Rosa canina - růže šípková |
12. června 2017
Je symbolem křehké skromné krásy. Symbolem starosvětské elegance. A přestože se co do účinnosti i kuchyňské využitelnosti se šípkovými plody poměřovat nemůže, znamená mnohem víc než jen planě rostoucí květ s jemnou vůní.
Možná záměna?
Planě rostoucí šípkovou růži můžete zaměnit s kultivovanými, pěstovanými, druhy růží. Ale pokud v jejich případě nedošlo k pěstování, šlechtění či ošetřování pomocí chemického zásahu, obávat se nemusíte. Všechny u nás pěstované růže jsou jedlé. A každá nejen voní, ale i chutná, trochu jinak. A tak upusťte uzdu své fantazii, zkoušejte, kombinujte a experimentujte. Potěšíte tak nejen oko a duši, ale i chuťové buňky. :)
Využití v kuchyni
Okvětní plátky šípkové růže můžeme použít k přípravě růžové vody (okvětní lístky pouze jemně omyjeme a necháváme chvíli louhovat v čisté filtrované vodě), čaje, sirupu (postupujeme podobně jako u jiných květů) nebo oleje či octa, který se nám bude v létě hodit na saláty nebo zředěný na obklady (např. po spálení sluncem). Nabízí se však i řada „sofistikovanějších“ možností, jak s růžovými plátky naložit.
Chuťově Vás růžové plátky jistě příjemně překvapí v salátech nebo lehkých zeleninových jídlech. V každém případě je lepší držet se u okvětních plátků pouze „úpravy za studena“. Tepelnou úpravou růže ztrácí jak na eleganci, tak na vůni i chuti.
Využití v lidovém léčitelství a lidové pranostiky s bezem spojené
O růžích se vždy tradovalo, že mají protiprůjmové účinky, zklidňují záněty sliznic, ale i bolesti v krku, dále že posilují činnosti jater, harmonizují srdeční činnost (ne náhodou vtiskla příroda růžovým plátkům tvar srdce…), zklidňují mysl a vynikají také svými protivirovými účinky.
Thajský salát s růžovými květy
marinované a restované goody foody nebo jiná alternativa masa (lze použít také grilované či pečené kuřecí evt. krůtí maso)
1 menší cuketa
2 jarní cibulky
mochyně nebo žlutá cherry rajčátka
hrst okvětních plátků šípkové či jiné růže
Zálivka:
2 lžíce tamari nebo shoyu omáčky
šťáva z 1 limetky
2 drcené stroužky česneku
½ - 1 lžička javorového sirupu
½ lžičky chilli vloček
Všechny přísady na zálivku smícháme a spojíme s ostatními surovinami (arašídy můžeme předem nasucho lehce opražit), nakonec jemně vmícháme nebo jen posypeme růžovými plátky. Podáváme nejlépe s uvařenými rýžovými nudlemi nebo opečenou celozrnnou bagetkou.
Růžové pesto
150 g rukoly
50 g vlašských ořechů
½ lžíce soli
150 ml olivového oleje
100 g okvětních plátků růží
100 ml ořechového oleje
Rukolu dohladka rozmixujeme. Přidáme ořechy, sůl a olivový olej a mixujeme do konzistence hrubší pasty. Plátky růží posekáme nahrubo, přidáme k rozmixované směsi a postupně zaléváme ořechovým olejem. Mixujeme na nízký výkon, dokud nám nevznikne homogenní směs. Rozdělíme do skleniček a zalijeme olejem tak, aby byla směs olejem celá přikrytá. Uchováváme v chladu a při každém odebrání pesta opět zalijeme olejem. Používáme jako jiná pesta – na těstoviny, sendviče, pomazánky atp.
Zdroje inspirace: Květinová kuchařka (J. Vlková); Vaříme podle Herbáře (K. Winterová, L. Rybová); www.paukertova.cz; www.lindamahelova.cz
©Bazalka s. r. o.; Hana Košťálová