Namakaný šípek aneb záhumenková superpotravina dostupná všem! |
28. října 2017
Je nejznámějším a nejužívanějším planě rostoucím plodem. Jeho divokost a odolnost se v něm snoubí s dokonalým potenciálem podpořit naši imunitu.
Šípky, čili plody růže šípkové, obsahují řadu důležitých vitamínů. Kromě vysokého obsahu vitamínu C (cca 1200 mg ve 100g, čímž se šípek dostává vysoko před citrusy, černý rybíz nebo rakytník), v něm najdeme také vitamíny A, K a řadu vitamínů skupiny B, ale také lykopen, rutin, železo, fosfor či vápník.
V lidovém léčitelství se šípky kromě prevence a léčby lehčích infekcí a nemocí z nachlazení využívají také například při řešení problémů s křečovými žilami, hemeroidy, při cukrovce, paradontóze, černém kašli, silné menstruaci nebo urologických potížích.
Jsou velmi vhodné i pro děti, osoby s různými typy diet, při rekonvalescencích a bez problému je mohou konzumovat i těhotné či kojící maminky.
Co si s nimi počít v kuchyni?
Jakkoli se to možná nezdá, dají se šípky využít v podstatně širším rozsahu než jen čajovém. V každém případě je příprava šípků pro kulinářské využití úkolem hodným metálu za trpělivost :). Šípky je totiž vždy nutné zbavit zbytků stopek, „bubáků“, ale hlavně jadérek a chloupků, které se v případě méně pečlivého očištění navzdory libovolně dlouhému vaření nepříjemně zasekávají v krku.
Také není od věci se dopředu rozhodnout, k jakému účelu chceme šípky využít. Plánujeme-li je usušit, trháme šípky suché a pevné, chceme-li je ihned spotřebovat, připravit z nich marmeládu, sirup nebo třeba víno, vydáme se na šípky raději až v době, kdy se noční teploty dostaly k bodu mrazu. Mrazem přešlé šípky jsou totiž měkké a dobře se s nimi pracuje. Přemrzlé šípky také snadno „vycucnete“ zasyrova, čímž využijete maximální množství obsažených hodnotných látek.
I taková příprava šípkového čaje – ač na první pohled zní triviálně – může být docela zajímavou alchymií. A to z důvodu snahy o co největší zachování obsaženého vitamínu C a zároveň dostatečného vyluhování minerálů, organických kyselin nebo flavonoidů. Přístupů k vaření šípkového čaje existuje několik, každý má své příznivce i odpůrce. Můžete zkusit třeba níže uvedený.
Šípkový čaj
cca 40 šípků (čerstvých a pokrájených nebo sušených a nasekaných)
0,5 l vody
med dle chuti
Šípky zalijeme studenou vodou a necháme 12 hodin macerovat. Polovinu přivedeme k varu a zhruba 7 minut povaříme. Slijeme přes velmi husté NEKOVOVÉ sítko nebo plátno a smícháme s druhou polovinou, kterou jsme nevařili, pouze přecedili. Podáváme dle chuti s medem.
Poznámka: intenzivnější chuť se Vám podaří vykouzlit z šípků sušených (k sekání zvolte raději mixér), co se týče šípků čerstvých, jsou na čaj podstatně lepší ty přešlé mrazem.
Skvěle chutná šípkový čaj v kombinaci s čerstvým zázvorem!
Šípková polévka
(cca 2 porce)
500 ml vody
2 hrsti šípků
8 lžic kukuřičného nebo tapiokového škrobu
4 lžíce sójové mouky
4 lžíce sójové smetany
1 lžíce medu
4 lžíce pšeničných klíčků
4 lžíce mletých lískových oříšků
špetka soli (dle chuti)
Šípky nakrájíme nebo nasekáme a necháme několik hodin louhovat. Poté je asi 5 minut povaříme a scedíme přes plátýnko. Dobře vymačkáme. Získanou tekutinu přivedeme opět k varu, zahustíme škrobem smíchaným s moukou, pár minut společně provaříme a odstavíme z ohně. Vmícháme smetanu, med a pšeničné klíčky a dochutíme mletými oříšky a solí dle chuti.
