Chia semínka |
10. října 2016
Chia semínka
Chia semínka neboli semínka šalvěje hispánské, se díky svým vlastnostem vypracovala na pozici nejoblíbenějších a nejpoužívanějších superpotravin současnosti a jsou nepostradatelnou součástí každé raw kuchyně. Což rozhodně neznamená, že by na ně měli svou pozornost zaměřovat pouze skalní fanoušci syrové kuchyně. Prospěšná budou jistě každému.
Semínka sama o sobě nemají žádnou výraznou chuť, a ačkoli někomu připomínají mák, botanicky příbuzní nejsou. Šalvěj hispánská je bylinou z čeledi hluchavkovitých, pocházející z horských oblastí Střední Ameriky, konkrétně z Mexika a Guatemaly a jejímu kouzlu podlehli již staří Aztékové.
Nejčastěji se můžeme setkat se semínky hnědé barvy, vzácnější jsou chia barvy bílé (někdy označována jako „salba“). Rozdíl v barvě koresponduje s barvou květů. Hnědá semínka pocházejí z šalvěje kvetoucí modro fialově, bílá semínka pak z bíle kvetoucí rostliny. Vlastnostmi a účinky se však oba druhy semínek prakticky neliší.
Jedním z hlavních přínosů chia semínek je vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, konkrétně kyseliny alfa-linolenové, důležité pro správnou funkci buněk, nervů, imunitního a srdečně cévního systému.
Kromě toho fungují jako silné antioxidanty, podporují správnou funkci ledvin, jater, plic a žlučníku, zlepšují paměť, mají hojivé a protizánětlivé účinky, zpomalují rozklad složitých cukrů na glukózu, tudíž pomáhají nepřetěžovat slinivku a tím snižují riziko vzniku diabetu 2. typu. Působí na snížení hladiny škodlivého LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi a napomáhají předcházet vzniku Alzheimerovy choroby. Díky vysokému obsahu vlákniny a s ním související schopnosti absorbovat velké množství tekutiny, vedou k pocitu větší sytosti a mimo jiné tak pomáhají při hubnutí. Kvůli vysokému obsahu vápníku a jeho velmi dobré stravitelnosti – díky přítomnosti bóru - zabraňují vzniku osteoporózy.
Chia semínka obsahují také velké množství minerálních látek (především vápníku, hořčíku, fosforu, zinku, draslíku a železa), z vitaminů především ty skupiny B včetně vzácného vitaminu B17 (amygdalinu), jemuž se připisují schopnosti úspěšného boje proti rakovinným buňkám. V silném zastoupení jsou v chia semínkách rovněž vitaminy A, C a nejdůležitější antioxidant v těle – vitamin E.
Výjimečnost chia semínek je patrná rovněž ze skutečnosti, že jsou 3x silnějším antioxidantem než borůvky nebo z faktu, že semínka obsahují:
- 2x více vlákniny než obilné vločky
- 2x více draslíku než banány
- 3x více selenu než len
- 5x více proteinů než červené fazole
- 5x více vápníku a 4x více fosforu než mléko
- 7x více omega-3 mastných kyselin než losos
- 15x více hořčíku než brokolice
Jak je kulinářsky využít?
Vzhledem k jejich jedinečné schopnosti absorbovat velké množství tekutiny (až 12 násobek své vlastní váhy) a následné gelové konzistenci, je jejich užití velmi variabilní. Nahradíte s nimi vejce – jednu polévkovou lžíci chia semínek promíchejte s cca 4 lžícemi vody a nechte asi 20 minut odpočinout – a vznikne vám hmota odpovídající zhruba 1 vejci. Můžete je přidat do jogurtů, snídaňových kaší (například při přípravě dětmi oblíbené krupicové kaše můžeme polovinu krupičky nahradit právě chia semínky), dortových krémů, palačinkových nebo lívancových těst, vykouzlit s nimi vynikající nevařené džemy či pudinky, rosoly, zmrzliny nebo je přidat do svého oblíbeného smoothie. Využít je však můžete i naslano – zkuste je přidat do těsta na domácí pečivo, slané krekry nebo jimi zahustit některou z polévek či omáček. Fantazii se v chia případě opravdu meze nekladou!
Nevařený datlový pudink
(2 – 3 porce)
50 g sušených datlí
50 g vloček (druh zvolte dle vlastní chuti, nebo druhy zkombinujte - ovesné, pohankové, špaldové, rýžové…)
chladná voda
½ mandarinky
1 banán
3 vrchovaté lžíce chia semínek
1 vrchovatá lžíce kakaa
Do vyšší nádoby vsypeme vločky a datle a do půl litru doplníme vodou. Necháme několik hodin (ideálně přes noc) v lednici namočené. Po uplynutí uvedené doby rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme šťávu a dužninu (bez vnitřních slupek) z ½ mandarinky, na špalíky nakrájený banán, chia semínka a kakao, promícháme a necháme 10 – 20 min. odležet. Poté opět promixujeme, počkáme 2-3 minuty a podáváme. Zdobit můžeme pokrájeným ovocem, ořechy, jáhlovými pukanci atp.
Čokoládové chia sušenky
(cca 30 kusů)
100 g mandlí
90 g lískových oříšků
100 g hladké bílé pohankové mouky
25 ml datlového sirupu
25 ml agávového sirupu
5 ks předem namočených sušených datlí
2 lžíce kvalitního kakaa
2 lžíce chia semínek
1 lžíce kokosového oleje
Lískové ořechy i mandle vsypeme do mixéru a mixujeme, dokud se nevytvoří mouka (cca 2 min). Poté přidáme ostatní ingredience, zalijeme 35 ml vody a znovu rozmixujeme, čímž nám vznikne sušenkové těsto. Z těsta tvoříme kuličky, které přendáme na plech s pečicím papírem a mírně je zploštíme např. pomocí dna skleničky. Kuličky pečeme cca 12 – 15 minut na 180 stupňů.
Zdroj inspirace: http://deliciouslyella.com/
Chia pudink s medem a broskvovo levandulovým pyré
(2 porce)
230 ml domácího mandlového mléka (případně jiného rostlinného, lze použít i rostlinnou variantu smetany – v tomto případě obvykle postačí chia v množství cca 25 - 30 g).
40 g chia semínek
1 vrchovatá lžíce tekutého medu
2 střední broskve
1 kávová lžička sušených levandulových květů
Mandlové mléko promíchejte s medem a chia semínky, rozdělte do dvou vhodných misek a nechte několik hodin – ideálně přes noc nabobtnat. Sušené květy levandule rozdrťte mezi prsty. Broskve oloupejte, pokrájejte, přidejte k levandulovým květům a rozmixujte. Pyré naneste na zatuhlý chia pudink a servírujte.