Nechte se nachytat na švestkách!

14. září 2016

Nechte se nachytat na švestkách!

Na zahrádkách už mají švestky většinou po hlavní sezóně, ke slovu se dostávají pozdní odrůdy a pak také švestky planě rostoucí, které nestihl nikdo otrhat. Jsou měkké, malinko scvrklé a dokonale vyzrálé. Ideální na povidla, marmelády nebo čatní. Proto neváhejte a až při procházce narazíte na švestkovou „pláňku“, nezapomeňte si pár švestek natrhat – jen pozor na případné červy, kteří už mohli dorazit před vámi…

Slivoň švestka neboli švestka domácí je jedním z posledních druhů ovoce, kterými se s námi příroda rozloučí předtím, než se odebere k zimnímu spánku. Pochází z Kavkazu a do českých zemí jej z Francie přivezl sám Karel IV. Patří k početné čeledi růžovitých, rodu Prunus. Často proto švestky bývají zaměňovány s jinými svými příbuznými, zejména se slívami či blumami. Ale pravé švestky jsou pouze jedny jediné.

Obsahují vyváženou směs mnoha vitamínů a minerálních látek, zejména vitamíny skupiny B a vitamín E, z minerálů vynikají vysokým obsahem vápníku, fosforu, železa a draslíku. Jsou plné vlákniny, která zbavuje střeva odpadních látek a harmonizuje proces trávení. Pomáhají při dně či revmatismu, ledvinových a jaterních onemocněních, při nemocech krevního oběhu či léčbě chudokrevnosti. Povzbuzují mentální svěžest, posilují nervovou soustavu, podílí se na zvyšování odolnosti organismu vůči stresu a velmi efektivně řeší zácpu.

 

Jak je kulinářsky využít?

Švestky je možné zpracovat na mnoho způsobů. Nejlepší jsou syrové, ale v zimě z nich jistě oceníte povidla, čatní nebo marmeládu. Můžete je samozřejmě také usušit nebo zamrazit (v případě pozdějšího použití je nezbytné švestky např. na moučník použít zmrzlé, rozmrazením by z nich vzniklo nevzhledné bláto). Vykouzlíte s jejich přispěním báječné moučníky, nákypy nebo snídaňové kaše. Skvěle si rozumí například s pohankou, rýží, s ořechy či mákem, perfektně jim to ladí se skořicí a dalším perníkovým kořením.

 

Švestková povidla

Pravá povidla neobsahují vůbec žádný cukr. Ze stejného množství švestek jich tím sice získáte znatelně méně, ale chutí se vám bohatě odmění. A váš metabolismus vám bude neskonale vděčný. Příprava už nemůže být snazší. Libovolné množství švestek rozprostřete na pekáč nebo plech s vyšším okrajem, přidáte roztlučený hřebíček a skořici   (můžete přidat i trochu badyánu) a dáte péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů přibližně na 2 – 3 hodiny (záleží na šťavnatosti švestek). Zhruba každou půlhodinku (ke konci trochu častěji) švestky lehce promíchejte, aby se nepřipálily.  Povidla jsou hotová tehdy, když se přemění v táhnoucí se hustou hmotu. Poté je rozmixujte (můžete ponechat i hrubší konzistenci), naplňte do dobře vymytých a vysušených skleniček a povrch každé skleničky lžičkou zalijte rumem. Pokud nemáte možnost povidla uchovávat v chladu, bude jistější je sterilovat – na 80 stupňů cca 40 minut.

 

 

Švestková marmeláda s pomerančem a vlašskými ořechy

1 kg švestek

2 středně velké pomeranče (oloupané a vyfiletované – zbavené vnitřních slupek)

400 g sušené třtinové šťávy (příp. třtinového cukru)

1 citron

15 g citrusového pektinu

150 g vlašských ořechů (spařených a nahrubo nasekaných)

malý panák slivovice (lze vynechat, v případě vynechání postačí 10 g pektinu)

Švestky vypeckujeme a dáme do hrnce se silnějším dnem. Pomerančovou dužninu pokrájíme na menší kousky a přidáme ke švestkám. Přisypeme polovinu třtinové šťávy (cukru) a necháme přes noc pustit šťávu. Druhý den pomalu přivedeme k varu a necháme malinko zhoustnout. Poté do hrnce vlijeme citronovou šťávu, přidáme zbytek cukru, ve kterém jsme pečlivě rozmíchali pektin, a také vlašské ořechy. Povaříme dalších asi 5 min, odstavíme z plotýnky a vmícháme slivovici. Naplníme do dobře vymytých a vysušených skleniček, a pokud nezkonzumujeme do zhruba 3 týdnů (nutno uchovávat v lednici), sterilujeme na 80 stupňů přibližně 40 minut.

