Šeřík obecný: omamně vonící posel časného léta |
12. května 2017
Když kvetou šeříky, blíží se léto! Vzduch voní po šeřících, dny se prodluží a večery se (zatím lehce) oteplují.
Přestože se nám může zdát, že jsou šeříky pouze tři, ve skutečnosti jich existuje mnoho druhů. Jeho šlechtění probíhalo řadu desítek let, avšak stále platí, že čím intenzivněji voní, tím bližší je svým šlechtěným příbuzným.
Využití v kuchyni
Krásně vypadá, nádherně voní, a ačkoli je jeho květ jedlý, jeho hlavním úkolem na talíři je především zdobit. Vyznačuje se trpkou až svíravou chutí a proto s ním v pokrmech raději šetřete.
Rozhodnete-li se šeřík v kuchyni vyzkoušet, dopřejte mu více tuku. Výborně pasuje ke šlehačkovým krémům, rozumí si s mascarpone a čokoládou, ale také s kokosovým mlékem a krémem. Ozdobíte-li s ním jakýkoli dort, budete za kulinářskou hvězdu oslavy.
Do slané kuchyně se nehodí a ani jeho krása není věčná. Pokud jej dáte zamrazit do ledových kostek s vidinou krásných jarně letních drinků, nejspíš budete zklamaní. Kvítky zprůhlední, až zahnědnou. Pokud si jeho sílu přece jen chcete uchovat na delší čas než je doba jeho květu, zkuste si s jeho pomocí připravit sirup nebo ocet.
Využití v lidovém léčitelství
V lidovém léčitelství se šeříkové květy používaly na zažívací problémy, oteklé mandle nebo k harmonizaci nervové soustavy, nejčastěji ve formě čaje nebo sirupu. Sirup se podával také dětem a to zejména na bolest v krku či lepší usínání. Obklady ze šeříkového octa staré herbáře doporučovaly na bolesti hlavy nebo k omlazení pleti.
Šeříkový krém
(4 porce)
250 g měkkého polotučného tvarohu
100 g sýra lučinového typu
100 g smetany ke šlehání
(uvedené ingredience lze nahradit 150 g silken tofu, 100 g rozmixovaného tofu natural a 200 g tuhé části kokosového mléka – plechovku kokosového mléka dejte přes noc do lednice a následně oddělte tuhou část)
2 lžíce medu (příp. více dle chuti)
malá hrstička šeříkových květů
Šeříkové květy jemně omyjeme a necháme oschnout. Šlehačku ušleháme a smícháme s ostatními ingrediencemi. Na závěr vmícháme šeříkové květy. Podáváme nejlépe mírně vychlazené.
Datlový nevařený pudink s šeříkovými květy
(2 – 3 porce)
50 g sušených datlí
50 g vloček (jakýchkoli)
chladná voda
½ mandarinky
1 banán
malá hrstička šeříkových květů
3 vrchovaté lžíce chia semínek
1 vrchovatá lžíce kakaa
Do vyšší nádoby vsypeme vločky a datle a do půl litru doplníme vodou. Necháme několik hodin (ideálně přes noc) v lednici namočené. Po uplynutí uvedené doby rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme šťávu a dužninu (bez vnitřních slupek) z ½ mandarinky, na špalíky nakrájený banán, chia semínka a kakao, promícháme a necháme 10 – 20 min. odležet. Poté opět promixujeme, počkáme 2-3 minuty a vmícháme jemně omyté a osušené šeříkové kvítky.
Šeříkové lanýže
250 g kvalitní čokolády
125 ml smetany nebo jakékoli její rostlinné alternativy
2 lžíce másla nebo rostlinného tuku
3 lžíce šeříkového (viz recept níže) nebo jiného sirupu
80 g jemně mletého třtinového nebo kokosového cukru
menší hrst šeříkových květů
kakao, oříšky či jiná libovolná přísada na obalení lanýžů
Šeříkové květy jemně omyjeme a necháme oschnout. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Smetanu smícháme s máslem a zahřejeme těsně pod bod varu. Pomalu vlijeme do rozpuštěné čokolády a promícháme. Přidáme sirup, opět promícháme a zakryjeme potravinářskou fólií, aby se na čokoládě nevytvořil škraloup. Na několik hodin (nejlépe přes noc) uložíme do lednice. Pomocí lžičky vytvarujeme libovolné lanýže, které obalujeme např. v kakau nebo oříškách. Uchováváme v dobře uzavíratelné nádobě v chladu.
Šeříkový ocet
Omyté a osušené šeříkové květy naložíme do bílého vinného octa. Necháme 14 dní v temple, nejlépe na okenním parapetu, kam často dopadá slunce cca 14 dní, poté scedíme. Můžeme použít např. do salátů.
Šeříkový sirup
Omyté a osušené šeříkové květy vrstvíme „na střídačku“ s medem do uzavíratelných sklenic. Necháme v teple na okenním parapetu, cca za měsíc směs zkapalní. Přecedíme, vymačkáme a udržujeme v chladu.
Zdroje inspirace: Květinová kuchařka (J. Vlková); Vaříme podle Herbáře (K. Winterová, L. Rybová); http://culinabotanica.cz; http:lindamahelova.cz; ©Bazalka s. r. o.; Hana Košťálová