Nechte se nachytat na švestkách! |
14. září 2016
Nechte se nachytat na švestkách!
Na zahrádkách už mají švestky většinou po hlavní sezóně, ke slovu se dostávají pozdní odrůdy a pak také švestky planě rostoucí, které nestihl nikdo otrhat. Jsou měkké, malinko scvrklé a dokonale vyzrálé. Ideální na povidla, marmelády nebo čatní. Proto neváhejte a až při procházce narazíte na švestkovou „pláňku“, nezapomeňte si pár švestek natrhat – jen pozor na případné červy, kteří už mohli dorazit před vámi…
Slivoň švestka neboli švestka domácí je jedním z posledních druhů ovoce, kterými se s námi příroda rozloučí předtím, než se odebere k zimnímu spánku. Pochází z Kavkazu a do českých zemí jej z Francie přivezl sám Karel IV. Patří k početné čeledi růžovitých, rodu Prunus. Často proto švestky bývají zaměňovány s jinými svými příbuznými, zejména se slívami či blumami. Ale pravé švestky jsou pouze jedny jediné.
Obsahují vyváženou směs mnoha vitamínů a minerálních látek, zejména vitamíny skupiny B a vitamín E, z minerálů vynikají vysokým obsahem vápníku, fosforu, železa a draslíku. Jsou plné vlákniny, která zbavuje střeva odpadních látek a harmonizuje proces trávení. Pomáhají při dně či revmatismu, ledvinových a jaterních onemocněních, při nemocech krevního oběhu či léčbě chudokrevnosti. Povzbuzují mentální svěžest, posilují nervovou soustavu, podílí se na zvyšování odolnosti organismu vůči stresu a velmi efektivně řeší zácpu.
Jak je kulinářsky využít?
Švestky je možné zpracovat na mnoho způsobů. Nejlepší jsou syrové, ale v zimě z nich jistě oceníte povidla, čatní nebo marmeládu. Můžete je samozřejmě také usušit nebo zamrazit (v případě pozdějšího použití je nezbytné švestky např. na moučník použít zmrzlé, rozmrazením by z nich vzniklo nevzhledné bláto). Vykouzlíte s jejich přispěním báječné moučníky, nákypy nebo snídaňové kaše. Skvěle si rozumí například s pohankou, rýží, s ořechy či mákem, perfektně jim to ladí se skořicí a dalším perníkovým kořením.
Švestková povidla
Pravá povidla neobsahují vůbec žádný cukr. Ze stejného množství švestek jich tím sice získáte znatelně méně, ale chutí se vám bohatě odmění. A váš metabolismus vám bude neskonale vděčný. Příprava už nemůže být snazší. Libovolné množství švestek rozprostřete na pekáč nebo plech s vyšším okrajem, přidáte roztlučený hřebíček a skořici (můžete přidat i trochu badyánu) a dáte péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů přibližně na 2 – 3 hodiny (záleží na šťavnatosti švestek). Zhruba každou půlhodinku (ke konci trochu častěji) švestky lehce promíchejte, aby se nepřipálily. Povidla jsou hotová tehdy, když se přemění v táhnoucí se hustou hmotu. Poté je rozmixujte (můžete ponechat i hrubší konzistenci), naplňte do dobře vymytých a vysušených skleniček a povrch každé skleničky lžičkou zalijte rumem. Pokud nemáte možnost povidla uchovávat v chladu, bude jistější je sterilovat – na 80 stupňů cca 40 minut.
