťálová

nofoto

Zboží bylo přidáno do nákupního košíku. Zpět k nákupu K objednávce