Dýňové semínko |
17. října 2016
Dýňové semínko
Dýňová semínka tak jak je známe, představují plody tykve olejné, která ač má sice jedlou, nicméně nepříliš chutnou dužninu, její semínka oproti jiným druhům vynikají velmi dobrou chutí a především měkkou stravitelnou slupkou, kterou není nutné loupat (na rozdíl např. od dýně hokkaido, jejíž semena mají velmi tvrdou a obtížně odstranitelnou slupku).
Patří mezi nejvýživnější ze všech druhů semínek a právem tak často bývají zařazována do „seznamu“ superpotravin. Jsou výborným zdrojem řady minerálních látek, především hořčíku, manganu, fosforu a mědi a bývají považována za nejlepší přírodní zdroj zinku, nezbytného pro stavbu kostí a zdraví tělesných tkání. Jsou také dobrým zdrojem v rostlinné říši poměrně vzácných omega 3 mastných kyselin a zdrojem vitaminu A nebo vitaminů skupiny B.
Dýňová semínka jsou také jedním z nejbohatších zdrojů aminokyseliny tryptophan, která příznivě ovlivňuje vyplavování serotoninu v mozku, čímž působí na zlepšení nálady a pomáhá zmírňovat depresivní stavy.
Mají silné protiparazitické účinky, příznivě působí při léčbě onemocnění močového měchýře a ledvin, díky fytosterolům snižují hladinu škodlivého LDL cholesterolu, působí pozitivně na zdraví vlasů a nehtů, příznivě ovlivňují trávicí systém a u mužů zmírňují potíže spojené s onemocněním prostaty.
Jak je kulinářsky využít?
Dýňová semínka mají specifickou, lehce oříškovou chuť a nejlepší je konzumovat je syrová, jelikož tepelná úprava jim značně ubírá na přínosnosti (např. tryptophan je na tepelné zpracování velmi citlivý). Nicméně čas od času si můžeme s dýňovým semínkem „povyrazit“ i v teplé kuchyni.
Zkuste dýňová semínka přidat do domácího kváskového chleba, nasucho je opražit se solí a použít na posypání rýžových, jáhlových nebo třeba čirokových jídel, salátů nebo krémových polévek. Jindy semínka při pražení ještě lehce zakápněte Shoyu nebo Tamari omáčkou a máte zdravé „zobání“ jako alternativu solených ořechů nebo chipsů. Když sůl vyměníte za datlový či jiný sirup a přidáte špetku kokosového oleje, získáte výborný posyp na sladké snídaňové kaše nebo smoothie.
Na co si dát pozor?
Jednoznačně na skladování. Podobně jako všechna olejnatá semena je nezbytné i ta dýňová skladovat v chladu a suchu, ideálně v temnu.
Dýňové gomasio
Zkuste si vyrobit domácí gomasio. Samozřejmě si ho můžete i koupit, ale výroba toho vlastního vám nezabere příliš času a chuťově se vám bohatě odmění. Gomasio se tradičně vyrábí ze sezamového semínka ve speciální misce zvané suribachi (my si vystačíme s mixérem, případně ještě s hmoždířem) a narodilo se v Japonsku. V dnešní době je však poměrně běžná výroba gomasia i z jiných semen, nejčastěji právě dýňových nebo lněných.
Libovolné množství dýňových semínek nasucho pražíme, dokud se semínka nerozvoní a nezačnou lehce praskat – důležité je semínka nespálit! Poté je vsypeme do mixéru, přidáme sůl dle chuti – nejčastěji se podíl soli v hotové směsi pohybuje v rozmezí 5 – 10 %. Několika pulzy promixujeme na hrubší strukturu, nikoli na kaši. Nakonec můžeme (ale nemusíme) podrcená semínka vsypat do hmoždíře a sůl do nich pořádně vetřít. Používáme k dochucování pokrmů namísto soli nebo jen tak, třeba na chleba s máslem či jakoukoli vámi oblíbenou rostlinnou alternativou másla. Hotové gomasio vždy skladujeme v lednici v dobře uzavřené nádobě a nejpozději do 10 dnů spotřebujeme.
Dýňové bulky
(10 – 12 ks dle velikosti)
125 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
125 g hladké špaldové mouky
15 g droždí (nebo 4 g sušeného)
50 g sušených rajčat
50 g dýňové dužniny
50 ml teplé vody
větší hrst dýňových semínek
1 lžička kokosového cukru (případně třtinového)
sůl
V hrníčku v teplé vodě rozmícháme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Postupně přidáme oba druhy mouky, rozmixovanou dýňovou dužninu, pokrájená sušená rajčata, lehce podrcená dýňová semínka a větší špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 40 min vykynout. Poté vytvarujeme bulky, posypeme dýňovým semínkem a pečeme na 190 stupňů cca 30 minut.
Ostružinovo semínkové smoothie
(2 porce)
200 g mražených ostružin
1 banán
300 ml rostlinného mléka
2 polévkové lžíce lněných semínek (nejlépe drcených)
2 polévkové lžíce dýňových semínek
2 polévkové lžíce kešu másla
Zmrzlé ostružiny vsypeme do mixéru a asi 1,5 minuty mixujeme (nezbytné mít k dispozici velmi výkonný mixér, pokud byste chtěli použít mixér tyčový, bude nutné nechat ovoce z větší části rozmrznout nebo použít čerstvé). Přidáme pokrájený banán, semínka, kešu máslo a asi ¼ rostlinného mléka a opět mixujeme. Na závěr krátce promixujeme se zbylým rostlinným mlékem.
Zdroj inspirace: Bioabecedář Hanky Zemanové; Vegan Smoothies (Eliq Maranik); Gurmet
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/potraviny/1534-bio-kesu-pasta-250g/
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/temata/994-len-hnedy-300-g-country-life/
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/potraviny/2065-bio-mouka-spaldova-celozrnna-jemna-1-kg/
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/temata-peceni/1975-bio-susene-drozdi-9g-/