Teplomilný perský svůdce |
13. prosince 2017
Stálo prý na počátku všeho…dle biblického výkladu právě toto jablko stálo za Adamovým a Eviným poznáním a následném vyhnání z ráje. Figuruje v mnoha starověkých bájích a pověstech, více jak 3000 let symbolizuje plodnost, úrodnost, blahobyt a krásu. Je jedním z nemnoha „exotů“, které stojí za to přidat do našeho jídelníčku. A jelikož se momentálně ocitá na vrcholu své sezóny, na pultech obchodů ho nelze přehlédnout.
Granátové jablko vyrůstá na marhaníku granátovém, zpravidla nízkém stromku původem z Íránu. Doma je dnes v řadě přímořských zemí (např. ve Španělsku, Chorvatsku, ale také Indii nebo většině asijských států). Pěstovat se dá i v našich zeměpisných šířkách (spíše na Moravě), nicméně chuťové vlastnosti toho, co dohlédne na mořskou hladinu, zůstávají odlišné.
Již několikrát bylo podrobeno vědeckému výzkumu, který opakovaně potvrzuje pozitivní vliv granátového jablka na naše zdraví. Zhruba z 80 % jej tvoří voda, avšak zbylých 20 % je doslova elixírem života :). Najdeme v něm vitaminy skupiny B, provitamin A, vitamin C a E, křemík, draslík, hořčík, fosfor, železo nebo vápník, ale také hodně vlákniny, kyselinu citrónovou a jablečnou, taniny a flavonoidy.
Díky komplexu všech obsažených látek oplývá granátové jablko velmi silnými antioxidačními, protizánětlivými a diuretickými schopnostmi, pomáhá čistit organismus od škodlivých látek, harmonizovat trávení, zpomalovat stárnutí buněk, hydratovat a vyživovat pokožku, stabilizovat krevní tlak a hladinu cholesterolu, ale také chránit mozek a celkově posilovat a zklidňovat nervovou soustavu. Navíc zmírňuje příznaky spojené s klimaktériem a zvyšuje libido.
Jedinou kontraindikací častého užívání granátového jablka mohou být zdravotní problémy související s ledvinovou nedostatečností nebo při současném užívání diuretik.
Jak jej kulinářsky využít?
Granátové jablko nejen, že skvěle chutná, ale působí také velmi dekorativně. Skvěle si rozumí s čokoládou, vanilkou nebo mléčnými výrobky, dezerty pozvednou na luxusní úroveň, perfektně se hodí do jogurtů, snídaňových kaší, tvarohových pomazánek, pudinků, do panna cotty, pasují k pečenému nebo grilovanému masu i sýrům, hodí se do alkoholických i nealkoholických drinků (však grenadina – sirup vyrobený z granátové šťávy – již dávno dobyl barmanský svět), krémových polévek, zimních i letních salátů.
Na co si dát pozor?
Ačkoli arménská legenda praví, že granátové jablko v sobě ukrývá 365 zrn - jedno na každý den roku, aby nikdo nezemřel hlady, průměrně z jednoho plodu vyloupeme zhruba 600 zrn. Ta jsou natěsno ukryta v menších komorách oddělených blankami, které je před běžnou konzumací vhodné pečlivě odstranit, jelikož chutnají trpce.
A právě loupání granátového jablka bývá, co se nároků na trpělivost týče, často trochu náročnější disciplínou. Metod a rad k jeho loupání je hned několik od vyklepávání jader dřevěnou měchačkou, až po loupání pod vodou. Nejčastěji bývá rozkrajováno na čtvrtinky či osminky a následně zbaveno zrníček obrácením slupky „naruby“.
Ne vždy se podaří koupit granátové jablko v dobré kondici. Stává se, že zrníčka jsou vybledlá až nahnědlá, což se projevuje nejen v nevýrazné chuti, ale zejména pak v obsahových látkách. Čím světlejší je barva zrníček, tím méně antioxidantů a dalších látek jablko obsahuje. A naopak. Při výběru se vyplatí soustředit se na neporušenost slupky bez otlaků, její lesk i svěží barvu. Máte-li se svým zelinářem dobré vztahy, nebojte si říct o rozkrojení granátového jablka předtím, než jej přemístíte do nákupního košíku.
Pozor dejte také na skladování. Ačkoli slupka působí na pohled poměrně dlouho svěžím dojmem, antioxidační schopnosti granátového jablka dlouhým skladováním slábnou. Skladujete jej vždy v suchu a chladu a ideálně do jednoho týdne od nákupu spotřebujte.
