Namakaný šípek aneb záhumenková superpotravina dostupná všem!

28. října 2017

šípky

 

Je nejznámějším a nejužívanějším planě rostoucím plodem. Jeho divokost a odolnost se v něm snoubí s dokonalým potenciálem podpořit naši imunitu.

 

Šípky, čili plody růže šípkové, obsahují řadu důležitých vitamínů. Kromě vysokého obsahu vitamínu C (cca 1200 mg ve 100g, čímž se šípek dostává vysoko před citrusy, černý rybíz nebo rakytník), v něm najdeme také vitamíny A, K a řadu vitamínů skupiny B, ale také lykopen, rutin, železo, fosfor či vápník.

 

V lidovém léčitelství se šípky kromě prevence a léčby lehčích infekcí a nemocí z nachlazení využívají také například při řešení problémů s křečovými žilami, hemeroidy, při cukrovce, paradontóze, černém kašli, silné menstruaci nebo urologických potížích.

 

Jsou velmi vhodné i pro děti, osoby s různými typy diet, při rekonvalescencích a bez problému je mohou konzumovat i těhotné či kojící maminky.

 

Co si s nimi počít v kuchyni?

Jakkoli se to možná nezdá, dají se šípky využít v podstatně širším rozsahu než jen čajovém. V každém případě je příprava šípků pro kulinářské využití úkolem hodným metálu za trpělivost :). Šípky je totiž vždy nutné zbavit zbytků stopek, „bubáků“, ale hlavně jadérek a chloupků, které se v případě méně pečlivého očištění navzdory libovolně dlouhému vaření nepříjemně zasekávají v krku.

 

Také není od věci se dopředu rozhodnout, k jakému účelu chceme šípky využít. Plánujeme-li je usušit, trháme šípky suché a pevné, chceme-li je ihned spotřebovat, připravit z nich marmeládu, sirup nebo třeba víno, vydáme se na šípky raději až v době, kdy se noční teploty dostaly k bodu mrazu. Mrazem přešlé šípky jsou totiž měkké a dobře se s nimi pracuje. Přemrzlé šípky také snadno „vycucnete“ zasyrova, čímž využijete maximální množství obsažených hodnotných látek.

 

I taková příprava šípkového čaje – ač na první pohled zní triviálně – může být docela zajímavou alchymií. A to z důvodu snahy o co největší zachování obsaženého vitamínu C a zároveň dostatečného vyluhování minerálů, organických kyselin nebo flavonoidů. Přístupů k vaření šípkového čaje existuje několik, každý má své příznivce i odpůrce. Můžete zkusit třeba níže uvedený.

 

Šípkový čaj

 

šípkový čaj

 

cca 40 šípků (čerstvých a pokrájených nebo sušených a nasekaných)

0,5 l vody

med dle chuti

 

Šípky zalijeme studenou vodou a necháme 12 hodin macerovat. Polovinu přivedeme k varu a zhruba 7 minut povaříme. Slijeme přes velmi husté NEKOVOVÉ sítko nebo plátno a smícháme s druhou polovinou, kterou jsme nevařili, pouze přecedili. Podáváme dle chuti s medem.

 

Poznámka: intenzivnější chuť se Vám podaří vykouzlit z šípků sušených (k sekání zvolte raději mixér), co se týče šípků čerstvých, jsou na čaj podstatně lepší ty přešlé mrazem.

Skvěle chutná šípkový čaj v kombinaci s čerstvým zázvorem!

 

Šípková polévka

(cca 2 porce)

500 ml vody

2 hrsti šípků

8 lžic kukuřičného nebo tapiokového škrobu

4 lžíce sójové mouky

4 lžíce sójové smetany

1 lžíce medu

4 lžíce pšeničných klíčků

4 lžíce mletých lískových oříšků

špetka soli (dle chuti)

 

Šípky nakrájíme nebo nasekáme a necháme několik hodin louhovat. Poté je asi 5 minut povaříme a scedíme přes plátýnko. Dobře vymačkáme. Získanou tekutinu přivedeme opět k varu, zahustíme škrobem smíchaným s moukou, pár minut společně provaříme a odstavíme z ohně. Vmícháme smetanu, med a pšeničné klíčky a dochutíme mletými oříšky a solí dle chuti.

