Královské ovoce s návykovou chutí |
15. června 2017
Podle archeologických nálezů si na jahodách (lesních) pochutnávali už naši předci v době kamenné, zmínky o nich se dochovaly i z období starověkého Řecka a Říma. Ve středověku se jahody pěstovaly na rozsáhlých plochách klášterních zahrad, vesměs se však jednalo o velmi malé plody podobné dnešním lesním jahodám.
Jahody zahradní, tak jak je známe dnes, se k nám dostaly z Ameriky před více než 250 lety. V roce 1750 zkřížil zahradník francouzského krále Ludvíka XV. dvě odrůdy velkoplodých jahod – jahodník virginský a jahodník chilský. A vypěstoval tak jahodník ananasový, který se v podobě různých kultivarů pěstuje dodnes.
Je poměrně zajímavé, že sladká jahoda, kterou konzumujeme, není vlastně plodem, ale květním lůžkem. Jahodovými plody jsou malá zelená zrníčka na červené slupce. Průměrná jahoda jich na svém povrchu má asi 200.
Jahody obsahují přes 90 % vody a zhruba 7 – 10 % cukru. Jsou bohatým zdrojem vitaminů A, B, C a E, důležitých minerálů jako železo, draslík, vápník nebo fosfor a také zdrojem organických kyselin – salicylové (látka podobná acylpyrinu), citronové a vinné. Obsahují i velmi vzácný antioxidant – kyselinu ellagovou a mangan, důležitý pro krvetvorbu a zdravé tkáně. Svými obsahovými látkami mohou přispívat k udržení zdravé pleti, kvalitních vlasů a zejména dobré nálady.
V lidovém léčitelství se jejich síla využívala k pročištění zažívacího traktu, při dně, nemocech jater, revmatismu či artróze. Patřily vždy také k nejznámějším plodům s afrodiziakálními účinky.
Na co si dát pozor?
Ke konzumaci jahod – zejména pak u dětí, které je třeba ochutnávají poprvé – je lépe na začátku sezóny přistupovat opatrně a nesníst hned celou mísu naráz. Mohou totiž vyvolat silnou alergickou reakci, nejčastěji se projevující svědivou kopřivkou.
Jahody nepatří k ovoci, kterému dvakrát svědčí skladování. Velmi snadno se namačkají a jsou náchylné k plísním. Déle čerstvé vydrží, když je otrháte i se stopkami a potřebujete-li je uskladnit (ne déle než dva dny), můžete je omýt slabou octovou vodou a do lednice uložit v jedné vrstvě (neskladujte více vrstev na sobě).
Jak je kulinářsky využít?
Kterak naložit s jahodami asi nikdo radit nepotřebuje J. A tak si dnes pro inspiraci dáme pár méně tradičních jahodových, ve kterých spojíme jahodovou chuť např. s chutí chřestu nebo rebarbory, kterým už sezóna pomalu končí…
Rebarborové tartaletky s ricottou a jahodami
Těsto:
125 g polohrubé mouky špaldové bílé
125 g špaldové mouky celozrnné
1 vejce
120 g změklého másla
1 lžíce citronové šťávy
špetka soli
tuk a např. mleté ořechy nebo dýňové semínko (evt. dýňová mouka) na vymazání a vysypání formy
Náplň:
1 litr čerstvého mléka
300 ml smetany ke šlehání
necelé 3 lžíce citrónové šťávy
¾ lžičky soli
2 stonky rebarbory
1 vejce
2 – 3 lžíce kokosového cukru
½ lžičky skořice
agarový prášek dle potřeby
ovocná šťáva dle potřeby
čerstvé jahody dle chuti
Nejprve si připravíme ricottu. Mléko, smetanu a sůl za stálého míchání přivedeme k varu. Vlijeme citronovou šťávu, ztlumíme plamen na minimum a dvě minuty za setrvalého míchání vaříme. Odstavíme z plamene a necháme cca 5 minut odstát. Vlijeme do cedníku vyloženého plátnem a necháme při pokojové teplotě prokapat (trvá to cca hodinu).
Na těsto smícháme oba druhy mouky se solí. Třtinovou šťávu prošleháme se změklým máslem a vejcem, přidáme citronovou šťávu a spojíme s moučnou směsí. Zpracujeme hladké těsto, které necháme v potravinové fólii v chladu asi hodinu odpočinout. 8 tartaletkových mističek vymažeme a vysypeme a postupně do nich vymačkáme na 8 ks rozdělené těsto. Propícháme vidličkou.
