Zelená čočka |
03. listopadu 2016
Zelená čočka
Zelená čočka, luštěnina z čeledi bobovitých, má svůj původ ve Francii, která také patří k jejím největším pěstitelům, přestože se její pěstování rozšířilo i do jiných evropských, asijských i severoamerických zemí. Vyznačuje se malými plochými semínky v kombinovaných odstínech břidličně šedé a tmavě zelené barvy a pro svoji lahodně oříškovou a lehce pepřovou chuť patří k těm nejoblíbenějším.
Společně s čočkou hnědou obsahuje až 3x více vlákniny než ostatní odrůdy, velké množství hořčíku, železa i zinku, ale také například vitamínů skupiny B. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a riziko rozvinutí arteriosklerózy. Přestože je čočka bohatá na sacharidy, její molekuly glukózy se ve střevech uvolňují velmi pomalu a nevyvolávají tak náhlé zvýšení cukru v krvi, což je dobrá zpráva nejen pro diabetiky.
Jak ji kulinářsky využít?
Zelená čočka má velmi delikátní chuť. Oproti většině jiných luštěnin není nutné ji dopředu namáčet, stačí pouze proprat (nicméně pokud jste na namáčení luštěnin zvyklí a budete-li čočku vařit ve vodě, ve které byla namočená, nic tím nezkazíte). Doba varu je také citelně kratší, obvykle vám postačí cca 20 – 25 minut. A ačkoli ji v době varu předčí čočka červená i žlutá, zelená čočka se oproti oběma zmíněným nerozvařuje a i po uvaření velmi dobře drží svůj původní tvar. Využít ji tak směle můžete na přípravu salátů nebo perfektně vypadajících (a samozřejmě i chutnajících) příloh. Skvělá bude i v pomazánkách, polévkách, nákypech nebo dipech.
Má výborné klíčící vlastnosti, její klíčky osvěží a také nutričně pozvednou prakticky jakoukoli pomazánku.
„Vaječná“ pomazánka po vegansku
(4 porce)
1 tofu natural
3 lžíce sójového jogurtu
1 lžíce tofunézy
1 lžíce plnotučné hořčice
1 – 2 lžičky černé soli
1 lžička kurkumy
kousek nadrobno nakrájeného pórku
8 – 10 ks ředkviček
naklíčená zelená čočka
špetka pepře a soli
Veškeré suroviny kromě pórku, ředkviček a klíčků dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Přidáme najemno pokrájený pórek, dochutíme a při servírování posypeme čočkovými klíčky.
Těstoviny s omáčkou ze zelené čočky
(4 porce)
160 g zelené čočky (v suchém stavu)
80 g sušených rajčat
350 g konzervovaných drcených rajčat
230 g rajčatové passaty
160 ml vroucí vody
2 mrkve
3 stroužky česneku
sůl
Čočku propláchneme pod tekoucí vodou a pár hodin předem namočíme do studené vody (pokud čočku dopředu máčet nebudete, použijte jí na vaření větší množství než v receptu uvedené – alespoň o polovinu), mrkev očistíme a nakrájíme na tenká kolečka, velká kolečka přepůlíme. Sušená rajčata pokrájíme a společně s mrkví, rozdrceným česnekem, čočkou, konzervovanými rajčaty a rajčatovou passatou dáme do hrnce a zalijeme vroucí vodou. Za občasného míchání vaříme (pod pokličkou) do změknutí čočky a mrkve (cca 30 minut). Podáváme s těstovinami, nejlépe se špagetami.
Sekaná ze zelené čočky s vlašskými ořechy
(4 porce)
160 g zelené čočky (v suchém stavu)
1 cibule
4 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
100 g vlašských ořechů
40 g celozrnné housky
45 g rajčatové passaty (příp. rajčatového protlaku)
2 lžičky provensálského koření
70 g oblíbeného tvrdého sýra (ideálně slanějšího)
1 lžíce ječmenného misa
1 lžíce lněných semínek předem namočených ve 3 lžících vody
sůl a špetka pepře
tuk na vymazání formy
polenta na vysypání formy
Čočku propláchneme pod tekoucí vodou a na pár hodin namočíme do studené vody, poté uvaříme doměkka. Cibuli a česnek očistíme a pokrájíme na malé kousky, stejně tak naložíme s pečivem. Ořechy nahrubo nasekáme, sýr nastrouháme. Přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme. Krátce několika pulzy lehce promixujeme, ale dbáme na to, aby struktura hmoty nebyla rozmixovaná dohladka! Dochutíme a naplníme do vymazané a vysypané formy (ideálně typu srnčí hřbet či biskupský chlebíček) a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 45 minut. Podáváme s brambory, bramborovou kaší, případně jakýmkoli oblíbeným bramborovým salátem.
Zdroj inspirace: http://deliciouslyella.com; www.greenwayfood.cz
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/pro-osobni-odber-a-rozvoz-po-hk/2145-tofuneza-150g---sunfood-jen-pro-osobni-odber-a-rozvoz-po-hk/
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/potraviny/3091-rajcata-susena-100-g-bio-country-life-/
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/potraviny-pomazanky-sterilovane-vyrobky-pomazanky-sterilovane-vyrobky-sterilovana-zelenina/5045-bio-sekana-rajcata-400g-plech-bilolinie/
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/temata/966-passata-500g-/
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/potraviny-orechy-seminka-susene--orechy/6997-vlasske-orechy-200g/
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/potraviny-speciality-makrobioticke-speciality/6283-bio-miso-jecmenne-300g-sunfood/
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/temata/994-len-hnedy-300-g-country-life/
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/temata/1266-polenta--1-min---400-g-bio-country-life-/
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/temata/2851-provensalske-koreni-sonnentor/