Viva la zucchina!

08. září 2017

cuketa image

 

Věděli jste, že cuketa je Italka? Patří sice do rodiny tykve obecné původem ze Střední Ameriky, ale cuketu, tak jak ji známe, vyšlechtili Italové. V našich končinách zdomácněla ve druhé polovině 20. století a brzy se vyšvihla na stálici českých zahrádek.

 

Cuketa obsahuje až 91 % vody. Má tudíž velmi nízkou kalorickou hodnotu, což ji řadí k nejvhodnějším potravinám při detoxikačních a redukčních kúrách. Vyniká také značným množstvím vlákniny, díky které pomáhá k očistě trávicího traktu. Najdeme v ní i poměrně vysoké množství hořčíku, fosforu nebo draslíku a také provitamínu A. Konzumace cukety tak působí příznivě na srdce a ledviny, podporuje soustředění a klidní rozjitřené nervy. V těle působí mírně zásaditě, nepřispívá tudíž k překyselení organismus a díky svým lehce projímavým účinkům pomáhá předcházet zácpě.

 

Jak ji kulinářsky využít?

Těžko bychom hledali někoho, kdo v kuchyni s cuketou ještě nepobýval. Díky své variabilitě a neutrální chuti bez problémů dohledáme stovky receptů, kterak s cuketou naložit. Na slano, na sladko, zasyrova i s použitím sporáku a trouby. Sběr cuketových receptů se stal téměř národním folklórem. :)

 

Na co si dát pozor?

Na velikost. Ačkoli pokušení vypěstovat obří cukety bývá veliké, platí u ní pravidlo, že čím menší, tím lepší. Mladé cukety vynikají křehkostí, šťavnatostí a jemně sladkou slupkou, která obsahuje nejvíce cenných látek. Přerostlejší „kousky“ je obvykle nutné oloupat a vykrojit vysušené či naopak „blátivé“ středy se semeny. Pokud se Vám objemnější cuketa dostane „pod ruku“, zkuste z ní připravit třeba čalamádu nebo cuketovou hořčici. V těchto úpravách bude skvělá!

 

Přestože cuketa svůj teplomilný původ nezapře (letní sklizeň je bezkonkurenční), je poměrně otužilá. Udává se, že v dobré kondici je schopna odolávat chladu až do pěti stupňů. Pozor však na přízemní mrazíky – ty ji rázem rozloží do téměř kapalného skupenství. Uskladněná v chladu a přiměřeném suchu cuketa vydrží několik týdnů.

 

 

Cuketová koprovka s jáhlami

(4 porce)

 

cuketová koprovka

 

500 g cukety

1 středně velká cibule

4 – 5 ks brambor (dle velikosti)

2 lžíce ghí

75 ml ovesné smetany (lze vynechat)

1 – 2 lžičky würzlu

2 – 3 lžíce umeocta

40 g jáhel (v suchém stavu)

4 – 5 kuliček černého pepře

1 – 2 hrsti kopru (dle chuti)

mletý pepř a mořská sůl dle chuti

 

Cibuli očistíme a pokrájíme nadrobno, brambory a cuketu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Jáhly propláchneme a spaříme vroucí vodou. V hrnci roztopíme ghí a orestujeme na něm cibuli. Po chvilce přidáme brambory a restujeme cca 10 min. Přidáme cuketu a jáhly a zprudka opečeme. Zasypeme würzelem, přidáme celý pepř a zalijeme vodou. Vaříme cca 15 – 20 min, dokud zelenina i jáhly nezměknou. Polévku dohladka rozmixujeme, přidáme smetanu a prohřejeme. Ochutíme umeoctem, mletým pepřem a evt. solí. Nakonec vmícháme posekaný kopr.

 

 

Cuketové gnocchi s veganskou alternativou slaniny

(4 porce)

 

cuketové gnocchi

 

500 g cukety

220 g ricotty

100 g celozrnné špaldové mouky (jemně mleté)

80 g hladké špaldové mouky (bílé)

2 žloutky

40 g parmezánu + na dokončení

2 lžičky kůry z bio citrónu

svazek čerstvé bazalky

sůl a pepř dle chuti

trocha libovolného škrobu na obalení noků

2 lžíce ghí

několik snítek tymiánu

 

Recept na veganskou alternativu slaniny součástí tohoto článku.

