Také máte zahradu plnou denivkových květů? |
06. července 2017
Denivka plavá, v řadě jazycích nazývaná „kráska dne“, zdobí bezpočet zahrádek, v jejichž okolí také velmi často zplaňuje. Přistěhovala se k nám z Asie, kde se také poprvé ocitla na talíři. Vyznačuje se oranžovými květy a splést si ji můžeme snad jen s liliemi. Denivky jsou však podstatně subtilnější a mají také odlišné listy. Kromě toho se od lilií liší podzemními hlízami (lilie vyrůstají z cibule).
Z denivky můžete bez obav ochutnat mladé jarní výhonky, poupata, květy, hlízy i listy. Listy je vhodnější konzumovat zjara, kdy nejsou ještě tak vláknité a raději je před konzumaci blanšírovat. Ve velkém množství totiž zasyrova působí halucinogenně. Květy jsou naprosto bezpečné, vyznačují se jemnou nasládlostí a křupavostí. Stávají se tak oblíbenou dekorací dezertů (zejména dortů) či salátů.
Denivce nesvědčí skladování, ani dlouhé převozy. Pokud potřebujete utržený květ (který mimochodem kvete pouhý jediný den) přemístit na delší vzdálenost, vybavte se dózou vystlanou navlhčeným hedvábným či jiným jemným šátkem a během přepravy udržujte dózu pokud možno v chladu.
Denivkové květy můžete také naplnit. Ve slané verzi oblíbenou pomazánkou (nejlépe tvarohového či tofu základu), ale také např. libovolným čokoládovým krémem; nebo je upravit tepelně např. v orientálním stylu typu kung pao.
Plněné denivkové květy
otevřené denivkové květy
ricotta
mascarpone
červená paprika
mladá cuketa
limetková šťáva
čerstvá pažitka
Denivkové květy jemně očistíme a zbavíme pestíku i tyčinek. Z ostatních ingrediencí vymícháme pomazánku, kterou květy opatrně naplníme. Servírujeme např. na ledovém salátu, bez přílohy, příp. s kváskovým chlebem.
Orientální denivková poupata
poupata denivky plavé (příp. lehce rozvité květy)
mladá cuketa
červená paprika (lze použít i sterilovanou)
kousek čerstvého zázvoru
bambusové výhonky
arašídy (lze použít nesolené nebo jemně solené)
sezamové semínko (jakékoli)
kukuřičný, bramborový nebo tapiokový škrob
kapka rýžového octa
tamari omáčka
sůl
Poupata očistíme a cca min povaříme v páře. Na arašídovém oleji (nejlépe ve woku) roztopíme arašídový olej a opražíme na něm krátce zprudka arašídy. Přidáme nastrouhaný zázvor a sezam a dvě minutky restujeme. Poté vsypeme pokrájenou papriku a cuketu, přilijeme rýžový ocet, tamari, podlijeme vodou a přivedeme k varu. Zahustíme trochou škrobu rozmíchaného ve lžíci vody, krátce povaříme, přidáme v páře povařená denivková poupata a společně prohřejeme. Podáváme s rýží nebo rýžovými nudlemi.
Zdroje inspirace: www.paukertova.cz; Květinová kuchařka (J. Vlková)
©Bazalka s. r. o.; Hana Košťálová