 

Šípková marmeláda

(cca 6 skleniček dle velikosti)

 

šípková marmeláda

 

2 kg šípků

500 g třtinového cukru

šťáva z 5 citrónů

15 g pektinu

½ lžičky tlučeného hřebíčku

 

Šípky omyjeme, na několik hodin namočíme do litru studené vody a poté rozvaříme doměkka. Prolisujeme je přes jemné síto, přidáme asi třetinu cukru a hřebíček a asi 5 minut společně prohříváme, přidáme citrónovou šťávu (můžeme i včetně dužniny), opět prohřejeme a nakonec vsypeme zbytek cukru, do kterého jsme předem pečlivě vmíchali pektin. Vaříme 3 – 5 minut a naplníme do dobře vymytých nahřátých skleniček. Vychladlé skladujeme v lednici. Pokud tuto možnost nemáme, sterilujeme na 80 stupňů asi 45 – 50 min (dle velikosti skleniček).

 

Nechcete-li se lopotit s čištěním a lisováním šípků na marmeládu, kupte si kvalitní šípkovou v Bazalce!

 

Šípky v medu

(2 – 3 porce)

čerstvé šípky (ideálně prošlé mrazem)

tekutý med

 

Šípky omyjeme a propasírujeme (nebo rozmixujeme a poté propasírujeme) přes husté síto – cílem je získat hmotu bez chloupků a jadýrek. Pokud po pasírování nějaké zůstávají, postup pasírování zopakujeme přes ještě jemnější síto. Získanou hmotu promícháme v libovolném poměru s medem, přendáme do dobře uzavíratelné skleněné nádoby a uložíme do chladu. Užíváme preventivně po lžičkách, zejména v chřipkovém období ;).

 

Domácí šípkový prášek

(2 – 3 porce)

čerstvé šípky

 

Šípky omyjeme a rozmixujeme (vyžaduje to poměrně výkonný mixér!). Získanou přendáme do sušičky a usušíme. Šípky je nejlepší sušit kratší dobu na vyšší teplotu (alespoň 55 – 60 stupňů), při dlouhém sušení rychlé ztrácí vitamín C. Sušené šípkové „placičky“ opět rozmixujeme na co nejjemnější prášek a prosejeme přes velmi husté síto. Pro ideální strukturu výsledného prášku postup ještě alespoň jednou zopakujeme. Získaný prášek uložíme do dobře uzavíratelné sklenice a uložíme do temna. Používáme do smoothie, do jogurtů (včetně těch alternativních – bezmléčných), na doladění kaší a dezertů (nevaříme ani nepečeme), k přípravě nápojů atp.

 

Nemáte-li výkonný mixér nebo čas na zpracování šípků, a přesto byste rádi šípkový prášek vyzkoušeli, stavte se v Bazalce!

 

Smoothie s ananasem, papájou a šípky

(2 – 3 porce)

 

šípkové smoothie

 

200 g ananasu

100 g papáje (lze nahradit např. melounem cantaloupe)

šťáva z ½ citrónu

200 ml jablečného moštu nebo džusu

250 - 300 ml vody

3 lžičky šípkového prášku

 

Ananas a papáju nakrájíme na menší kousky. Přidáme trochu vody a rozmixujeme. Přilijeme zbytek vody, jablečný mošt, citrónovou šťávu a šípkový prášek a společně krátce promixujeme.

 

 

Zdroje inspirace: Rok ve Svatojánu (E. Francová); Vše je dobré (H. Synková); Vegan smoothies (E. Maranik); Vaříme podle Herbáře (K. Winterová; L. Rybová); www.silaprozivot.cz; http://kucharkazesvatojanu.blogspot.cz


©Bazalka s. r. o.; Hana Košťálová

nofoto

Zboží bylo přidáno do nákupního košíku. Zpět k nákupu K objednávce