Cuketu nahrubo nastrouháme, osolíme a důkladně promícháme. Necháme asi 30 minut odležet, poté dobře vymačkáme (ideálně přes plátýnko). K vymačkané cuketě přidáme ricottu, nasekanou bazalku, žloutky a najemno nastrouhaný parmezán. Osolíme, opepříme a promícháme. Postupně přidáváme obě mouky (možná nespotřebujeme všechnu, záleží na tom, nakolik jsme cuketu vymačkali) a vypracujeme měkké, nelepivé těsto. Pracovní desku posypeme trochou škrobu a z těsta vyválíme tenký váleček. Nakrájíme jej na kousky, vytvarujeme noky a jemně je obalíme ve škrobu. Vsypeme do vroucí osolené vody, po vyplavání na hladinu ještě asi minutu vaříme (záleží na velikosti noků), vyndáme děrovanou naběračkou a necháme okapat.

Na pánvi roztopíme ghí a zprudka na něm orestujeme tymián. Noky podáváme polité ghí s tymiánem, doplněné parmezánem a veganskou alternativou slaniny.

 

 

Cuketový dortík s limetkovým krémem a čokopolevou

(dortová forma o průměru cca 24 cm)

 

cuketový dortík

 

Korpus:

125 g polohrubé špaldové mouky

125 g celozrnné špaldové mouky

0,5 lžíce prášku z vinného kamene

špetka soli

2 vejce

75 g sušené třtinové šťávy (panely)

60 ml řepkového nebo slunečnicového oleje

160 g cukety (vč. slupky)

60 ml rostlinného mléka

tuk a např. dýňová mouka na vymazání a vysypání formy

Krém:

125 ml rostlinného (ideálně mandlového) mléka

½ sáčku vanilkového pudinkového prášku

50 g změklého másla nebo rostlinného tuku

125 g hedvábného tofu (lze použít také tvaroh)

2 – 3 lžíce medu (nebo více dle chuti)

1 lžíce karibského bílého rumu (lze vynechat)

šťáva a kůra z 1 menší limetky

Poleva a dokončení:

70 – 100 g kvalitní hořké čokolády

1 – 2 lžíce kokosového oleje

1 lžíce mletého máku smíchaného s 2 lžícemi mletých ořechů

čerstvé mátové lístky a plátky limetky na ozdobení

 

Oba druhy mouky smícháme, prosejeme a vmícháme špetku soli. Vejce vyšleháme s panelou do pěny, přilijeme olej a rostlinné mléko a znovu vyšleháme. Vmícháme prosátou mouku a vymačkanou cuketu a vymícháme těsto, které nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 20 – 25 min. Z rostlinného mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Necháme částečně zchladnout a poté do něho zašleháme po částech máslo (tuk), hedvábné tofu a med. Vyšleháme dohladka, vmícháme limetkovou kůru a šťávu a necháme v lednici vychladit. Krémem potřeme vychladlý dortový korpus a polijeme čokoládovou polevou (ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a kokosový olej). Na závěr posypeme směsí máku a mletých ořechů, dozdobíme limetkou a mátou.

 

Cuketová hořčice

2 kg oloupané a semínek zbavené velké cukety

100 g třtinového cukru

90 g dijonské hořčice

1 dl vinného octa

0,4 dl řepkového oleje

1 – 2 čerstvé červené chilli papričky

2 lžičky čerstvě mletého barevného pepře

sůl dle potřeby

 

Cuketu nastrouháme najemno, chilli papričky rozkrojíme, odstraníme semínka a nadrobno nasekáme. Nastrouhanou cuketu nasypeme do hrnce, zalijeme octem, přidáme dijonskou hořčici, cukr, olej, nasekané chilli papričky a pepř. Na velmi mírném ohni za častého míchání vaříme asi hodinu, dokud směs nezhoustne. Poté rozmixujeme a naplníme do čistých, nahřátých sklenic. Pokud nespotřebujeme cca do týdne (uložené v lednici), sterilujeme na 80 stupňů cca 35 – 45 min (dle velikosti sklenic).

 

Zdroje inspirace: Nová biokuchařka Hanky Zemanové; Výživou ke změně (Z. Komůrková); Apetit; Gurmet


©Bazalka s. r. o.; Hana Košťálová

nofoto

Zboží bylo přidáno do nákupního košíku. Zpět k nákupu K objednávce