Kolik třešní, tolik višní |
22. června 2017
není jen „překladatelský oříšek“ ze známého českého filmu, ale letos bude zřejmě znamenat i množstevní přirovnání úrody. Třešně bohužel doplatily na pár mrazivých jarních rán v době svého květu, ale i na chladné jarní počasí, díky němuž včely neopouštěly své úly a květy neopylovaly. Podobný osud potkal na mnoha místech také hlavně meruňky a ořešáky.
Višně jsou trochu odolnější, navíc začínají kvést o něco později než třešně a tudíž se tak mrazu pravděpodobněji vyhnou. Nicméně jejich pěstování není ve srovnání s třešněmi tak rozšířené, což je dáno i jejich menší oblibou.
Jak nám třešně prospívají?
Jsou významným nositel vitamínu B2 (riboflavinu), jenž hraje důležitou roli mimo jiné v aktivitě řady enzymů zodpovědných za štěpení a využití sacharidů, tuků i bílkovin v našem těle. Obsahují také vitamín C a řadu minerálních látek (jód, fosfor, železo, vápník…). Díky pročišťujícím schopnostem pomáhají odvádět z těla toxické látky a působí také jako diuretikum, čímž usnadňují práci ledvinám. Navíc pomáhají snižovat hladinu kyseliny močové v krvi a tím mírnit bolesti všem, kteří trpí dnou.
Stejně jako třešně, i višně vynikají obsaženým množstvím jódu, zodpovědným za správnou činnost štítné žlázy, nervů nebo trávicího traktu. Kromě jódu v sobě koncentrují také významné množství vápníku, draslíku, manganu, železa nebo zinku – prostě dokonalý multivitamín :). Obsažené antokyany podle nejnovějších výzkumů dokáží stimulovat přirozenou produkci inzulínu, čímž jemně upravují hladinu krevního cukru.
Jak je kulinářsky využít?
Co si počít s třešněmi obvykle není potřeba řešit – ty většinou bez problémů mizí z natrhaných košíků „zasyrova“ J. Višně lze použít obdobným způsobem jako třešně, navíc pokrmu dodají jemně pikantní nakyslou chuť. Kromě dezertů jsou vynikající např. v podobě čatní k sýrům, skvěle se s nimi marmeláduje a v létě odšťavněné a sterilované jako když v zimě najdete :).
Na co si dát pozor aneb nevegetariánské peckovice
Za pravdivost častého bonmotu, vycházejícího z červivých třešní - zejména pak „masitých" srdcovek - může vrtule třešňová. Zhruba od poloviny května do půlky června klade pod slupku ještě zelených plodů svá vajíčka, která považujeme za červy. Líbí se jí nejen třešně, ale v menší míře i višně a planě rostoucí menší peckovice. Proto první třešně (křupky) tolik červivé nebývají – v době, kdy vrtule vylétá, už jejich plody většinou zrají, a tudíž pro mouchu nejsou tak atraktivní.
Pohanka lámanka s třešněmi ve vlastní šťávě a pekanovými ořechy
(2 – 3 osoby)
100 g pohanky lámanky
180 ml rýžového (či jiného) mléka
třešně naložené ve vlastní šťávě v množství dle chuti (vypeckovat, nechat odležet, zakápnout troškou rumu a sterilovat na 80 stupňů cca 50 minut)
špetka soli
1 lžička skořice
špetka mletého badyánu
1 lžička švestkového sirupu (či jiného oblíbeného), příp. medu
malá hrst pekanových nebo vlašských ořechů
1 lžička ghí
Rýžové mléko se špetkou soli přivedeme pod bod varu, odstavíme z plamene a po chvilce vmícháme pohankovou lámanku promíchanou se skořicí a badyánem. Přiklopíme poklicí a dáme na cca 20 minut nejlépe do peřin. Mezitím si na pánvičce rozpustíme ghí, přidáme ořechy a zlehka orestujeme. Po chvilce zakápneme švestkovým sirupem, promícháme a necháme zkaramelizovat. Pohanku lehce vidličkou načechráme a vmícháme do ní třešně ve vlastní šťávě. Při servírování zdobíme zkaramelizovanými ořechy.