Švestková marmeláda s pomerančem a vlašskými ořechy
1 kg švestek
2 středně velké pomeranče (oloupané a vyfiletované – zbavené vnitřních slupek)
400 g sušené třtinové šťávy (příp. třtinového cukru)
1 citron
15 g citrusového pektinu
150 g vlašských ořechů (spařených a nahrubo nasekaných)
malý panák slivovice (lze vynechat, v případě vynechání postačí 10 g pektinu)
Švestky vypeckujeme a dáme do hrnce se silnějším dnem. Pomerančovou dužninu pokrájíme na menší kousky a přidáme ke švestkám. Přisypeme polovinu třtinové šťávy (cukru) a necháme přes noc pustit šťávu. Druhý den pomalu přivedeme k varu a necháme malinko zhoustnout. Poté do hrnce vlijeme citronovou šťávu, přidáme zbytek cukru, ve kterém jsme pečlivě rozmíchali pektin, a také vlašské ořechy. Povaříme dalších asi 5 min, odstavíme z plotýnky a vmícháme slivovici. Naplníme do dobře vymytých a vysušených skleniček, a pokud nezkonzumujeme do zhruba 3 týdnů (nutno uchovávat v lednici), sterilujeme na 80 stupňů přibližně 40 minut.
Švestkové čatní
(na cca 800 ml hotového čatní)
1 kg vypeckovaných švestek
1 bílá cibule (nadrobno nakrájená)
2 červené cibule (nadrobno nakrájené)
12 g čerstvého zázvoru (oloupaného a najemno nastrouhaného)
100 ml jablečného octa
90 g třtinového cukru
100 g rozinek
1 lžička mleté skořice
1 hřebíček
špetka pálivé papriky
špetka mletého pepře
1 lžička soli
Všechny suroviny vložíme do hrnce se silnějším dnem a pomalu za občasného míchání přivedeme k varu. Na mírném ohni provařujeme, dokud nevznikne hustá kaše. Poté naplníme do dobře vymytých a vysušených skleniček. Čatní uchováváme v chladu, nebo jej zavaříme – stejným způsobem jako povidla nebo marmeládu.
Zdroj inspirace: Karolína Kamberská - Karolína domácí kuchařka
Veganský švestkový koláč s kokosem
(na koláčovou formu o průměru 28 cm)
125 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
125 g hladké špaldové mouky (bílé)
40 g strouhaného kokosu + trocha na vysypání formy
12 g bezfosfátového prášku do pečiva
200 ml mandlového (případně rýžového či jiného rostlinného) mléka
400 g tofu natural
2 vrchovaté lžíce medu (nebo více – dle chuti)
2 lžíce datlového sirupu
4 lžíce švestkového sirupu
skořice dle chuti
cca 450 – 500 g švestek
kokosový tuk na vymazání formy
V míse smícháme obě mouky, prášek do pečiva a kokos. Přilijeme mírně ohřáté mandlové mléko a 2 lžíce od každého sirupu a vymícháme těsto, které necháme cca ½ hodiny odpočinout. Tofu rozdrobíme do mixéru, přidáme skořici a med a rozmixujeme do hladké konzistence. Koláčovou formu vymažeme a vysypeme kokosem. Těsto vymačkáme na dno i okraje, naplníme připraveným tofu krémem a poklademe pokrájenými švestkami. Na závěr pokapeme celý koláč asi 2 lžícemi švestkového sirupu a dáme péct do trouby vyhřáté na 175 stupňů na zhruba 40 minut.
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/potraviny-ochucovadla-koreni-ochucovadla-koreni-smesi/6917-bio-badyan-25g-sonnentor-/
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/potraviny/3893-bio-skorice-mleta-40g-sonnentor-/
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/temata/2912-hrebicek-sonnentor/
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/potraviny-ochucovadla-koreni-ochucovadla-cukry/5598-bio-susena-trtinova-stava-panela-300g/
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/potraviny-zdrave-potraviny/531-jablecny-ocet-750ml---burkhardt/
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/temata/871-rozinky-sultanky-100-g-bio-country-life/
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/potraviny/1687-bio-kokos-strouhany-200g/
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/potraviny/1691-kyprici-prasek-z-vinneho-kamene-120g-/
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/temata-vyrobky-bez-alergenu-bez-cukru-a-dia/563-bio-ryzovy-mandlovy-napoj-1000ml/
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/potraviny/1829-sirup-datlovy-350-g-bio-country-life-/
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/temata/467-sirup-svestkovy-350-g-bio-country-life-/
http://www.bazalkahk.cz/zbozi/bazalka/potraviny/4267-bio-kokosovy-olej-200g-/