Šípková marmeláda
(cca 6 skleniček dle velikosti)
2 kg šípků
500 g třtinového cukru
šťáva z 5 citrónů
15 g pektinu
½ lžičky tlučeného hřebíčku
Šípky omyjeme, na několik hodin namočíme do litru studené vody a poté rozvaříme doměkka. Prolisujeme je přes jemné síto, přidáme asi třetinu cukru a hřebíček a asi 5 minut společně prohříváme, přidáme citrónovou šťávu (můžeme i včetně dužniny), opět prohřejeme a nakonec vsypeme zbytek cukru, do kterého jsme předem pečlivě vmíchali pektin. Vaříme 3 – 5 minut a naplníme do dobře vymytých nahřátých skleniček. Vychladlé skladujeme v lednici. Pokud tuto možnost nemáme, sterilujeme na 80 stupňů asi 45 – 50 min (dle velikosti skleniček).
Nechcete-li se lopotit s čištěním a lisováním šípků na marmeládu, kupte si kvalitní šípkovou v Bazalce!
Šípky v medu
(2 – 3 porce)
čerstvé šípky (ideálně prošlé mrazem)
tekutý med
Šípky omyjeme a propasírujeme (nebo rozmixujeme a poté propasírujeme) přes husté síto – cílem je získat hmotu bez chloupků a jadýrek. Pokud po pasírování nějaké zůstávají, postup pasírování zopakujeme přes ještě jemnější síto. Získanou hmotu promícháme v libovolném poměru s medem, přendáme do dobře uzavíratelné skleněné nádoby a uložíme do chladu. Užíváme preventivně po lžičkách, zejména v chřipkovém období ;).
Domácí šípkový prášek
(2 – 3 porce)
čerstvé šípky
Šípky omyjeme a rozmixujeme (vyžaduje to poměrně výkonný mixér!). Získanou přendáme do sušičky a usušíme. Šípky je nejlepší sušit kratší dobu na vyšší teplotu (alespoň 55 – 60 stupňů), při dlouhém sušení rychlé ztrácí vitamín C. Sušené šípkové „placičky“ opět rozmixujeme na co nejjemnější prášek a prosejeme přes velmi husté síto. Pro ideální strukturu výsledného prášku postup ještě alespoň jednou zopakujeme. Získaný prášek uložíme do dobře uzavíratelné sklenice a uložíme do temna. Používáme do smoothie, do jogurtů (včetně těch alternativních – bezmléčných), na doladění kaší a dezertů (nevaříme ani nepečeme), k přípravě nápojů atp.
Nemáte-li výkonný mixér nebo čas na zpracování šípků, a přesto byste rádi šípkový prášek vyzkoušeli, stavte se v Bazalce!
Smoothie s ananasem, papájou a šípky
(2 – 3 porce)
200 g ananasu
100 g papáje (lze nahradit např. melounem cantaloupe)
šťáva z ½ citrónu
200 ml jablečného moštu nebo džusu
250 - 300 ml vody
3 lžičky šípkového prášku
Ananas a papáju nakrájíme na menší kousky. Přidáme trochu vody a rozmixujeme. Přilijeme zbytek vody, jablečný mošt, citrónovou šťávu a šípkový prášek a společně krátce promixujeme.
Zdroje inspirace: Rok ve Svatojánu (E. Francová); Vše je dobré (H. Synková); Vegan smoothies (E. Maranik); Vaříme podle Herbáře (K. Winterová; L. Rybová); www.silaprozivot.cz; http://kucharkazesvatojanu.blogspot.cz
©Bazalka s. r. o.; Hana Košťálová