Třešňový mřížkáček bez vajec a mléka
(dortová forma o průměru cca 22 cm)
120 g celozrnné špaldové mouky
20 g kukuřičné mouky (hladké)
80 g jemně mletých ovesných vloček (mohou být i jiné)
1 banán
40 g lněného semínka (hnědého nebo zlatého)
2 lžíce javorového sirupu
2 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
½ lžičky jedlé sody
špetka skořice
špetka soli
400 g třešní (na náplň)
½ lžičky kukuřičného škrobu (na náplň)
tuk a mleté vločky, ořechy nebo polenta na vymazání a vysypání formy
Lněné semínko rozmixujeme najemno nebo umeleme. Banán rozmačkáme nebo také rozmixujeme a smícháme se všemi ostatními surovinami (kromě těch na náplň). Vypracujeme těsto, které necháme min 15 min v chladu odležet. Dortovou formu vymažeme, vysypeme a vymačkáme (nebo rozválíme) do ní větší polovinu odleželého těsta s cca 1,5 – 2 cm okrajem. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 stupňů a 10 min pečeme.
Třešně vypeckujeme a dáme do hrnce. Přivedeme k varu a chvilinku povaříme, dokud se neodpaří větší část tekutiny. Poté vmícháme škrob a necháme krátce přejít varem. Směs naneseme na korpus a překryjeme plátky, které jsme rádýlkem vyřezali ze zbytku rozváleného těsta. Koláč vrátíme do trouby a pečeme ještě asi 15 min. Před krájením necháme vychladnout.
Pozn.: chceme-li náplň krémovější nebo máme-li obavy, aby nám náplň nevytekla, necháme třešňovou náplň trochu zchladnout a vmícháme rozmixované tofu (evt. tvaroh či tvarohový sýr v případě, že nepotřebujeme bezmléčnou variantu) a o trochu více škrobu.
Třešňové smoothie z quinoového mléka s kakaovými boby
Quinoové mléko: (cca 0,5 litru)
50 g světlé quinoi
1 – 2 lžičky rýžového sirupu
špetka soli
Smoothie:
500 g třešní
1 velký banán
1,5 lžíce drcených kakaových bobů
Quinou dobře propláchneme horkou vodou a namočíme na cca 24 hodin do studené vody. Slijeme, přecedíme, opět propláchneme a doplníme do 250 ml čistou studenou vodou. Přidáme špetku soli a rýžový sirup a dohladka rozmixujeme. Doplníme do 500 ml čistou studenou vodou, přes plátýnko přecedíme a dobře vymačkáme. Uchováváme v chladu, před použitím dobře protřepeme. Třešně omyjeme, vypeckujeme a vsypeme do mixéru. Přidáme pokrájený oloupaný banán, kakaové boby a trochu připraveného quinoového mléka. Rozmixujeme, přidáme zbytek mléka a krátce společně promixujeme.
Višňová marmeláda s růžovým pepřem a rumem
1 kg vypeckovaných višní
350 g sušené třtinové šťávy (nebo třtinového cukru)
30 g citrusového pektinu
šťáva z 1 citronu
½ dcl rumu
cca 1 - 2 lžičky lehce pomletého růžového pepře
Vypeckované višně dáme do hrnce, prohřejeme a přidáme 100 g třtinové šťávy a citronovou šťávu. Do zbylé třtinové šťávy pečlivě vmícháme pektin a rozmícháme ve višňové hmotě. Přivedeme k varu a cca 3 min povaříme, přidáme pepř a rum a dobře promícháme. Stáhneme z ohně a hotovou marmeládou naplníme vymyté a vysušené skleničky. Sterilujeme na 80 stupňů cca 40 min (dle velikosti skleniček a teploty marmelády při zahájení sterilace).
Zdroje inspirace: Pravý domácí časopis; Apetit; Všechno je dobré (H. Synková); www.celostnimedicina.cz; http://majasokolova.cz; http://abecedazahrady.cz
©Bazalka s. r. o.; Hana Košťálová