Zchladlou ricottu prošleháme s vejcem a potřeme s ní těsto. Poklademe na kousky pokrájenou rebarborou, kterou jsme předtím promíchali s kokosovým cukrem a skořicí. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 20 – 30 min. Necháme mírně zchladnout. Mezitím si připravíme želé z libovolné ovocné šťávy a agaru (dle návodu na obalu), jemně jím zalijeme tartaletky (v nízké vrstvě) a poklademe pokrájenými jahodami nebo malinami. Necháme ztuhnout.
Chřestový tataráček s jahodami
160 g zeleného chřestu
½ většího černého avokáda
1/3 salátové okurky
160 g jahod
¼ menší červené cibule
1–2 lžíce balzamikového octa
1– 2 lžíce olivového oleje
čerstvá bazalka, sůl, růžový pepř dle chuti
Chřest zbavíme dřevnatých konců a vložíme do vroucí vody s kapkou olivového oleje. Povaříme 1 – 2 min a ihned prudce zchladíme ledovou (studenou) vodou, osušíme a nakrájíme na tenká kolečka. Salátovou okurku i se slupkou nakrájíme na kostičky, avokádo po očištění nakrájíme na menší kousky, stejně tak jahody. Červenou cibuli pokrájíme nadrobno, jemně posekáme lístky bazalky a vše výše uvedené smícháme. V misce promícháme olivový olej s balzamikovým octem, ochutíme solí a zalijeme připravenou směs. Promícháme a dochutíme v hmoždíři lehce podrceným růžovým pepřem.
Veganský ovocný cheesecake
200 g předem namočených sušených datlí
100 g vlašských ořechů
4 g agaru + další v množství podle objemu rozmixovaného ovoce
200 ml rostlinného mléka
200 g kešu ořechů
120 ml kokosové smetany
1 sáček kokosového krému
5 lžic rýžového nebo agávového sirupu + trocha do ovocné náplně
šťáva z 1 citronu
2 hrsti jahod + několik kousků na ozdobu
Datle namočíme a poté nahrubo rozmixujeme společně s vlašskými ořechy. Vzniklou hmotu vtlačíme do dortové formy o průměru 20 cm. 4 g agaru svaříme s rostlinným mlékem do hustého kašovitého krému. Do mixéru vsypeme předem namočené kešu ořechy, kokosovou smetanu i krém, 5 lžic sirupu, citronovou šťávu a „agarovou“ kaši. Rozmixujeme na hladký krém, který rozetřeme na připravený korpus. Necháme chvíli vychladit a mezitím připravíme jahodovou náplň. Jahody rozmixujeme a dle jeho objemu svaříme s odpovídajícím množstvím agaru (podle návodu na obalu. Vzniklé želé (teplé, ale ne horké) opatrně nalijeme na vychlazený základ a necháme dobře zatuhnout (ideálně přes noc). Zdobíme ovocem dle chuti.
Kakaový hraškový dezert s jahodami a karamelizovanými mandlemi
80 g hrašky vanilky
4 lžíce kakaového prášku
2 lžíce kokosového tuku
350 ml rostlinné alternativy mléka
4 lžíce datlového sirupu
4 lžíce mandlových plátků nebo klínků
2 lžičky ghí
čerstvé jahody dle chuti
agávový nebo javorový sirup na zakápnutí dle chuti (není nutné)
Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejeme kokosový tuk. Hrašku a kakao dobře promícháme v mléce a vlijeme do pánve, přidáme 3 lžíce datlového sirupu. Mícháme do doby varu a na velmi mírném ohni za občasného míchání vaříme alespoň 15 min (směs by měla být v konečné fázi tuhá a měla by se odlepovat od stěn pánve). Mandlové klínky nebo plátky orestujeme v jiné pánvi na přepuštěném másle a s pomocí lžíce datlového sirupu necháme zkaramelizovat. Jahody pokrájíme na menší kousky. Kakaovou směs rozdělíme do malých misek, poklademe jahodami a posypeme zkaramelizovanými mandlemi. Při servírování můžeme lehce zakápnout agávovým nebo javorovým sirupem.
Bleskový jahodový chia džem
(cca 1 sklenice o objemu 500 ml)
500 jahod
1 lžíce citrónové šťávy
3 lžíce chia semínek
Omyté a očištěné jahody vsypeme do hrnce, přidáme med a šťouchadlem lehce rozmačkáme. Směs zahřejeme na střední teplotu, často mícháme a po chvilce znovu promačkáme. Přidáme citrónovou šťávu a přivedeme k varu. Přisypeme chia semínka a cca minutu povaříme. Stáhneme z plotny a několika pulzy tyčového mixéru jemně promixujeme (není nutné). Přelijeme do vymyté a vysušené sklenice, uzavřeme a necháme vychladnout. Uložíme do lednice a do 14 dnů spotřebujeme.
Zdroje inspirace: Pravý domácí časopis; Apetit; Všechno je dobré (H. Synková)
©Bazalka s. r. o.; Hana Košťálová