Rýžová kaše s granátovým jablkem
(2 porce)
120 g kulatozrnné rýže (nejlépe arborio nebo mléčné rýže)
450 ml mandlového, kokosového, příp. jiného mléka či smetany
1 menší granátové jablko
2 lžičky ghí nebo kokosového másla (krému)
1 lžička kůry z bio citrónu
datlový sirup dle chuti
špetka soli
Rýži v sítku propláchneme a necháme okapat. Do mléka přidáme špetku soli a přivedeme jej k varu. Vsypeme propláchnutou rýži a na mírném plameni vaříme do změknutí (cca 25 min). Vmícháme ghí, mletou vanilku a citrónovou kůru, necháme chvilku chuťově propojit a rozdělíme do misek. Posypeme granátovými zrnky a dle chuti doladíme datlovým sirupem.
Kapustičkový salát s jablky a brusinkami
(4 porcí)
350 g růžičkové kapusty
1 větší červené jablko
cca 3 lžíce granátových zrníček
1 – 2 lžičky citrónové šťávy
2 lžíce sušených brusinek (ideálně neslazených)
Zálivka:
šťáva a kůra z 1/2 většího citrónu
6 lžic olivového oleje
1 lžíce hrubozrnné hořčice
1 – 2 stroužky česneku
1 lžička medu
čerstvě mletý pepř a mořská sůl dle chuti
Kapustičky omyjeme a očistíme, poté je nakrájíme na plátky nebo slabší klínky. Přendáme je do cedníku, prolijeme vroucí vodou a necháme zchladnout. Jablka pokrájíme nebo nastrouháme na hranolky, smícháme s citrónovou šťávou a s kapustičkami. Suroviny na zálivku prošleháme a dáme odležet do chladu. Těsně před podáváním zálivku zlehka promícháme se salátovým základem, granátovými zrnky a brusinkami.
Dýňová polévka s granátovým jablkem
(4 porce)
1 menší dýně hokkaido
1 granátové jablko
750 ml zeleninového vývaru (würzl)
1 cibule
250 ml kokosového mléka
3 lžíce quinoy (nejlépe barevné)
cca 2 cm čerstvého zázvoru
2 – 3 stroužky česneku
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky kari
1 lžíce kokosového oleje
malá hrst čerstvého koriandru (lze vynechat)
Dýni dobře omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a rozkrájíme na menší kousky. Ty přendáme na plech s pečicím papírem, malinko podlijeme vodou a pečeme cca 20 min na 180 stupňů. Mezitím očistíme cibuli a pokrájíme ji na drobné kousky, česnek očistíme a odstraníme klíčky. V trošce zeleninového vývaru uvaříme quinou (cca 15 min). Granátové jablko omyjeme, rozkrájíme na čtvrtiny a vydlabeme z něho zrníčka. Pokrájenou cibuli lehce orestujeme na kokosovém oleji, přidáme skořici, kari, nastrouhaný zázvor a česnek a necháme rozvonět – nesmíme spálit! Poté přidáme pečenou dýni a zalijeme ji teplým kokosovým mlékem. Pár minut společně povaříme a rozmixujeme. Podle potřeby naředíme zeleninovým vývarem a necháme ještě chvilku povařit. Odstavíme z ohně a vmícháme uvařenou quinou. Podáváme se zrníčky granátového jablka, můžeme ozdobit nasekaným koriandrem.
Granátové prosecco
(1 koktejl)
menší hrst vyloupaných granátových semínek
100 ml šťávy z granátového jablka
2 lžičky třtinového cukru
10 ml citrónové šťávy
20 ml vodky (lze vynechat)
kvalitní prosecco dle potřeby
led dle potřeby
V šejkru nebo mixovací nádobě smícháme šťávu z granátového jablka, cukr, citrónovou šťávu a vodku. Dolijeme proseccem, přidáme led a nakonec vsypeme granátová zrníčka.
Kokosové mojito
(1 koktejl)
menší hrst vyloupaných granátových semínek
1 lžička kokosového cukru
šťáva z 1 limetky
100 ml kokosového mléka
20 ml bílého rumu
10 ml tuzemského rumu
sodovka a led dle potřeby
pár lístků čerstvé máty
Všechny suroviny kromě sodovky, ledu, máty a granátových semínek dáme do mixéru a několika pulsy promixujeme. Přelijeme do sklenice, doplníme dle chuti a potřeby sodovkou a ledem, ozdobíme mátou a granátovými semínky.
Zdroj informací: www.granatovejablko.cz; www.spektrumzdravi.cz; www.wikipedia.cz; Vtipné kaše (V. Strnadová); Apetit; Gurmet; Gusto
©Bazalka s. r. o.; Hana Košťálová