Je akát jedovatý nebo není? |
03. června 2017
Je akát jedovatý nebo není?
Přicestoval k nám z Ameriky. A pořád si tu zvyká…listy se obalí mezi posledními, kvete jen pár dní a nekamarádí se s letními bouřkami.
Z pohledu „kytkojedlíků“ jej můžeme přiřadit k té kontroverznější skupince po bok např. bolševníku, vratiče nebo střemchy. Stručně a jednoduše – při jeho konzumaci je na místě trocha obezřetnosti.
Akátu můžete ochutnat květy, ideálně tepelně upravené. Kromě květů celé rostlina obsahuje jedovaté toxiny lektin, robin a fasin. Ty se sice tepelnou úpravou částečně rozkládají, ale jejich obsah zejména v kůře, lýku a plodech je natolik významný, že v určité míře přečká i tepelnou úpravu. Akátové květy jsou ale z pohledu konzumace bezpečné.
Možná záměna
Ačkoli jsou akáty poměrně charakteristické – zejména svými hroznovitými bělostnými květy a omamnou vůní, teoreticky mohou být zaměněny např. se štědřencem odvislým nebo vistárií. Květy obou zmíněných jedlé nejsou a ve větším množství mohou být i jedovaté. Štědřenec i vistárie jsou však obvykle výsadbovými keři a nekvetou bíle (štědřenec má květy žluté, vistárie u nás nejčastěji fialové). Barva květů a také mohutnost akátů proto zůstává nejjednodušším poznávacím znakem.
Využití v kuchyni
Vyrazíte-li na akátové květy, vezměte s sebou vysokého člena rodiny či kamaráda a krabičku ideálně vystlanou navlhčeným hedvábným šátkem (nebo látkou podobné jemnosti). Do sáčku (igelitového ani jiného) je raději neukládejte. Akátové květy bývají obvykle poměrně vysoko a jsou velmi náchylné na pomačkání. Pomačkáním zhnědnou a dekorativní účinek je tatam… Akátovým květům neprospívá ani horlivé omývání. Pro sběr proto pokud možno volte čisté lokality.
Akátovými květy neodolatelně odzdobíte čokoládové dorty nebo dezerty, na kterých vynikne jejich bělostná krása. Velmi zajímavou chuťovou stopu nechávají ve smažených koblihách. Pravda, koblihy nejsou právě nejdietnějším jídlem, avšak jedenkrát v roce si ty doma připravené určitě dopřát můžeme :).
Komu se nechce do koblih, může si s akátovými květy připravit oblíbenou omeletu nebo vyzkoušet pomocí květů aromatizovat např. bílý vinný ocet nebo aperitivní likér.
Akátové koblihy (s čokoládovou zmrzlinou)
(4 porce)
12 akátových květů
40 g mletého kokosového (příp. třtinového) cukru na marinování
1 lžíce libovolného cukru do těsta
50 ml rumu (lze nahradit rumovým aroma)
125 g libovolné hladké mouky
1 vejce
½ lžičky sušeného droždí
1 lžíce rozehřátého kokosového oleje
100 ml vody
špetka soli
kokosový olej na smažení
Akátové květy jemně omyjeme, necháme volně v sítu okapat a asi na dvě hodiny necháme marinovat v míse s rozmíchaným rumem a cukrem. Těsto připravíme smícháním mouky, soli, droždí, vejce a lžíce kokosového oleje a min hodinu necháme odpočinout. Akátové květy zlehka obalíme v připraveném těstíčku a osmažíme na kokosovém oleji. Zmrzlinu připravíme buď smícháním jogurtu (evt. šlehačky) a kvalitní rozehřáté čokolády nebo smícháním kokosového mléka s rozehřátou bezmléčnou čokoládou. V průběhu mražení několikrát promixujeme tyčovým mixérem, abychom narušili tvořící se krystaly.
Zdroje inspirace: Květinová kuchařka (J. Vlková); www.paukertova.cz; www.wikipedia.cz
©Bazalka s. r. o.; Hana Košťálová