 

 

Švestkové čatní

(na cca 800 ml hotového čatní)

1 kg vypeckovaných švestek

1 bílá cibule (nadrobno nakrájená)

2 červené cibule (nadrobno nakrájené)

12 g čerstvého zázvoru (oloupaného a najemno nastrouhaného)

100 ml jablečného octa

90 g třtinového cukru

100 g rozinek

1 lžička mleté skořice

1 hřebíček

špetka pálivé papriky

špetka mletého pepře

1 lžička soli

Všechny suroviny vložíme do hrnce se silnějším dnem a pomalu za občasného míchání přivedeme k varu. Na mírném ohni provařujeme, dokud nevznikne hustá kaše. Poté naplníme do dobře vymytých a vysušených skleniček. Čatní uchováváme v chladu, nebo jej zavaříme – stejným způsobem jako povidla nebo marmeládu.
Zdroj inspirace: Karolína Kamberská - Karolína domácí kuchařka

 

 

Veganský švestkový koláč s kokosem

(na koláčovou formu o průměru 28 cm)

125 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté

125 g hladké špaldové mouky (bílé)

40 g strouhaného kokosu + trocha na vysypání formy

12 g bezfosfátového prášku do pečiva

200 ml mandlového (případně rýžového či jiného rostlinného) mléka

400 g tofu natural

2 vrchovaté lžíce medu (nebo více – dle chuti)

2 lžíce datlového sirupu

4 lžíce švestkového sirupu

skořice dle chuti

cca 450 – 500 g švestek

kokosový tuk na vymazání formy

V míse smícháme obě mouky, prášek do pečiva a kokos. Přilijeme mírně ohřáté mandlové mléko a 2 lžíce od každého sirupu a vymícháme těsto, které necháme cca ½ hodiny odpočinout. Tofu rozdrobíme do mixéru, přidáme skořici a med a rozmixujeme do hladké konzistence. Koláčovou formu vymažeme a vysypeme kokosem. Těsto vymačkáme na dno i okraje, naplníme připraveným tofu krémem a poklademe pokrájenými švestkami. Na závěr pokapeme celý koláč asi 2 lžícemi švestkového sirupu a dáme péct do trouby vyhřáté na 175 stupňů na zhruba 40 minut.

 

 

Vlašské ořechy 200g

Vlašské ořechy 200g

Vyprodáno
Cena s DPH
80 Kč
momentálně vyprodáno
Citrusový pektin 100g Hradecké delikatesy

Citrusový pektin 100g Hradecké delikatesy

Skladem
Cena s DPH
157 Kč
Med rokytnický LESNÍ

Med rokytnický LESNÍ

Skladem
Cena s DPH
180 Kč
Bio Tofu natural 250g Country Life
jen pro osobní odběr a rozvoz po HK

Bio Tofu natural 250g Country Life jen pro osobní odběr..

Skladem
Cena s DPH
48 Kč
BIO sušená třtinová šťáva Panela 300g

BIO sušená třtinová šťáva Panela 300g

Skladem
Cena s DPH
46 Kč
Sirup švestkový 350 g BIO COUNTRY LIFE

Sirup švestkový 350 g BIO COUNTRY LIFE

Vyprodáno
Cena s DPH
141 Kč
momentálně vyprodáno
Kypřící prášek vinný kámen 40g Natural Jihlava

Kypřící prášek vinný kámen 40g Natural Jihlava

Skladem
Cena s DPH
18 Kč
Rozinky sultánky 100 g BIO COUNTRY LIFE

Rozinky sultánky 100 g BIO COUNTRY LIFE

Vyprodáno
Cena s DPH
24 Kč
momentálně vyprodáno
BIO Kokosový olej 200g Health Link

BIO Kokosový olej 200g Health Link

Skladem
Cena s DPH
93 Kč
nofoto

Zboží bylo přidáno do nákupního košíku. Zpět k nákupu K objednávce