Bezmasý masopust Vás o chutě neochudí |
31. ledna 2018
Máte rádi tradice, ale maso až tak nemusíte, nebo na Vašem jídelníčku z jakéhokoli důvodu vůbec nefiguruje? Masopust si můžete užít i tak! O tom, kde se masopust v našich zemích vzal, o tradici fašánkových slavností i pár bezmasých, a přesto masopustních, kulinářských tipů najdete v tomto článku. Další přidáváme níže. :)
Falešná škvarková pomazánka
(4 - 5 porcí)
100 g pohankových krup (loupaných)
2 cibule
2 – 3 ks nakládaných okurek
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce lahůdkového droždí
1 lžička majoránka
1 – 2 lžíce řepkového nebo olivového oleje
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/potraviny/5827-bio-olej-repkovy-500ml-rapunzel/
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/temata/1595-bio-slunecnicovy-olej-lisovany-za-studena-500ml-/
1 – 2 hrsti naklíčeného munga
sůl a pepř dle chuti
Pohanku uvaříme doměkka. Na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, po chvilce přidáme na plátky nakrájený česnek a orestujeme dozlatova. Uvařenou pohanku a orestovanou cibuli s česnekem lehce promixujeme (ne zcela dohladka), přidáme nastrouhanou okurku, hořčici, lahůdkové droždí a majoránku a promícháme. Dochutíme solí a pepřem, podáváme nejlépe s kváskovým chlebem a naklíčeným mungem.
Fazolová (á la „zabijačková“) polévka s ječnými krupkami
(4 porce)
100 g ječných krup
100 g fazolí černá ledvina
100 g fazolek adzuki
1 červená cibule
½ žluté cibule
2 středně velké brambory
2 – 3 lžíce majoránky
4 – 6 stroužků česneku
2 lžíce olivového oleje
1 svazek nasekané petrželové natě
5 – 6 lžic tamari
4 lžíce umeocta
1 lžíce ovesných vloček
sůl a pepř dle chuti
Oba druhy fazolí propláchneme a na několik hodin namočíme (cca 6 – 8 hodin). Kroupy propláchneme, cca na hodinu namočíme a uvaříme doměkka (před koncem varu osolíme). Po scezení propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. Na oleji orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme utřený česnek (cca 3 – 4 stroužky), vločky, majoránku (cca 1 – 2 lžíce), bobkový list, pepř a nahrubo nastrouhané brambory a společně asi 3 minuty restujeme. Poté přidáme slité fazole, zalijeme 1,5 litrem vody a uvaříme doměkka (v tlakovém hrnci cca 35 – 40 min). Po uvaření osolíme a rozmixujeme téměř dohladka (ne zcela). Přidáme uvařené kroupy, promícháme a dochutíme pomocí tamari, umeocta, zbylé majoránky, utřeného česneku, pepře a soli. Necháme velmi krátce přejít varem a podáváme posypané nasekanou petrželovou natí.
Seitanový guláš na černém pivě s křenem, špaldový knedlík s pukanci
(4 porce)
Seitanový guláš:
300 g seitanu
1 červená cibule
3 – 4 česnekové stroužky
200 ml černého (evt. polotmavého) piva
750 ml vývaru (würzl)
105 lžičky gulášového koření
3 lžíce tamari omáčky
1 lžička drceného kmínu
2 lžíce ghí
drcené (umixované) lněné semínko dle potřeby
3 – 4 lžíce celozrnné špaldové mouky
strouhaný křen dle chuti
2 lžíce olivového oleje
mořská sůl dle chuti
Na olivovém oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli. Seitan nakrájíme na široké nudličky a na cibulce zprudka opečeme. Přidáme gulášové koření a drcený kmín a ještě chvíli restujeme. Zalijeme pivem, cca 5 min provaříme, přilijeme vývar a vaříme asi 10 – 15 minut do spojení chutí. Z ghí a špaldové mouky připravíme jíšku, vmícháme do vroucího vývaru, dohustíme lněným semínkem a dochutíme tamari omáčkou. Stáhneme plamen na minimum, přidáme podrcený česnek a ještě cca 5 min vše společně prohříváme. Při servírování jednotlivé porce guláše posypeme strouhaným křenem (přílohou může být i kváskové pečivo - viz foto).
Špaldový knedlík:
300 g hrubé špaldové mouky
375 ml rostlinného mléka
30 g špaldových či jiných pukanců
15 g rýžových burizonů
2 malá vejce
ghí nebo libovolný olej na vymazání hrnků dle potřeby
sůl dle chuti (cca ½ lžičky)
Žloutky oddělíme od bílků. V misce prošleháme rostlinné mléko se žloutky, oba druhy mouky s přidanou solí a promícháme. Bílek se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu, který opatrně vmícháme do připravené směsi. Na závěr vmícháme pukance a burizony. Hrnky (o obsahu cca 250 ml, budeme potřebovat asi 4 ks) vymažeme rozpuštěným ghí a přibližně do 2/3 je naplníme knedlíkovou směsí. Každý hrnek dobře zakryjeme alobalem, do každého uděláme uprostřed špejlí asi 3 dírky a postavíme je do vroucí vody (předem si vodu odměříme tak, aby hrnkům sahala zhruba do jejich poloviny). Dáme pozor, aby se hrnky během vaření pokud možno nedotýkaly, a vaříme pod poklicí na mírném ohni 35 minut. Po uvaření hrnky vyndáme, odkryjeme alobal a po chvilce vyklopíme a nakrájíme na plátky.
Veganská masopustní sekaná
(4 porce)
115 g loupaných pohankových krup
40 g bílé rýže
100 g celozrnného pečiva
60 g uzeného tofu
3 stroužky česneku
1 menší červená cibule
1 menší žlutá cibule
4 lžíce slunečnicového (evt. řepkového) oleje
1 – 2 lžíce dijonské nebo plnotučné hořčice
½ lžíce sladké papriky (koření)
½ lžíce sušené majoránky
1 lžíce nasekané petrželové nati
1 lžička sušeného zázvoru
1 lžička würzlu
1 lžíce lněného semínka
tuk na vymazání a např. polenta na vysypání formy
Lněné semínko namočíme ve 3 – 4 lžících vody, celozrnné pečivo rozkrájíme na menší kousky a namočíme do vlažné vody s rozmíchaným würzelem. Pohanku a rýži (zvlášť) uvaříme. Cibuli pokrájíme, česnek prolisujeme, tofu nastrouháme. Všechny suroviny vč. lněného semínka, hořčice a oleje smícháme a nahrubo promixujeme (do konzistence připomínající mleté maso, nesmíme rozmixovat příliš najemno). Dochutíme uvedeným kořením a solí. Formu na srnčí hřbet nebo menší chlebovou formu vymažeme a vysypeme, přendáme do ní připravenou směs a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 45 minut.
Zdroje inspirace: www.veganotic.cz; www.probio.cz; www.countrylife.cz; http://fitrecepty.info; http://blueveganpig.blogspot.cz; Zdravé talíře (J. Soukupová); Vaříme podle Herbáře (K. Winterová, L. Rybová)
©Bazalka s. r. o.; Hana Košťálová