Hoden svého jména: hruškovec přelahodný |
20. června 2017
Avokádo je doma především v jižní Americe a jako většina tropických plodů budí často v mnoha lidech respekt. Rádi by avokádo vzali do rodiny, ale nejsou si jeho úlohou v zaběhnuté kuchyni někdy tak docela jistí. Přitom je toto ovoce (ačkoli jej povětšinou považujeme za zeleninu) ingrediencí naprosto univerzální. Ať už z hlediska chuti nebo spektra pokrmů, ve kterých může hrát prim.
Avokádo figuruje na seznamu tvz. superpotravin, neboli potravin mimořádně bohatých na vitamíny a minerály a antioxidační látky. Je vynikajícím zdrojem bílkovin a jako jedno z mála druhů ovoce obsahuje tuky (až 15 %), především nenasycenou kyselinu olejovou. Vyniká také obsahem vitamínu E, vitamínů skupiny B (vč. kyseliny listové), draslíku, hořčíku, lecitinu nebo luteinu. Přiloží tak ruku k dílu při snaze o snížení hladiny cholesterolu, při hubnutí nebo při řešení kožních, střevních či kardiovaskulárních potíží.
Jak se mu nejlépe dostat „na kobylku“ a na co si dát při nákupu pozor?
Avokádo omyjte, opatrně podélně rozřízněte až k pecce a oběma polovinami otočte v protisměru. Je-li avokádo hodně zralé, nejspíš poslední zmíněný krok nebude potřebný. Pomocí lžičky vyloupněte pecku a dále postupujte v závislosti na tom, jak chcete v kuchyni s avokádem naložit. Máte-li jej v úmyslu rozmačkat či rozmixovat, evt. tepelně zpracovat, stačí dužninu vydlabat. Potřebujete-li jej nakrájet na plátky či kostky, obě poloviny oloupejte.
Zralé avokádo nejsnáze poznáte podle stopky. Nesmí být příliš vpáčená a ve svém okolí zahnědlá. Pokud taková bude, je avokádo nejspíš přezrálé a pod slupkou už se také může ukrývat plíseň. Nejde-li stopka odloupnout, je avokádo zřejmě ještě nezralé (pozná se také podle tvrdosti plodu). Nemáte-li momentálně jinou možnost než koupit avokádo ještě ne zcela dozrálé, nechejte ho doma dojít. Zabalte jej do papírového sáčku a dopřejte mu při pokojové teplotě tak dva dny k dozrání.
Pamatujte, že avokádu se nebude líbit v lednici. Pokud jej tam přece jen chcete dát, volte tu nejméně chladnou přihrádku (teplota by ideálně neměla klesnout pod 10 stupňů, čehož v lednici obvykle obtížně dosáhnete).
S čím ho zkombinovat?
Avokádo si skvěle rozumí s většinou druhů zelených druhů zeleniny, výborně ale chutná i ve spojení s červenou řepou, cherry rajčaty, citrusy, různými druhy čerstvých sýrů či ryb (vč. uzených), s vajíčkem, jogurtem (včetně sójového) či čerstvým pečivem. Dobře ladí i na sladko, vyzkoušejte jej v kombinaci s jahodami (viz recept z našeho jahodového článku), banánem a kakaem nebo třeba s javorovým sirupem a vlašskými ořechy.
Černé nebo zelené?
Avokádo se i na našem trhu vyskytuje v několika odrůdách. Pro účely jeho použití si obvykle vystačíme s rozlišením na sytě zelené a temně zelené až fialové (ve skutečnosti nebývá černé). Ačkoli i sytě zelené avokádo je možné zakoupit měkčí, obvykle právě zelené druhy patří i ve své vrcholné kondici mezi ty konzistenčně pevnější. Hodí se do salátů, sushi, jako ozdoba na toasty či sendviče, prostě všude tam, kde je potřeba, aby si zachovalo svůj tvar.
Tmavší odrůdy mívají krémovější strukturu a máslovější chuť, jsou také zpravidla dražší než odrůdy světlejší. Skvěle se hodí do dipů (kdo by neznal legendární guacamole), pomazánek, sladkých dezertů nebo zmrzlin. Lze je bez problémů rozmixovat na sametově hladký krém. Velmi často se při jejich koupi setkáme s označením RTE (z angličtiny Ready To Eat), což znamená, že dané avokádo je v nejlepší kondici, připravené se bezodkladně ocitnout na vašem talíři. :)
U všech avokádových odrůd platí, že po oloupání jejich dužnina poměrně rychle šedne. Proto nikdy nic nezkazíte, když do přípravy avokádových pokrmů zahrnete také citrónovou nebo limetkovou šťávu.
Avokádový čokopudink
1 tmavé avokádo
1 banán
2 lžíce kvalitního kakaa
Vše rozmixujeme a konzumujeme :). Můžeme použít také jako krém na dort, pouze před zdobením necháme dobře ztuhnout v lednici.
Avokádová pomazánka se sušenými rajčaty
(ideální na opečený toast)
1 tmavé avokádo
trocha limetkové nebo citronové šťávy
svazek rukoly
hrubá sůl
sklenička kvalitních sušených rajčat nakládaných v oleji
Rajčata slijeme, necháme dobře okapat a pokrájíme na malé kousky. Avokádo rozmixujeme a dochutíme, namažeme na opečený toast a poklademe pokrájenými sušenými rajčaty. Dozdobíme rukolovými listy.
Quinoový salát s pečenou červenou řepou a pomerančem
(4 porce)
2 středně velké červené řepy
2 menší zelená avokáda
1 středně velký pomeranč
150 g quinoi (lépe světlé, ale může být i červená)
100 g čerstvého kozího sýra
6 snítek tymiánu (lze použít i sušený)
3 lžíce balzamikového octa
7 lžic olivového oleje
sůl a pepř dle chuti
1 lžíce medu
Řepu omyjeme, oloupeme a rozkrájíme na klínky. Ty přendáme do alobalu, lehce osolíme a opepříme, přidáme tymián a zakápneme 2 lžícemi balzamikového octa a 2 lžícemi olivového oleje. Alobal dobře zabalíme, aby během pečení nevytékala šťáva, a upečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů doměkka (dle velikosti řepy cca 50 – 60 minut). Quinou dobře propereme v teplé vodě, vsypeme do vroucí vody a uvaříme (cca 15 min), před koncem varu jemně přisolíme. Upečenou řepu pokrájíme dle potřeby na menší kousky a včetně vypečené šťávy promícháme s quinoou. Přidáme na plátky či kostičky pokrájené avokádo, vyfiletovaný pomeranč (celý pomeranč oloupeme, rozebereme na měsíčky a z každého měsíčku odstraníme tenkou slupečku). Z pěti lžic olivového oleje, lžící balzamika, medu, soli a pepře vymícháme zálivku a jemně ji promícháme s připraveným salátem. Podáváme posypané rozdrobeným nebo nastrouhaným kozím sýrem a nasucho opraženými nahrubo posekanými mandlemi.
Avokádový dip s bílými fazolemi
(lze použít také do burgerů nebo jako pomazánku)
1 bílé (máslové) fazole v konzervě
1 tmavé avokádo
2 jarní cibulky
šťáva a kůra z ½ ks limetky
2 lžíce citronové šťávy
sůl
Veškeré ingredience společně rozmixujeme a dochutíme solí.
Pro další tipy, jak si vychutnat avokádo, navštivte náš FACEBOOK!
https://www.facebook.com/bazalkahk/
Zdroje inspirace: Pravý domácí časopis; Apetit; Apetit Veggie; Gurmet
©Bazalka s. r. o.; Hana Košťálová